用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 希望了解英皇佐治五世學校的中文程度
go

希望了解英皇佐治五世學校的中文程度

希望了解英皇佐治五世學校的中文程度,謝謝各位!(emoji)(emoji)

回覆樓主:

你本身讀那些學校? 以我所知outsider 插唔到kgv 中學 year7, 其他年級也比較難

貝珠 發表於 18-9-13 10:50
你本身讀那些學校? 以我所知outsider 插唔到kgv 中學 year7, 其他年級也比較難
...

明白,謝謝你的回覆。

回覆樓主:

KGV 跟其他英基中學ESF foundation schools 中文課程及程度大同小異,中文分三個不同pathways, Chinese as Near Native/Chinese as a Second Language/Chinese as an Additional language.

ESF Year 9 會考個基準試Chinese Assessment for International Schools(有英基及香港考試局聯合發出正式成績單),成績分成不同級別,如圖。

希望以上資料幫到樓主。

Activehealth 發表於 18-9-13 14:15
KGV 跟其他英基中學ESF foundation schools 中文課程及程度大同小異,中文分三個不同pathways, Chinese as  ...

萬分感謝(emoji)(emoji)

貝珠 發表於 18-9-13 10:50
...

章太郎 發表於 18-9-18 22:18
請問 yr7唔係central allocation嗎? 點解一定插唔到呢?

最近去了esf secondary admission talk, admission manager 話因為九龍只有kgv, 基本上近年只可以absorb esf primary 的學生,沒有學位可以收其他人。 假如你是屬於kgv catchment , 冇任何priority , 不是esf primary , 入到kgv 的機會係零。 其他form 唔清楚, 我是指year 7 admission. 可否報左先再rezone 呢? 我都唔清楚, 不過機會應該唔高

貝珠 發表於 18-9-18 22:26
最近去了esf secondary admission talk, admission manager 話因為九龍只有kgv, 基本上近年只可以absorb e ...

章太郎 發表於 18-9-18 22:32
謝謝你.
報名一定要跟住址地區所以是kgv, 咁即係無機會是吧?

以我理解係冇機會kgv. 能否rezone 要問esf admission

貝珠 發表於 18-9-18 22:34
以我理解係冇機會kgv. 能否rezone 要問esf admission

章太郎 發表於 18-9-18 22:32
謝謝你.
報名一定要跟住址地區所以是kgv, 咁即係無機會是吧?

今年新的入學表格可容許報多一間區外的學校,如第一志願的區內學校冇位,有機會報第二志願!
https://www.esf.edu.hk/admissions-policy/

sschiu 發表於 18-9-19 14:45
今年新的入學表格可容許報多一間區外的學校,如第一志願的區內學校冇位,有機會報第二志願!
https://www. ...

章太郎 發表於 18-9-19 15:32

我意會係第2、3要選PIS,第4先可選他區?

可以不選2、3,不填就可以了

sschiu 發表於 18-9-19 15:44
可以不選2、3,不填就可以了