用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 合唱團
go

[音樂] 合唱團 [複製鏈接]

有無合唱團介紹,唔想要太大壓力,只想搵到一間輕鬆學唱歌的學校。

而家上緊唱歌班,壓力好大,每星期都話要溫習(我要嘅唔係要每日都溫習嘅地方)
   5    0    0    0

回覆樓主

小朋友幾大?我女唱香兒好輕鬆,回家無練歌,係表演前先要練下。

不過睇你有無要求,我唔太覺得有教唱歌技巧,可能個女仲細,又只係玩左一年,未學到掛。

small_leaf 發表於 18-9-15 02:28
有無合唱團介紹,唔想要太大壓力,只想搵到一間輕鬆學唱歌的學校。

而家上緊唱歌班,壓力好大,每星期都話 ...

我女唱緊童聲兒童合唱團,很不錯

回覆 taiyeung 的帖子

係咪要interview架? 咁平時唱的歌係咪兒歌呢?

LittleMy226 發表於 18-9-17 15:36
回覆 taiyeung 的帖子

係咪要interview架? 咁平時唱的歌係咪兒歌呢?

要面試,真係會揀人
平時唱兒歌(仲要係我個年代既都有)、唔同地方民歌都有

taiyeung 發表於 18-9-15 23:11
小朋友幾大?我女唱香兒好輕鬆,回家無練歌,係表演前先要練下。

不過睇你有無要求,我唔太覺得有教唱歌技 ...

已經7歲,其實我無咩要求,只想開心學唱歌

small_leaf 發表於 18-9-17 23:30
已經7歲,其實我無咩要求,只想開心學唱歌

只得7歲,開心享受唱歌樂趣喇,又唔係要比賽,小朋友嘅聲音是最好聽,不需要刻意唱什麼震音等。香兒初級及中級都唱得好開心。

Bao.Jin.Dup 發表於 18-9-18 21:46
只得7歲,開心享受唱歌樂趣喇,又唔係要比賽,小朋友嘅聲音是最好聽,不需要刻意唱什麼震音等。香兒初級及 ...

請問香兒是否一直唱
直至轉聲就離隊?
因為剛上小學
功課忙了很多
考慮退團
想求意見
謝謝

Beauty222 發表於 18-10-1 12:31
請問香兒是否一直唱
直至轉聲就離隊?
因為剛上小學

我囡在香兒由小學一年班唱到中學二年班,無叫人離隊喎,因功課太忙最後停咗咋。在香兒唱歌一D压力都無,係每年大匯演時,老師提下家長叫小朋友練下。最開心係每年聖誕大食會

M-1 發表於 18-10-1 17:11
我囡在香兒由小學一年班唱到中學二年班,無叫人離隊喎,因功課太忙最後停咗咋。在香兒唱歌一D压力都無,係 ...

謝謝你的回覆
想請教
每年升班困難嗎
越高班會否更多表演
需要練習時間會更長?
謝謝

Beauty222 發表於 18-10-1 20:00
謝謝你的回覆
想請教
每年升班困難嗎

升班一D都唔難,我囡話易,除非小朋友唔钟意唱歌。每年有2次大型表演,一次香兒內部表演,家長無得睇,另一次大型D,要買票,不過我囡已無唱幾年,唔知現在有無改,好似有精英班,多D表演機會,我囡唔係。另我囡試過比老師推薦跳班,不過要考試。高A及高B是精英班。我囡小學及中學出示香兒學生證;音樂科有分加

Beauty222 發表於 18-10-1 20:00
謝謝你的回覆
想請教
每年升班困難嗎

香兒每年年尾都有評估,如冇問題都會順利升班,如出色的小朋友老師會推薦考跳班試,而中三A是表演班需要考入的,這班常常出席好多對外的表演,入了此班後老師又會推薦你去考高A或B班,此乃精英班,concert choir大多會在此兩班同學內挑選的。

Queenielam88 發表於 18-10-1 23:12
香兒每年年尾都有評估,如冇問題都會順利升班,如出色的小朋友老師會推薦考跳班試,而中三A是表演班需要考 ...

中三A大概小朋友咩年級?係咪要老師推薦才可考?我女唱左一年預備班,想知香兒條路點行

taiyeung 發表於 18-10-7 04:05
中三A大概小朋友咩年級?係咪要老師推薦才可考?我女唱左一年預備班,想知香兒條路點行

...

你小朋友明年應升初一班。我姪仔5歲K3時考香兒入預備班,之後逐年升班,上到中一後老師推薦佢考跳班試,跟住佢就跳到中三A,當時他應是小四,讀了兩年中三A後又被推薦考升班試及後升至現在的高B班,他會在11月參加升concert choir的考試。希望你小朋友在香兒唱得開心投入,這對他們的成長好有幫助。

Queenielam88 發表於 18-10-7 11:36
你小朋友明年應升初一班。我姪仔5歲K3時考香兒入預備班,之後逐年升班,上到中一後老師推薦佢考跳班試,跟 ...

咁即係能力夠的話,預高小入精英班,希望我女有興趣一路玩上去
我女玩得好開心呀,今晚去文化中心演出,已經期待左好耐,無限loop d歌

taiyeung 發表於 18-10-7 13:27
咁即係能力夠的話,預高小入精英班,希望我女有興趣一路玩上去
我女玩得好開心呀,今晚去文化中心演 ...

姪仔今晚都係唱7:30呢場呀!大家一齊演場good show

回覆樓主:

政府音樂事務處兒童合唱團
免費的,地址,沙田,上網頁看看
‹ 上一主題|下一主題