用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 八號風球下,補習班是否要安排補堂?
go

八號風球下,補習班是否要安排補堂? [複製鏈接]

今早收到補習社通知如下,真係有D嬲,仲要係單對單$450/lesson.

如明天懸掛黑色暴雨警告,八號風球 或以上課堂會暫停, 但因天氣關係課堂將不會另作補課安排,謝謝。
   0    0    0    0

我地有補課(調堂),不过知有d係無(無奈)……

新秦先生 發表於 18-9-15 11:59
老闆:黎緊星期一預計都會係8號波,你地唔使返工勒,我會幫你地係再黎緊既星期日,補工一天,大家記得果曰準時起 ...
不能双題並論。

回覆樓主

我都好贊成要有合約精神,所以我趁風球未掛前申請⋯⋯病假(連醫生紙)

新秦先生 發表於 18-9-15 12:21
我其實一向主張尊重合約精神,只不過係唔明點解講明既野最後都會覺得係無奈(搬龍門去講番人性既光輝). 總之 ...
無奈係个人感受,同尊重合約精神全無抵触。我可以無奈地接受现实。

回覆樓主:

交學費前冇講? 我去那些講明才報,有D真係幾錢一堂也講明不會補...

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

每逢打風就有呢d帖
只能講,報名時要留意條款

Charlotte_mom 發表於 18-9-15 15:05
每逢打風就有呢d帖
只能講,報名時要留意條款

其實好多興趣班都無得補

回覆樓主

都係⋯⋯報之前,睇清楚,經一事,長一智。我就係因為遇到好老師,才忽略咗呢個問題。

補習社都係做生意,如果雙嬴口碑好,財源就會滾滾而來。

單對單點解要去補習社
如果私補通常都是大家再夾時間改期。

回覆樓主

原本center 兩人就開班,之後另一小朋友時間吾夾,我見老師教得好,便加錢單對單,已一年。
中途三、四月打算報KET,老師話要30堂,所以繼續上,突然上星期話老師有家事,10月開始會停,要我揀另一日及另一老師(同一價錢而不是head teacher)。佢開學前講還好,現已報好學校課外活動無得改,只好放棄補習社直到佢哋有合適時間。
我問補習社,KET原本又話要30堂,現未完點考試,佢又突然話九月會教完。
Anyway, 主要都吾係因為小朋友讀多一堂,多一個小時會突然變得英文好勁,當然大家都要有合約精神,呢點我十分認同。但如果center同家長大家compromise及量解 ,事情安排好些就會更加好。

mypang 發表於 18-9-15 18:22
原本center 兩人就開班,之後另一小朋友時間吾夾,我見老師教得好,便加錢單對單,已一年。
中途三、四月打 ...

不喜勿插:本人打風也會remote返公司system做嘢,放工也會睇公司email 睇下有乜要follow up,呢D係工作態度,而不是合約規定的

可能因為打風補習社冇得扣tutor 錢, 要照俾, 所以吾可以補堂俾你掛,     我自己參加的課外活動一般都是一樣, 冇得補, 只有在會所的(例如由外泳會教的, 如在室外池的日子, 遇上雷雨, 停課, 則有退錢或補堂.)

回覆樓主

話明合約精神嘛,我都係多得你提醒,即睇合約內容請假,咁又話無道德?吾係化⋯⋯

另其實都真係,報之前,睇清楚,雙方都有責任執行合約內容,吾好"輸打嬴要"。

HaYi 發表於 18-9-15 20:32
可能因為打風補習社冇得扣tutor 錢, 要照俾, 所以吾可以補堂俾你掛,     我自己參加的課外活動一般都是一樣 ...

都明白center要比番錢tutor,所以no refund,可以理解。只是我幸運以前D center都有補堂,而現呢間英文center上咗一年,第一次遇到停課。

‹ 上一主題|下一主題