用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul's Convent School銅鑼灣聖保祿學校 面試presen ...
go

St. Paul's Convent School銅鑼灣聖保祿學校 面試presentation一問 [複製鏈接]

請問過來人 (正就讀這學校的學生) 之前面試present那類形的中,英文圖書, 以作參考, thx!
   47    0    0    0

小乖豬 發表於 18-9-12 22:57
請問過來人 (正就讀這學校的學生) 之前面試present那類形的中,英文圖書, 以作參考, thx!
...

你問1st定2nd in?

回覆 fatman69 的帖子

1st interview. 請問你囡囡正讀St Paul's Convent School嗎?

小乖豬 發表於 18-9-12 23:50
回覆 fatman69 的帖子

1st interview. 請問你囡囡正讀St Paul's Convent School嗎?

冇讀SPCS,不過in過!

...

中英文書都係一般中小學生故事書。
早D寫定閱讀報告啦!

...

Danny the champion of the world
Harry Potter of the Goblet of Fire
三國演義
西遊記

2nd in 撞自行冇去

kirstyau 發表於 18-9-13 00:48
Danny the champion of the world
Harry Potter of the Goblet of Fire
三國演義

要放棄SPCS!
間自行一定係勁野!
你D書咁大本,真係勁!
我囡果D都係百零頁貨仔!
2nd有去見識過,SPCS係一間很好的學校!

fatman69 發表於 18-9-13 01:37
要放棄SPCS!
間自行一定係勁野!
你D書咁大本,真係勁!

其實2間都好喜歡,算係最心儀,超唔好彩 不過SPCS 2nd in都好多人,競爭唔細得過自行,都未必收阿女。

...
什麼類型也可以!一定係女兒自己喜歡睇的,寫報告才能寫得有感、到肉!interview 有關book reports的會問reports的內容、書的內容!亦會問對書內容的睇法、感想!甚至作者風格等等

kirstyau 發表於 18-9-13 07:36

其實2間都好喜歡,算係最心儀,超唔好彩 不過SPC ...
現在證明了你無揀錯
上次我係撞SPCS vs MCS

bettyay 發表於 18-9-13 10:42
什麼類型也可以!一定係女兒自己喜歡睇的,寫報告才能寫得有感、到肉!interview 有關book reports的會問re ...
請問interview時需要帶一些materials (e.g. power point) 做presentation嗎? 因有些疑惑, 如只帶book reports其實老師手裡也有一份, 因之前會upload咗, 咁都係帶返同一份去?
另外想問如有幸獲2nd in, 還需要再做book reports嗎?

gigayan 發表於 18-9-13 11:51
請問interview時需要帶一些materials (e.g. power point) 做presentation嗎? 因有些疑惑, 如只帶book repor ...
阿女當年只帶書同報告!係帶同一份的,然後全部口頭對答,但曾經有家長分享,老師會拎書竭下,或會問其中內容!1st in除了book reports,還有用中英文問問題的,不過是傾計,不關學術的。
2nd in不用再做 reports,亦不會問之前的book reports! 2nd in 通知至面見,得個零星期時間,唔會要阿女做的。加油

bettyay 發表於 18-9-13 12:13
阿女當年只帶書同報告!係帶同一份的,然後全部口頭對答,但曾經有家長分享,老師會拎書竭下,或會問其中內 ...

請問:1st in大約幾人?又有幾人入到2 nd in呢?

sukitelfold 發表於 18-9-13 12:19
請問:1st in大約幾人?又有幾人入到2 nd in呢?

1St in 全in, 估計800樓下!2nd onlist觀察2xx
PS 800樓下也不是亂估架係兩年前親子王有刊登學校提供的數據參考的

bettyay 發表於 18-9-13 12:34
1St in 全in, 估計800樓下!2nd onlist觀察2xx
PS 800樓下也不是亂估架係兩年前親子王有刊登學校 ...

以前2nd只得150,近年增至250,大概5-6人爭一位。
若非要做4份BR,SPCS就會似HYS咁二千幾人in,而家得800左右,係有心人先報!

bettyay 發表於 18-9-13 12:13
阿女當年只帶書同報告!係帶同一份的,然後全部口頭對答,但曾經有家長分享,老師會拎書竭下,或會問其中內 ...

明白,感謝

kirstyau 發表於 18-9-13 00:48
三國演義
想請問撞咗邊一間吖?

puikapuika 發表於 18-9-13 13:50
想請問撞咗邊一間吖?

YWGS

kirstyau 發表於 18-9-13 13:51
YWGS

bettyay 發表於 18-9-13 12:34
PS 800樓下也不是亂估架係兩年前親子王有刊登學校 ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題