用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 適合K3的英文書
go

適合K3的英文書

請問有咩書係類似Oxford Reading Tree?既有連續性又有趣味。
因已完成ORT, 找不到類似的好英文書……

RonnyBB 發表於 18-9-14 01:26
請問有咩書係類似Oxford Reading Tree?既有連續性又有趣味。
...

已完成的意思是已伴讀到stage10,還是小朋友自己已讀完?

如果是伴讀就鼓勵小朋友自己重複看

如已經可以自己讀,可以介紹其他書讓他自己讀

nate the  great
young cam Jansen
magic school bus
Arthur
oxford Treetops  series
oxford project x series

LeeCC 發表於 18-9-14 07:18
已完成的意思是已伴讀到stage10,還是小朋友自己已讀完?

如果是伴讀就鼓勵小朋友自己重複看

請問圖書館有嗎?想試看先
已伴讀到level.9, 不過他沒有興趣看level 10, 可能因為多生字比較深,重看他又記得哂,冇心機再睇……

RonnyBB 發表於 18-9-14 07:43
請問圖書館有嗎?想試看先
已伴讀到level.9, 不過他沒有興趣看level 10, 可能因為多生字比較深,重看他又 ...

level 9 以上的故事開始複雜少少,5歲認知未必會明白,所以唔肯睇,上小學再俾佢自己睇吧
鼓勵佢自己睇返d 適合年齡認知的故事書,dr suess ,Julia Donaldson的繪本都適合
我以上所講的書圖書館都有的

LeeCC 發表於 18-9-14 07:54
level 9 以上的故事開始複雜少少,5歲認知未必會明白,所以唔肯睇,上小學再俾佢自己睇吧
鼓勵佢自己睇返d ...

你說得對level 10已超越他們的認知!
謝謝你!我去圖書館找找!

回覆樓主:

這年齡還有很多合適的書。例如:Usborne Reading Library, Berenstain Bears 及各式獨立繪本(雖然你想找有連續性的書,但好的獨立繪本對小朋友一樣很吸引。)

另外,可考慮 Mary Pope Osborne 的 Magic Treehouse 。這是入門 chapter books 的一個不錯的選擇,有固定的主角貫穿整個系列,而且內容範圍也廣濶。

huba 發表於 18-9-14 12:05
這年齡還有很多合適的書。例如:Usborne Reading Library, Berenstain Bears 及各式獨立繪本(雖然你想找有 ...

thank you !

...
仲睇過/開乜書呢?

這年齡還有很多合適的書。例如:Usborne Reading Library, Berenstain Bears 及各式獨立繪本(雖然你想找有 ...

berenstain bears 非常好

我囡K3, 大部份時間仍需伴讀。她偏向喜歡看圖畫,有少許賴睇文字。
在家經常自己睇ORT stage 3-5,去圖書館就好喜歡睇stage 6-9的書。
對其它書的興趣不大。
想請教她的進度是否behind於同齡?
有冇辦法可以令她對其它書有興趣呢?
麻煩晒!

HL1024 發表於 18-9-21 15:54
我囡K3, 大部份時間仍需伴讀。她偏向喜歡看圖畫,有少許賴睇文字。
在家經常自己睇ORT stage 3-5,去圖書館 ...

咁細年紀,有乜好比較?

先培養閱讀興趣及習慣,首要讓她享受閱讀,然後嘗試擴闊書種。

HL1024 發表於 18-9-21 15:54
在家經常自己睇ORT stage 3-5,去圖書館 ...
同ek 神童比就當然behind.
伴讀和自己得閒就睇書就是最好方法

Ort 之後可以睇ort 11,12,tree tops chapter bk ,usborne 立體書.....
再之後便my weird sch series ,wimpy kids

回覆 RonnyBB 的帖子

除左故事書, 會唔會考慮科學書? National Geographic Kids series ok ga~~~

...

你睇下 Reading Champion 啱唔啱你小朋友。

https://www.hachettechildrens.co.uk/Articles/ReadingChampion/index.page

Developing Collection is available in Book People.

近排買左PEPPG PIG LADDER COLLETION俾阿仔, 佢都好鍾睇

Magic tree house, Captain Awesome
親子/教育王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱、如帶有違規、廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

我仔自己看完了 ORT9,現在煲緊 Alien Adventure, 程度等如 stage 7-9, 佢睇得津津有味。
在圖書館借了 ORT 10 給他試看,故事是 Clipper 幾個長大後 有關 time machine 的故事,他看得懂也喜歡。待他看完 Alien Adventure 全部兩 set 書之後,會給他看  ORT 10 -12。之後再看看有那些更多字的 chapter books 他喜歡看,e.g. Magic Tree House.   

中文書也要開始看看怎樣 catch up 呢!

你好,想請教一下,我仔仔27months,睇英文書通常我當講故事咁同佢睇,可能我講得唔好,以前同佢講親ORT stage1的他都唔多想睇,所以停左一排無睇ORT。但最近開始睇番,佢又肯坐定定聽。想請教一下,你覺得ORT同usborne reading library比較邊樣適合我仔仔多啲?

cksai 發表於 18-10-27 23:25
你好,想請教一下,我仔仔27months,睇英文書通常我當講故事咁同佢睇,可能我講得唔好,以前同佢講親ORT st ...

兩系列都好,至於孩子對哪套較有興趣,相信要試過才知。

btw, 如果孩子在看 ort stage 1, Usborne 可考慮 My First Reading Library :

https://usborne.com/browse-books/catalogue/product/1/8955/my-first-reading-library/