用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學生愛炫富嗎?
樓主: dairymeow
go

國際學校學生愛炫富嗎?  

Jane1983 發表於 18-9-14 13:36
小學生之間無炫富呢樣嘢,一般中產比小朋友的供給都够豐足,佢地唔care的。

在學校popular的學生一係運動 ...

哈,全中!

Jane1983    發表於 18-9-14 21:55

回覆 木子兔媽媽 的帖子

我覺得身教最重要。我同仔每日由嫲嫲屋企回家,坐的士不用跳錶,樓下永遠車等人,但我都會同佢行10分鐘去坐小巴,因為我覺得這點的士錢是不用花的,下雨除外。
和同學仔去play date, 我一樣揸車奉陪,小朋友也不會因為家中有車而不肯坐公共交通工具。
同時教會有姊妹需要換電話,我二話不說就送了個紅米6給她。
生日會我從沒開過,我仔去完別人的生日會也沒有嚷著要開啊。

hitommycc 發表於 18-9-14 18:46
炫富,以前學校遇過一個土豪仔,成績差無教養,只會吹噓自家條件高過別人,見過其父母也都好奇葩。轉學後無 ...

請問那些是土豪扎堆的學校?

回覆樓主

其實聽完你哋嘅意見,我無咁擔心喇,謝謝你哋。
讀local或IS都好,希望遇到嘅同學仔都係down to earth,唔會作啲無謂嘅比較。最緊要係灌輸正確嘅價值觀比小朋友。希望小朋友會學懂不必理會這些人。嗰啲show off,取笑人嘅小朋友,只顯得佢哋無教養。

tibbar2011 發表於 18-9-14 22:35
請問那些是土豪扎堆的學校?

我都想知

很久沒上來,今日打風得閒上一上。

大部份有錢人都唔鐘意晒命,原因係佢地嘅時間成本比你貴,唔會花係你身上。我小朋友曾經同班的同學父母,有天王巨星級,也有上市公司主席,也有大富豪級。這一類人大多不會出現在學校,佢地根本繁忙到無時間,佢地嘅小朋友大多係學校受活動限制,保安嚴密,更不要說係學生面前晒命。某程序上,這一類家長更希望小朋友貼地生活,作為社交學習的一部分。

要論最晒命的家長,大多是中產,穩定職業,係大公司從事中高經理,指慣人做野黑人憎老闆。正所謂上樑不正下樑就更差,佢地嘅小朋友就可能比較like 晒命。

但好多呢類家長發現左自己其實唔係好有錢,都會自己摺埋,最後變成全部人嘅笑話。

香港一般國際學校一年要20萬,如果兩公婆都係專業人士,家庭月收入達10至15萬,基本上一年去3次旅利,租豪宅,開bmw等等都不是有問題。而我發現呢一類中產係最like 晒命。

3人家庭
豪宅4萬
學費2萬
旅行2萬
養車2萬
稅3萬
食2萬
大約

回覆樓主:

唔係既。如果曬命的只係中產,曬得d乜嘢呢?佢地只係不知天高地厚,無人會特别介懷,呢d唔係炫富的問題。

EconFather 發表於 18-9-16 15:44
香港一般國際學校一年要20萬,如果兩公婆都係專業人士,家庭月收入達10至15萬,基本上一年去3次旅利,租豪 ...

......

回覆樓主

我發覺學校都有關係的,可能某啲學校係會吸納某一類型的家長同學生。我曾經接觸過唔同名校嘅學生,發覺某間名校嘅學生特別中意炫耀,雖然,佢哋嘅家境真係比一般富有,但其他名校嘅學生又唔會咁,就算屋企都係好有錢。我好唔想小朋友同呢類人一齊成長,就算我小朋友本身幾叻,間學校幾出名都好。 所以我好奇想了解下國際學校一般嘅風氣,定係間間唔同。

dairymeow 發表於 18-9-16 23:18
我發覺學校都有關係的,可能某啲學校係會吸納某一類型的家長同學生。我曾經接觸過唔同名校嘅學生,發覺某間 ...
當然間間唔同,男人同女人兩個分類,女人都個個唔同。(笑)

del.

我仔讀的IS唔係傳聞中好多有錢佬讀嗰D,不過school zone就係全香港最有錢的地區,所以其實成間學校大部分都係經濟環境好好的家庭。我自己感覺唔到炫富,因為其實個個都唔會係窮人,只係差在幾有錢而已。我仔Year 4 前D小朋友都好純,佢哋會講邊個有私人飛機,去旅行有無坐過first class, business class,但佢哋唔係炫燿,而係真係生活中接觸到呢D嘢所以佢哋會傾,唔係比較,D小朋友會答有定無,好簡單。Year 4後我聽我仔講返同朋友之間的對話,我發現有D小朋友開始識show off,係有認叻感覺,會話比人知自己老豆搵好多錢之類,但我聽返嚟只係一、兩個,而不約而同,嗰兩個同學的家庭背景好相似,父母都係少少暴發嘅商人,一個仲試過有追數佬追到學校門口。反而唔係嗰D真係有錢咗好多代的大家族小朋友,唔係有私人飛機嗰D家庭,也不是中產專業人士嗰類。通常大富之家好低調,怕比人target,而專業人士有教養。

我想講嘅係,炫唔炫富,好睇家教,我感覺炫富嗰兩個小朋友的父母都係呢類人,價值觀我不敢苟同,本身都好市儈。而受唔受炫富嘅朋友影響,會不會自卑等,都係同家教有關。我教我仔,老豆搵幾多錢,屋企有幾富貴,唔係你值得驕傲嘅事,因為呢D嘢唔係你努力得番嚟,根本唔值得show off,你用你本事得到嘅嘢先值得驕傲。嗰D炫燿屋企有幾有錢嘅人,係無教養。小朋友十歲前仍然好受父母影響,只要教好價值觀,身邊人點炫富都可以對佢無影響。

打風無嘢做,講吓故事。

小明有日放學回家,同媽媽講同學小偉屋企5000呎,大過自己屋企好多,仲有私人泳池。小明媽媽問佢:「你覺得我地屋企舒適嗎?」小明說:「好舒適。」媽媽又問:「你覺得爸爸媽媽錫唔錫你?」小明答:「好錫!」媽媽再問:「咁你生活得開唔開心?」,小明說:「好開心!」媽媽說:「這不是最重要嗎?」小明點點頭,走了去玩玩具。

回覆樓主:

唔太覺

aidan08 發表於 18-9-17 18:00
我仔讀的IS唔係傳聞中好多有錢佬讀嗰D,不過school zone就係全香港最有錢的地區,所以其實成間學校大部分都 ...

agree

炫富並不是香港的文化,只有自卑心強的人民才會炫富

朋友兒子讀 local 普通學校,有一位同學媽媽日日用架錢七接送,已經比其他同學背後話有錢好巴閉咩,因為學校中好多屋邨學生。
其實,如果一個人心態不正面,自卑或仇富,咁真係好難搞。
不過我信心態是父母教出來,所以父母心態正面,子女自然不會自卑。
其實,中小學可以選擇不入貴族本地學校或國際學校,但去到大學也冇得這樣選擇。小兒在外地大學,有同學是外交官子弟,有同學是外國超級富豪子弟。到畢業工作,也會識到 " 特別 " 的人。十年前,我公司來了一個 trainee ,是年輕歐洲貴族 ( 非英語國家 ),卡片名字後有一堆水蛇春咁長的名函,HR 話好像是甚麼公爵之類。

Cara2006 發表於 18-9-20 10:31
朋友兒子讀 local 普通學校,有一位同學媽媽日日用架錢七接送,已經比其他同學背後話有錢好巴閉咩,因為學 ...
家教好重要。有自信的小朋友,唔會有自卑或妒忌。因為他相信將來他也做到,或做得更加好。

回覆樓主

我見低年級通常家長行頭show off,尤其是大陸個批。小朋友低年班唔識E d 野