用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 科目應考時使用語文
go

DSE 科目應考時使用語文 [複製鏈接]

想請問有無有經驗家長曾經有以下情況既真實經驗:

1. 如學校以英文教授某DSE科目;及
2. 學生中五時亦以英文完成該科目SBA題目。

疑問:

A. 現行相關條例下,可唔可以於中六報考DSE時,該科目選擇以中文應考,即日校無權干涉學生應考某科目的語言?有無家長有成功經驗,仔女咁樣報到同本身日校教授開同已交SBA的不同的應考語言。甚至已報到及已考完DSE?

我查過,考評局其實有答過以上問題,但佢係用"expected"一字,而唔係用"must"或"shall",同埋尾二個句"Regardless of the language version chosen, S5 SBA marks submitted to the HKEAA need not be re-submitted."好似暗示係可以最終應考某科DSE時既語文,跟日校教授同埋已完成SBA既語文,係可以唔同。

If a HKDSE candidate has completed their SBA work of a certain subject in English in S.5, can he/she sit the examination in Chinese in S.6? If yes, does he/she need to submit the SBA work again?

Students are expected to complete their SBA work in the same language as the medium of instruction according to schools’ medium of instruction policy. The same principle applies to the choice of language version when students register for the HKDSE examination as school candidates. Regardless of the language version chosen, S5 SBA marks submitted to the HKEAA need not be re-submitted. According to HKEAA policy, no language version will be shown on the Results Notice or certificate.

source: http://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/faq/q27/#4

謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

ys_ka 發表於 18-9-13 16:49
想請問有無有經驗家長曾經有以下情況既真實經驗:

1. 如學校以英文教授某DSE科目;及
想問點解你會想改用中文做答?
物理/化學的中文名詞, 英中學生好多都唔識/唔曉, 改中文作答簡直是放塊石頭砸自己的腳!

王家爸爸    發表於 18-9-20 13:55
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

七水合硫酸亞鐵晶體係一種無嗅無味嘅........揾林敏聰嚟講至得.

wawaliluk 發表於 18-9-14 14:28
想問點解你會想改用中文做答?
物理/化學的中文名詞, 英中學生好多都唔識/唔曉, 改中文作答簡直是放塊石頭 ...
同意,學開英文嘅要佢轉用中文考試,死得  

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-14 19:34
同意,學開英文嘅要佢轉用中文考試,死得

我諗樓主最大可能是轉通識做中文作答

BallBallMaMa 發表於 18-9-14 19:45
我諗樓主最大可能是轉通識做中文作答
咁用中文考都可以理解嘅,不過通常要跟住學校用嘅語言,所以或者未必得。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-14 19:49
咁用中文考都可以理解嘅,不過通常要跟住學校用嘅語言,所以或者未必得。 ...

睇學校老師有沒有心而已。我女學校基本上用英文教同考,但個別幾個英文冇咁好的,老師會另外補底,另外出中文卷,等佢地DSE可以用中文考

通識就可以轉,但係其他真係唔冇轉,要起碼用一年時間去適應返所有專用詞,除非係本身英文真係非常唔掂,平日都係睇中文解釋然後翻譯去英文應付。

回覆 BallBallMaMa 的帖子

無錯,其實就係諗緊呢科。所以想睇下呢度有無家長 / 學生曾經試過我最上面#1形容既情況。
‹ 上一主題|下一主題