用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 八號風球下,補習班是否要安排補堂?
樓主: mypang
go

八號風球下,補習班是否要安排補堂?

回覆樓主:

所以我只揀有得補堂嘅補習社,報名前問清楚先報。

題外話,為学英文同為考KET有分别,為考cert唔值花禁多錢~

Yanamami 發表於 18-9-15 21:53
題外話,為学英文同為考KET有分别,為考cert唔值花禁多錢~

其一因為Native英文老師教得好,可以練埋Oral,而且佢係head teacher.
考KET係為多張cert。但如學校課業有問題,又或是考試,可以在課堂請教老師。

MNIF 發表於 18-9-15 21:25
秦先生,你講男女關係,亦都要明白男人同女人嘅思維係不一樣。女人講感性,男人㗕理性。
同一件事,男女處 ...

其實又真係有咁啱,小朋友病咗睇醫生時,見到"合約精神"才咁做。

呢個center嘅head teacher好好,但centre 行政亂。正如我之前講KET 30堂,突然十幾堂又話教完⋯⋯我朋友申請補堂,原因係老師病,但又"局"佢一個月內要補堂,否則又no refund⋯⋯學校admin沒有好好紀錄出席日期,已請假又無拿拿扣一堂⋯⋯

就係因為太感性(哈哈,比你講中咗),報名時冇留意合約內容,諗住老師好就0k啦,"算啦"⋯⋯ 但加加埋埋以上學校"搬龍門"事件又有D嬲,D家長任佢舞。

回覆樓主:

各位jm,各位"理性"嘅分析及心意收到晒。對於D撩事者,不可理喻。平常心,吾好"輸道德"!

在此po文,都無非想聽多D客觀見解。聽多D,知多D,學多D,而並非想無理生事。

好好瞓一覺,相信明天會更好。
(我係指心情,非天氣 )

MNIF 發表於 18-9-16 00:18
你講笑,我講真㗎,我有想過給樓主四佰五十元㗎,PM我銀行帳戶或者微信支付也可以。
不需懐疑,我素來行事 ...

回覆樓主

就我報果間英文centre,其中一條School Policy係 xx Education Centre Limited reserves the right to amend terms and conditions without any prior notice.

各jm報名時,報之前,睇清楚,可以suffer risk 就沒問題。

回覆樓主

真係要睇條款,仲要間間唔同,我自己會影低晒save在電話中,有咩就即刻睇返

剛剛星期日我女上堂果間,係打風8號或以上停課無得補,但預先請假可以補,所以我星期五已請定假

回覆 Yanamami 的帖子

補習老師也是員工

jeffcoke 發表於 18-9-18 08:52
回覆 Yanamami 的帖子

補習老師也是員工

唔知你想表達乜野。調堂並無要老師額外加班,只係將要調課同学group埋入其他時段原有既課堂,大班dd-齐上。可能係中学生,弹性大好多,因佢地可能有好多比賽同活动,就調去另-堂,甚至上網視象自己補番。阿女上韓文果度弹性小,因班数少人少,無得補課(如因个人任何理由),但今次打風亦有通知預早两日補課,好有心,我反而有意外驚喜。其實主要睇補習社行政安排,如可以做到双贏,大家开心就最好。

草食女 發表於 18-9-18 16:01
如果一早講明唔補堂,大家又會唔會JOIN ?我想大間補習社,好似無得補堂?
...

如果真係覺得好都會join,到時有咩補不到都只好歎自己不好彩,天氣難以預測....

Yanamami 發表於 18-9-18 09:58
唔知你想表達乜野。調堂並無要老師額外加班,只係將要調課同学group埋入其他時段原有既課堂,大班dd-齐上 ...
不過樓主個case 是單對單, 冇得group 去其它組一起上, 所以我估會補唔到