用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band2A校, 你地小朋友多功課嗎? 適應到嗎? ...
go

Band2A校, 你地小朋友多功課嗎? 適應到嗎?

各位好:
小朋友已開學2星期, 他們適應到嗎? 請問多功課嗎?
因阿女是B2A英文班, 每天都很多功課, 曾有1~2次有15樣功課(要做到11點半),
中英及科學又已經要默書, 本星期六亦要補課, 與小學時很大差別,
她現在每天都不開心及又擔心漏功課, 所以睡不好, 真是令我擔心但又幫不到她.,
希望只是一段短時間啦!  如再看多兩個月, 可能會考慮升中二時插班轉報其他學校.

如是你們, 可有解決方法呢?

謝謝!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆 AppleChow 的帖子

比D時間佢去適應啦, 岩岩至開學2星期, 我個女都係岩岩S1, B1A中學, 天天都要默書, QUIZ, 佢有話過辛苦, 但我同佢講, 邊一間中學都一樣, 都一樣辛苦, 因為你地係由小學剛升上中學, 係一個轉變階段, 一定須要適應, 而且由中文教學, 轉為全英文教學, 惟有放多D時間去適應, 好似昨晚為例, 佢做完功課, 就要溫GEO, HISTORY默書, 串字, 我再次問佢, 辛苦嗎? 佢反而同我講, 依家好好多, 之前覺得辛苦, 依家反而HANDLE到了....

你女15樣功課11點半做完算好快手
我小朋友每日有两至四樣功課,是B1學校,不過我不知如何介定A,B,C wahaha:學校可能推行自主學習,英文默過两次書,數學小測過一次,我見佢唔使準備,佢話完全適應到。

AppleChow 發表於 18-9-14 15:36
各位好:
因阿女是B2A英文班, 每天都很多功課, 曾有1~2次 ...
通常B1C ~ B2A 嘅學校(由其英文班或精英班)都會比較谷及多功課,因為學校除了想升level外更要保住不能跌,樓主女兒有15樣功课11點半攪掂已算快手,家長可再觀察下先,若功课真的太多或可聯络班主任了解及反映意見。

各位好:
因阿女是B2A英文班, 每天都很多功課, 曾有1~2次 ...

我個仔係B1b學校,我見佢每日得2至3樣工課,默過一次中文同一次英文,不過學校就有好多活動要參加,暫時比小學時輕鬆好多

回覆樓主:

.不昰好方法,是band 2B-C中學,孩子中-考中文中學全级尾尾,之後只抄同學功課,平時多咗時間温習,每年升超上50名,中四入精英班

各位好:

初初中一會多,但我見我女又不用做到11點。 到下學期就會少d, 基本上六,七點零鐘已經做完。

現在已經中二了,冇乜功課,亦都好輕鬆。

各位好:

可能小朋友剛升上中學一時間未適應,過些時間再睇睇情況如何。

小兒上年剛升中一,入band 1b-c 校精英班,由中文小學上英中,初時見佢都唔慣,尤其是佢最弱的數學科,見過佢做數做到發脾氣(依家間中做數都仲會發脾氣),之後適應咗又唔覺佢有咩問題。

至於功課多寡,我諗好睇佢個人點去應付。小兒由高小至到依家中二,我都好少見到佢點樣埋頭做功課,佢話喺學校小息或一有空閒時間就會做,我知原因係佢要爭取時間返嚟打機。

回覆樓主:

剛由中變全英,暫時在適应期,每日三四样功課,入了中学我已冇理佢功課或温書。但入得B2A精英班,迎新日已講左會谷,遲下唔知會谷成點....学校想搏上band 1C掛。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-14 20:11
通常B1C ~ B2A 嘅學校(由其英文班或精英班)都會比較谷及多功課,因為學校除了想升level外更要保住不能跌 ...

在中四讀選修科開始,我隻慢半拍仔B1C讀精英班, 唔適應, 又不會取捨, 晚晚功課 做到半夜兩點, 一邊做一邊掉眼淚。

而家做中學生 真係慘喇, 好彩我七八十年代出世。

yovin 發表於 18-9-18 01:03
在中四讀選修科開始,我隻慢半拍仔B1C讀精英班, 唔適應, 又不會取捨, 晚晚功課 做到半夜兩點, 一邊做 ...
好多功課?而家仲係做到咁夜?
我小朋友都是慢半拍,所以當初選了功課少的中學,而且我自己都不喜歡學校多功課,多默書,多小測,因同學間程度不同,有時是浪費了時間。自主學習更適合我小朋友。

在中四讀選修科開始,我隻慢半拍仔B1C讀精英班, 唔適應, 又不會取捨, 晚晚功課 做到半夜兩點, 一邊做 ...

“不會取捨”是指甚麼?

回覆 Jasmine-4711 的帖子

同我仔情況一樣  , 仲要學校多活動
反而我贊成多默書和quiz , 作文 , 保持學習進度
希望佢地適應

第1份英文功課, 150字 劇本

中四课程開始深同快,因高中要準備應付公開試,但正常上到中四會比初中好好多,因選科後要面對嘅科目明顯少左,能力亦可以較集中。晚晚做功课到兩點,可能係佢未能 handle 好,比啲時間佢地通常好快會適應。

回覆 coco19880911 的帖子

我地小六已經寫200字既劇本

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-18 21:41
中四课程開始深同快,因高中要準備應付公開試,但正常上到中四會比初中好好多,因選科後要面對嘅科目明顯少 ...

係呀要適應㗎!

阿仔今年中五, 足足用咗中四全年, 才調整好 做功課的態度。現在正正常常12am上床睡覺。

持之以恆 發表於 18-9-18 08:57
好多功課?而家仲係做到咁夜?
我小朋友都是慢半拍,所以當初選了功課少的中學,而且我自己都不喜歡學校多 ...

現在中五,做功課連埋温習,現在12am睡。

足足調節左成年, 我個仔唔可以自主學習, 所以唔可以揀啲寬鬆嘅學校。 學校嘅功課都好配合d s e, 我仔精英班, 只要能夠配合到學校嘅進度, 差極都有個譜。

但係在我來說 成績已經拋諸腦後, 阿仔健康最緊要。

回覆 yovin 的帖子

你仔仔晚上夜睡, 下午回家要不要補眠?

Jasmine-4711 發表於 18-9-18 13:42
“不會取捨”是指甚麼?

會取捨, 即係份份功課都太認真去做。

個傻仔話:
老師好用心機教佢哋(學生), 佢唔想老師唔開心, 所以都要用心機去做功課。
我真心覺得佢好儍!

最後,我2pm一定要佢stop……上床睡覺。並且同班主任講左…… …… ……。

最最最後, 竟然要帶個仔去睇精神科醫生, 好感激班主任 竟然陪埋仔仔一齊 去見醫生。現在剛上軌道,我只求穩定、求健康。 雖然未去返中三嘅水平名次, 但係能夠走出抑鬱陰霾, 我已經好開心。

aa06 發表於 18-9-19 10:57
回覆 yovin 的帖子

你仔仔晚上夜睡, 下午回家要不要補眠?

要睇情況, 真係好攰就睡一睡,唔累就直踩。