用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區2019升中揀邊間中學好??
go

中西區2019升中揀邊間中學好??

B2A唔知揀邊間中學好,大家有冇心得分享下

IloveJJ 發表於 18-9-14 10:23
中西區無乜B2校喎,你係仔定女?
係仔,他成績是B1c-B2a,所以唔知點揀好

小蘋果BB 發表於 18-9-13 22:59

港同,聖提,中基  

小蘋果BB 發表於 18-9-13 22:59

你點知道係B2A?係老師估,定係自己估?

王家爸爸 發表於 18-9-15 18:45
你點知道係B2A?係老師估,定係自己估?
係老師講的。

elbar 發表於 18-9-15 17:11
港同,聖提,中基
有去參觀過中基,但佢今年收生要求比之前高

IloveJJ 發表於 18-9-14 22:55
B1C同B2A好唔同喎!B1的話,唔理ABC都係咁抽,SJC,KC,RC,TSK,QC,但如果B2A,就無得搏啦!梗係聖類斯啦!
...
我驚今年聖類斯都難入到

中西區B2A仔只可博SLS , 一係自行跨區灣仔、東區試下。

除非有過人之處,熱門直資機會微,二線頭直資如李國寶、中基收係一個不錯既選擇。

IloveJJ 發表於 18-9-20 10:51
其實都係架,B2頭係東區比較多選擇,中西區一定係搏聖類斯,我有考慮過金文泰,佢有幾個位俾中西區,你喜 ...
你哋區B1又話唔夠位, B2又直頭無位, 咁即係想點?

爭取係自行階段離開中西區吧!

王家爸爸    發表於 18-9-20 14:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-20 12:39
爭取係自行階段離開中西區吧!
我聽過有分享...中西區學生唔太願意往他區升學喎
反正...原區已有好選擇 ~~~

mcl203 發表於 18-9-20 12:47
我聽過有分享...中西區學生唔太願意往他區升學喎
反正...原區已有好選擇 ~~~
女仔就係

IloveJJ 發表於 18-9-20 14:03
咪搏聖類斯囉!
吓? 成區人B2去搏一間聖類斯, 咁都好辛苦喎。仲有你呢D B1又走去同人爭..............

Edplus    發表於 18-9-21 09:36
王家爸爸    發表於 18-9-20 14:30

IloveJJ 發表於 18-9-20 14:16
如果女仔咪唔係囉!
香港地, 做男仔都真係唔容易喎, 我哋區B2仔又係比較少有得揀, 反而女仔好好景。

little_yolky 發表於 18-9-20 14:24
香港地, 做男仔都真係唔容易喎, 我哋區B2仔又係比較少有得揀, 反而女仔好好景。 ...
中西區,唔計聖保羅書院,英中男校有四間,聖若瑟英文書院、英皇書院、高主教書院(八、九成係男仔),加埋聖類斯中學,有十八班男仔。而B3學校,樂善堂梁銶琚書院、聖士提反堂中學兩間中中,共七班,而且唔足人,其實得五班既人數,當男仔多啲,五班佔三班。英中男仔佔17/21 = 81%,又未必係想像中咁差。