用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學生愛炫富嗎?
樓主: dairymeow
go

國際學校學生愛炫富嗎?  

回覆樓主:

.....

luipo 發表於 18-9-19 14:18
炫富並不是香港的文化,只有自卑心強的人民才會炫富
幾十年前,大陸人仍被港人嘲為「阿燦」「表叔」的時代,

香港己經是世界上 Rolls Royce, Mercedes Benz 和 Rolex 最密集的地方.

遠在大陸人來港買樓前,香港的樓名已經由文藝優雅如「映月臺」、「逸廬」, 變成「帝景XX」「YY豪園」.

幾十年前嫁女,還不是全身金器 ?

炫富, 根本是這個「東方之珠」精神面貌其中一部份. 做者無需遮掩,見者無需介懷.

甚至可以說, 古今中外都有人樂此不疲., 英文都有句, If you've got it, flaunt it ! 名正言順大條道理.  不要忘記, 大部份炫富道具, 還不是歐美出品 ?

令部份人不快的, 只是今天才知道, 炫富這東西,一山還有一山高, 惹得酸氣有點上湧而已.

回覆 964000 的帖子

家長見校長可以咁樣講嘢,果位家長的修養真係好差吓

Jane1983 發表於 18-9-21 10:52
回覆 964000 的帖子

家長見校長可以咁樣講嘢,果位家長的修養真係好差吓 ...

有咁嘅家長,就有咁嘅細路。
希望唔好遇到啲咁嘅同學,對我小朋友有不良影響

Jane1983    發表於 18-9-22 09:25

回覆樓主:

好少人為咗炫富而炫富,通常係有其他心理障礙,例如過份自卑感(金錢以外),所以要用炫富彌補呢份自卑感,係一種心理病,其實都有可憐之處。

回覆樓主

其實有無校風比較踏實純樸嘅IS?

dairymeow 發表於 18-9-22 17:06
其實有無校風比較踏實純樸嘅IS?

你心目中有唔踏實唔純樸的IS? 請分享!

紅紅 發表於 18-9-23 02:32
你心目中有唔踏實唔純樸的IS? 請分享!

有幾間聽聞啲學生係特別有錢有背境,但唔知校風實際上係點喇

dairymeow 發表於 18-9-23 08:08
有幾間聽聞啲學生係特別有錢有背境,但唔知校風實際上係點喇

其實別的學校校風怎樣,都是道聽途說,可以當真?
最重要是反求諸己,做好家庭教育。最富貴的學校均有純樸學生、最普通的學校也可以有炫富心態。

回覆樓主

貧富懸殊社會一定有炫富問題,唔係學校層次嘅問題。加上到咗青少年尋求自我身份認同時,希望炫耀自己擁有嘅嘢,去爭取同輩認同關注,都有機會不知不覺變成炫富。

Radiomama 發表於 18-9-23 09:11
其實別的學校校風怎樣,都是道聽途說,可以當真?
最重要是反求諸己,做好家庭教育。最富貴的學校均有純樸 ...

家庭教育要做好是一定的,但係同學嘅質素都好緊要,我只係覺得,每間學校係有自己嘅culture,我相信物以類贅。

ZackMama 發表於 18-9-23 10:07
貧富懸殊社會一定有炫富問題,唔係學校層次嘅問題。加上到咗青少年尋求自我身份認同時,希望炫耀自己擁有嘅 ...

totally agree