用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 虎媽案例:谷成績亂服ADHD藥,孩子無病變有病 ...
go

虎媽案例:谷成績亂服ADHD藥,孩子無病變有病

meowmeowc 發表於 18-9-15 12:37
https://hk.thenewslens.com/article/103554
「小朋友本身無病的,但她見朋友的孩子吃藥後成績改善,便要求 ...

有病是家長

回覆樓主:

回覆樓主

最慘係個小朋友,有一個無知的父母

我識一個家長都係咀

hfcsum 發表於 18-9-20 21:38
我識一個家長都係咀
好恐怖
希望每天開心渡過 ;-)

.......

开葯那医生也夠不負責任吧!阿媽囗講老師投訴上堂唔專心就开葯?(其实故事既全部係点?)唔洗做評估?我親戚住澳洲,孩子係ADHD, 但见医生同專家都六、七个,又轉介又評估又測試搞足-年半載先开葯,+分嚴謹,話哂都係精神科葯物嘛。

Yanamami 發表於 18-9-25 15:18
开葯那医生也夠不負責任吧!阿媽囗講老師投訴上堂唔專心就开葯?(其实故事既全部係点?)唔洗做評估?我親戚 ...

這樣的文章,近幾年已經出過很多次,我唔相信有咁多人會做。
要一個激進父母,遇上一個不負責任的醫生,機會不會很大。

Artie 發表於 18-9-26 11:59
要一個激進父母,遇上一個不負責任的醫生, ...

有時的報導,我只當聽古唔好駁古,笑吓就算!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Artie 發表於 18-9-26 11:59
要一個激進父母,遇上一個不負責任的醫生, ...

所以我觉得好匪夷所思……

呢段新聞令我想起讀小學時, 同學們會不經意地唱起"prozac makes the world go round...," 用"money makes the world go round" 的tune.
多年來我一直以為大家講笑, 反正當年無厘頭的歌大家都唱不少, 完全無諗過我認識的同學中會有人服用精神科藥物.
看完新聞我開始懷疑了.
United we stand, divided we fall.