用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同區20分馬基 vs 跨區25分聖彼得
go

同區20分馬基 vs 跨區25分聖彼得 [複製鏈接]

現在住在荃灣,心儀馬基,但只有20分,要抽。若報中西區聖彼得有25分,應該穩入,但因距離遠,如讀就必要搬屋。正煩惱中,大家可否俾啲意見?
   0    0    0    0

校車時間相差幾遠。

兩間其實差唔多受歡迎。

回覆 Fivedragon 的帖子

係呀, 不過一間可以穩入,一間就要靠運,搬屋亦要洗唔少錢,諗緊咁做是否值得,還是博一博抽馬基較好?抽唔中,就入荃灣二線小學。  

joyanyan 發表於 18-9-13 14:45

係呀, 不過一間可以穩入,一間就要靠運,搬屋亦要洗唔少錢,諗緊咁做是否值得,還 ...

可以考慮埋中學, 中西區中學網好過荃灣區好好好多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

馬基

回覆 gracelam 的帖子

你都講得啱, 我有大仔同細妹, 如去中西區, 阿女升中應該有保障. 但阿仔升中可能同留係荃灣差唔多?

回覆 ericby 的帖子

可以分享下點解?

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間係係穩入,仲要係有保証嘅學校
同一間要睇有無運行....

不過咁比較,
st peter 壞處係要搬屋
馬基嘅壞處係,自行唔入就抽獎,抽唔中就....唔知去咗邊

咁你揀,唔知去咗邊,定搬屋?
恐龍家

joyanyan 發表於 18-9-13 16:21

你都講得啱, 我有大仔同細妹, 如去中西區, 阿女升中應該有保障. 但阿仔升中可能同留 ...

荃灣只有13間中學, 4間band 1, 4 間band 2 其中一間男校。

荃灣網band 1位唔夠band 1生派, 如幸運入到馬基, 馬基band 1生通常都考直資或自行跨區考其他區band 1中學, 甚至大抽獎轉區。

中西區我知band 1女校多, 其他中學就冇乜硏究。

20分可以博及到時111叩門, 定係一鳥在手個心定D就要衡量下。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 小曳人 的帖子

你講得好啱呀, 兩個選擇各有唔好處. 我一向無抽獎運, 試過公司annual dinner 大抽獎, 全team 同事都中獎, 唯獨是我無   但我老公就想一動不如一靜, 留返係荃灣博下, 但我担心博唔到唔知點算... 加上阿仔係細B, 雖然跟到幼稚園課程, 但到扣門時應該大B會勝一籌.  

多數人都叫你梗係去25分中西區,
25分隱入, 升中網又好過荃灣

不過咁情況你都問, 有一定程度唔想搬, 想留荃灣
搬唔係易, 又要搵樓又成, 住中西區成本一定高好多 !

20分博唔博, 計下算清楚, 預算清楚各方利害 , 同先生傾傾.... !

馬基, 自行一時收生超好多, 一時又水平之上, 估唔到的
上年自行又唔係超好多.... 

馬基band 1生通常都考直資或自行跨區考其他區band 1中學...想問下馬基band 1 生升中時容易考到直資及自行嗎? 啲中學是否喜歡馬基的學生??

會否考慮先自行入聖彼得,等大抽獎後再叩門荃灣心儀學校?叩不到才安排搬家?

只有 15 分,又住堆田區的我,經歷考直私一役後,不太明白 25 分穩入一間不俗小學的家庭,為何不選擇「一鳥在手」先?

馬基唔中就唔知自己會去邊,呢個風險你搏得過嗎?倒不如先入自行,再叩門,叩中就皆大歡喜,唔中都有間不錯嘅學校讀。到時候再考慮下搬去東區(唯獨可能要辛苦頭一年)。中西區升中某程度上只係好過荃灣少少,因為中西區冇 Band 2 女校,唔中 Band 1 就要去南區,男仔 Band 2 得間 St Louis 同埋南區。

manmonster 發表於 18-9-13 17:15
會否考慮先自行入聖彼得,等大抽獎後再叩門荃灣心儀學校?叩不到才安排搬家?

只有 15 分,又住堆田區的我 ...

也有諗過自行攞左先,再試扣門。不過馬基扣門要111。明白直私唔易考,現在正在經歷中

1998Ruby1998 發表於 18-9-13 17:56
馬基唔中就唔知自己會去邊,呢個風險你搏得過嗎?倒不如先入自行,再叩門,叩中就皆大歡喜,唔中都有間不錯 ...

謝謝分析,都諗緊一鳥在手好過到時兩手空空。但亦有經濟考慮。想問下如果搬去東區,點解只辛苦頭一年?應該辛苦6年?

1998Ruby1998 發表於 18-9-13 17:56
馬基唔中就唔知自己會去邊,呢個風險你搏得過嗎?倒不如先入自行,再叩門,叩中就皆大歡喜,唔中都有間不錯 ...
如果佢自行入咗, 就無得扣馬基。所以真係要諗, 不過我都係建議St. Peter, 因為風險太大。

中西區band 2 男女會去南區?點解呢?唔好意思未係好熟升中情況,只大約知道中西區應該好過荃灣區

請問為何自行入左聖彼得,就不能向馬基叩門?

subb 發表於 18-9-13 17:04
多數人都叫你梗係去25分中西區,
25分隱入, 升中網又好過荃灣

真係要同老公傾清楚,最慘佢成日過份樂觀,又話以不變應萬變,以佢心態真係可能入邊間都一樣
‹ 上一主題|下一主題