用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位+密集訓練+出年k1
樓主: winnie2278
go

[其他] S位+密集訓練+出年k1

回覆 winnie2278 的帖子

3岁4個月

回覆 su-bb 的帖子

谢谢你

回覆 mokvvvvv 的帖子

你返緊邊間N呀? 睇下你果間會唔會有兼收學位/到校服務?
其實讀唔讀S位, 真係好睇你小朋友既進度同佢欠缺既問題係邊度。
每個小朋友在於自閉範疇下都大有不同, 現在主流學校適唔適合佢, 你先會最清楚。

在於我, 我會睇返現在就讀既學校, 是否有愛心, 在主流學校上堂, 佢係咪真係學到野。
1) 老師對佢既態度, 上堂時小朋友能唔能夠接收到信息。
2) 如我小朋友, 成日都會遊雲, 咁老師又會點樣處理?
3) 因此主流幼稚園 (而你又無主動講返佢既評估情況), 我相信, 佢都係當你正常小朋友教。你覺得足夠嗎?
4) 如果直升上去, K123, 會愈來愈難同有工課, 就未必咁多時間出去做訓練。就算有, 大人細路都會好攰。

當然我覺得你可以了解下你現在的學校, 會唔會有其他支援比佢先, 因為有D學校其實會有言語治療/感統等課程可以比佢地參加, 如果間學校係有愛心既, 我自己就唔介意比佢知道我小朋友既問題。
等佢地知道, 可以再留意下我小朋友 / 當佢做唔到要求時, 都知道其他未必係佢能力問題。

雖然我未能回覆到你, 有S位時讀唔讀好, 因為每個小朋友最適合既野都唔。
以上回覆, 希望也能幫到你。

回覆 kaypui0224 的帖子

谢谢你,我很怕自己决定错误而误了小朋友。如果S位出来入主流小学能否适应呢,

mokvvvvv 發表於 18-10-19 14:23
回覆 kaypui0224 的帖子

谢谢你,我很怕自己决定错误而误了小朋友。如果S位出来入主流小学能否适应呢, ...

其實,係S位都係想幫佢適應返正常嘅幼稚園/小學,反而驚係學前得唔到正確嘅訓練,將來難適應正常嘅小學,S位咁緊張,如果小朋友冇問題,S位老師好快就要你出返正常幼稚園㗎啦⋯⋯