用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2寫字
go

K2寫字

各位K2家長,你們小朋友有冇日日PRACTICE下寫字? 寫ABC / 中文字 /數字?小朋友寫字吃力嗎? 感覺上K2寫字好難下,有冇方法可以令小朋友有興趣寫字??

我女學校未有功課, 我自己要佢寫數字同A-Z, 一日寫唔係好多, 每個字10次, 寫2-3個字
寫唔吃力, 要寫得靚同正中間先對佢黎講難D
我無理佢有無興趣寫字, 總之要寫囉
寫完就可以去玩,
人人都要做功課
如果唔寫可以, 我就會請佢坐埋一邊乜都無得玩, 唔理佢, 佢自然行返過黎寫, 佢寫完同寫得靚我有讚佢叻同乖

教小朋友握筷子

bbkkc 發表於 18-9-11 10:32
我女學校未有功課, 我自己要佢寫數字同A-Z, 一日寫唔係好多, 每個字10次, 寫2-3個字
寫唔吃力, 要寫得靚同 ...

眾說紛芸 有些又話咁早寫字唔好,有些 又話唔早些練,升小學會好辛苦。

回覆樓主:

我囡今年K3, K2時除學校既少量功課外,我完全沒有要求佢練習寫任何字(佢自發自己寫字就由得佢)。

從小都不斷通過玩而鍛鍊佢既小手肌,K2都唔例外。K3第2日做功課,班主任已經同我講阿囡做功課(課堂上起字頭)做得好快。學校標準叫每日在家做功課唔好超過30分鐘,阿囡10分鐘就完成。

所以根本冇必要迫小朋友練習寫字,如果小手肌弱既話,寫太多字小朋友會辛苦或慢慢討厭寫字。長遠計都係練好小手肌最重要。

如何可以TRAIN小手肌? 有冇咩心得?

BabyBookBu 發表於 18-9-12 10:07
如何可以TRAIN小手肌? 有冇咩心得?

所有用到手指既活動。畫畫,貼貼紙,填色,迷宮,拼圖,夾豆,LEGO,積木,手指鬥力遊戲,去公園擧爬,幫手拎野……etc

回覆樓主:

真係習慣 日寫夜寫就得㗎喇 ,寫完之後畀啲獎勵佢