用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學生愛炫富嗎?
樓主: dairymeow
go

國際學校學生愛炫富嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

Del

回覆樓主:

964000 發表於 18-9-14 11:04
(續)同學之可能會有些影響,那你自己當然也要教好自己小孩和建立正確的價值觀,唔係求其擲比學校同工人就 ...

女兒間lS好有錢住山頂獨立屋的人好多,我地比較下係赤貧,但女兒要好的朋友背景很多,有錢也很多,似乎鬥身家在她學校的孩子中不是大問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

dairymeow 發表於 18-9-13 23:45
其實我意思係,啲學生會唔會中意互相比較物質上嘅嘢,好似有啲咩名牌,放假去邊旅行,屋企幾大等等。呢啲lo ...

我唔會天真地覺得IS係烏托邦,人人平等有見識有胸襟冇比較冇小人,我可以大膽地講,學生校內一定有比較、家長一定有小圈子!問題只是嚴重性,比例有幾重。

多年前(未被中產、強國人攻陷嘅年代), 我曾在一間老牌國際學校做過,有幸親眼見識親身感受,所以我講過,以我家水平我不會讓小孩高攀此等學校,到high school以成績考入還可考慮。

我欣賞IS嘅教學模式,自己小孩也是讀IS, 但我不會美化IS, 它也有其問題,家長也要有準備,任何情況也可轉化成教育機會。

ywwmama    發表於 19-3-20 22:51

Activehealth 發表於 18-9-12 16:05
完全同意。

阿仔同學住xx半島獨立屋,阿爸阿媽都係香港望族,屋企人全係香港兩大著名慈善團體主席、總理 ...

我覺得學生唔會, 家長也很低調

回覆樓主:

小學生之間無炫富呢樣嘢,一般中產比小朋友的供給都够豐足,佢地唔care的。

在學校popular的學生一係運動好勁,一係超級brainy,或者好搞笑的class clown。有錢唔係吸引力,你炫都無人show你。

回覆樓主

改話題講, 究竟香港人宜家幾有錢, 我想細路大d先坐飛機去旅行, 都只係做到幾年留港消費, 因為連學校功課都問放假飛去邊(emoji)

回覆 木子兔媽媽 的帖子

我仔N班讀local school, 曾有功課問去邊度旅行(要交相),我答左大埔海濱公園。
反而K1上國際,一份咁無聊嘅功課都未做過。
要對自己有信心才對!

mandy_ng207 發表於 18-9-14 13:59
回覆 木子兔媽媽 的帖子

我仔N班讀local school, 曾有功課問去邊度旅行(要交相),我答左大埔海濱公園。

然後要堅持到底唔搞生日會...

nintendo 發表於 18-9-14 09:23
樓主,如果你一個朋友,和你去吃晚飯,穿一件 $1000 tee ,你會覺得她炫富嗎?或者這是人家大部分 tee 的 ...

100%認同!同者冇意看者有意!

木子兔媽媽 發表於 18-9-14 13:46
改話題講, 究竟香港人宜家幾有錢, 我想細路大d先坐飛機去旅行, 都只係做到幾年留港消費, 因為連學校功課都 ...

大家生活方式不同而已。

坐飛機旅行,也並非好貴,冇大不了,
去,又唔係好巴閉,唔去,應該冇人會 care。
其實,先要趕走 "自己" 心中的鬼,
不要將消費方式,和身家卦鈎,
亦不必介懷人地比自己豪氣。

nintendo 發表於 18-9-14 14:37
大家生活方式不同而已。

坐飛機旅行,也並非好貴,冇大不了,

Bingo. 你話坐飛機唔貴, 我哋覺得貴, 要教番小朋友屋企價值觀係要花時間

冇人會炫富,每個人都正常過自己生活。當然亦都唔可能要別人降低自己生活標準去照顧你的感受。

thvicny 發表於 18-9-14 14:54
冇人會炫富,每個人都正常過自己生活。當然亦都唔可能要別人降低自己生活標準去照顧你的感受。 ...

Exactly. 所以樓主要留意呢點. 假如要堅持開開心心平日去大家樂, 去打冷舖買十蚊衫等市井生活, 仔女要接受到人哋未必夾到自己. 好彩暫時我家ok

木子兔媽媽 發表於 18-9-14 14:52
Bingo. 你話坐飛機唔貴, 我哋覺得貴, 要教番小朋友屋企價值觀係要花時間

呢個 topic 講國際學校。
但去本地學校呢,同學仔就唔會坐飛機?
跟團去一轉台灣,未必貴過豪玩澳門。

nintendo 發表於 18-9-14 15:35
呢個 topic 講國際學校。
但去本地學校呢,同學仔就唔會坐飛機?
跟團去一轉台灣,未必貴過豪玩澳門。

You are right. I am talking HK kids in both IS / local schools. Most of them keeping flying here and there. But there are really some people unable to afford a flight. It would be better to let the kids understand poverty and the rich, and things are not taken for granted.

dairymeow 發表於 18-9-12 07:54
一般嚟講讀得國際學校嘅家境都唔差。學生們會唔會中意炫富,互相比較嗎?
部份私立同直資學校都應該有類似 ...

只能說,炫富與是否讀國際學生沒有直接關係

回覆樓主:

有少少錢就以為自己好有錢嗰啲可能會, 但多數真係有錢嗰啲就唔會

回覆樓主

炫富,以前學校遇過一個土豪仔,成績差無教養,只會吹噓自家條件高過別人,見過其父母也都好奇葩。轉學後無見過了,同學各種家境都有,小孩單純,家長低調。

土豪扎堆的學校最好敬而遠之。

回覆樓主

有人會想每一個假期都帶小朋友去唔同嘅地方見識呢個世界,但係長途機要坐經濟客位好辛苦,咁當然同埋小朋友一齊坐商務啦,各人嘅價值觀唔同遮。

mandy_ng207    發表於 18-9-14 22:01
‹ 上一主題|下一主題