用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 技術移民的相關學科
go

技術移民的相關學科 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆樓主:

去那?消防員-定OK

早年汽車維修都得,而家唔知.

回覆樓主:

好簡單入當地大學/專科,修讀技能,朋友中學去當地修理車輛,入咗藉 另考慮放射治療師也入咗籍,當地做咗幾年回流有醫院請,但辛苦番去了!

回覆樓主:

水電師可但要十年工作經驗,ielts要7

樓主好醒,今日嘅新聞長建準備分拆到英國上市,睇到大陸即將進入第八次國進民退,真係佩服李嘉城嘅政治敏感度。

文仔媽 發表於 18-9-14 13:25
小兒明年參加DSE ,選科一直考慮中。
鑒於香港政治環境的急劇惡化,我希望他選擇將來可以以技術移民的學科 ...

How about Software Engineering, Civil Engineering  

鑒於香港政治環境的急劇惡化,我希望他選擇將來可以以技術移民的學科 ...

其實當地移民局嘅專業移民計分成日轉,大一到畢業已經係兩個世界,近期有電視特輯報導澳洲留學生畢業後攞咗兩年working visa , 但移民計分隨時轉,佢哋成日要轉讀科或工作去追。平常心去處理,睇吓子女興趣,擅長,有近旁嘅科目咪試吓,你都要明白即使比你移到民,你子女當地真係可以爬得幾高,當然只望安逸生活又係另一回事,由子女自己選擇吧

朋友女係澳洲讀環境學之類學科, 有得留低

留意下唔同國家既要求.

例如澳紐, 學生只要係度讀幾年書, 大學畢業後係當地搵到嘢做, 就可以做永久居民, 跟住仲可以申請埋家人過去

就算唔係, 係當地讀過書, 計分都多D

不過點都好, IELTS成績點都唔可以差, 尤其澳洲

通常係香港被視為"揀唔到錢既低/基層工作", 對移民先係最有幫助, 如水電工, 護理人員, 園丁, 清潔工人等

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Software Engineering
Civil Engineering

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:48
留意下唔同國家既要求.

例如澳紐, 學生只要係度讀幾年書, 大學畢業後係當地搵到嘢做, 就可以做永久居民,  ...
澳紐做 IT 高分嗚?

RoseRose1980 發表於 18-9-20 00:20
澳紐做 IT 高分嗚?

政府列為需要相關人材,屬首先既職業,但需要經政府/相關機構做資格認証。

不過最大問題係,實際好難搵到工。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

還有一點要留意, 外國對香港大學學歷既認受性.

3大degree一定認受, 其餘大部份國家都認受PolyU, CityU同BUHK既degree, 至於其餘大學既degree, 暫時唔係個個國家都認受,

所以如果考慮移民或出國讀書, 除咗揀科, 一定要諗埋讀邊間U, 免得讀完人地唔認受學歷咁就幣 (會低分好多)

文仔媽    發表於 18-9-21 13:14
文仔媽    發表於 18-9-21 13:13

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:48
留意下唔同國家既要求.

例如澳紐, 學生只要係度讀幾年書, 大學畢業後係當地搵到嘢做, 就可以做永久居民,  ...
我姑姐去左當地移民顧問度check.. 墨爾本暫時唔收移民...要去其他城市....申請家人就要等10年以上...孝敬真係要趁早

hugub 發表於 18-9-26 17:08
我姑姐去左當地移民顧問度check.. 墨爾本暫時唔收移民...要去其他城市....申請家人就要等10年以上...孝敬真 ...
佢到底問D乜?

澳洲移民有幾種, 一般技術移民唔限區

限區既只係針對有親人住係個度既移民 (由親人推薦分數高好多, 易入好多)

雖然有由個別省份指定既技術移民 (要求有所不同, 但唔會易過普通全國通行既技術移民好多)

學生去澳洲讀書, 畢業後指定期間內搵到工留係度, 永遠係移民既捷徑.

我C6 的學生做醫生, 只係向澳洲买樓, 佢無移民
索性叫啊仔去澳洲讀, DSE 要求分都低, 畢業留低找工作,
我囡表姐都係澳洲讀完留低做嘢, 返香港嫁, 帶埋老公全家返澳洲定居

hugub 發表於 18-9-26 17:08
我姑姐去左當地移民顧問度check.. 墨爾本暫時唔收移民...要去其他城市....申請家人就要等10年以上...孝敬真 ...
原來澳洲政府今年新政策, 限制移民去Sydney同Melbourne

最近睇完電視節目, 不如諗吓移民去法羅群度, 一個可能係現世最接近烏托邦既國度 (希望強國人高抬貴手)

堅呢...我表弟20年前去澳洲讀書...IT畢業後做左3年野唱歌入籍.... 今次姑姐諗住申請過去湊孫, 結果要等10年...而家個孫無人湊
‹ 上一主題|下一主題