用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 11 潮商
go

Net 11 潮商 [複製鏈接]

有冇人留意過e間中西區小學呢?
   4    0    1    0

回覆 lawlawsanhk 的帖子

Is it a good school?

Cheers246 發表於 18-9-22 21:21

佢係區內屬比較不受歡迎的學校之一

Cheers246 發表於 18-9-22 21:21

但佢好有心同有力去辦學,只是可能須要多一點點的時間去做成績出尼

I joint their open day and found they tried very hard to improve the school.I will pick this one for my son.

Cheers246 發表於 18-9-27 21:43

I joint their open day and found they tried very hard to improve the school ...

Do you mind share more with us the attractive point of this school?

有3 點吸引我
1. 我仔比交好動,學校活動教學,比較包容
2. 校長有心辦好學校,有資源及 肯嘗試新的教學方法。可能不是傳統名校,可以彈性處理教學方法
2. 有其他國籍的學生,擴闊社交圈子,也可訓練英文。我知道很多事南亞的學生,但我見到他們也是活潑開心

Thank you for sharing. 我9/24 已交表去潮商了:) 我有20分, 我小朋友入讀機會應該都大.

我由小朋友K1開始, 已一直留意潮商, 雖然潮商係我MOTHER SCHOOL, 但學校之前真係衰過一段時間, 所以果時對潮商架印象, 真係唔多好.
之後K2及K3, 學校Open day, 觀課, 我都有去, 對學校大大改觀, 我覺得聽人comment, 不如自己去學校了解仲實際, 因為只有自己, 先會知道學校啱唔啱自己小朋友.

之前同幼稚園校長傾選校, 知道我選潮商, 同我講我小朋友可以有更好選擇, 但眼見現時教育制度, 己將小朋友及家長迫到癲哂, 所以我更加認為有愉快童年, 先係最重要.

Any update?

lawlawsanhk 發表於 19-6-25 13:28
Any update?
我小朋友9月就入讀了, 有點緊張, 下月初去學校訂校服啦..

我咪話之前 (早1年幾前吧) 我同幼稚園校長傾選校, 佢知道我選潮商, 同我講我小朋友可以有更好選擇....但我估唔到上星期我小朋友K3畢業典禮, 校長竟然請咗潮商學校校長黎做嘉賓, 仲咁橋由佢頒畢業證書比我小朋友, 感覺真係好特別..

當時幼稚園校長在上台致詞時, 講到點解會認識潮商學校校長, 因為係響哩一, 兩年, 成日會響我哋媽媽口中, 聽到哩間學校個名, 之前哩間幼稚園, 係無家長會選哩間學校, 所以佢就主動搵潮商學校校長, 慢慢接觸哩間學校, 幼稚園校長之前仲親自去過潮商, 了解過學校同教學模式, 之後佢就開始明白, 點解哩間學校會開始有人注意, 同點解越來越多媽媽開始選哩間學校..

希望我小朋友可以好快適應新環境, 有新資料我再UPDATE吧!

李小B太太    發表於 19-7-17 12:48
mannewliv    發表於 19-6-28 10:21

toto032013 發表於 19-6-27 16:42
我小朋友9月就入讀了, 有點緊張, 下月初去學校訂校服啦..

我咪話之前 (早1年幾前吧) 我同幼稚園校長傾選校 ...

我小朋友都9月會讀潮商

李小B太太    發表於 19-7-17 12:49

toto032013 發表於 19-6-27 16:42

我咪話之前 (早1年幾前吧) 我同幼稚園校長傾選校 ...
太多人見佢收得多NCS就當佢係寶校。
人地升中派位仲好過英一/二,基恩呢D學校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-30 23:09
太多人見佢收得多NCS就當佢係寶校。
人地升中派位仲好過英一/二,基恩呢D學校。
...
"人地升中派位仲好過英一/二,基恩呢D學校" 呢句完全唔正確.
以過去三年計, 14/16有40%入Band1中學、15/17有38%入Band1中學. 剛剛去年只有30%入Band1中學, 基本上是呈下跌趨勢. 今年都唔荒好, 如果有30%都要還神啦 !

英一/二和基恩三間, 只得英二有show曬近幾年的派位結果, 方便大家比較, 而且註明全級幾多人, 全部獲派咩學校, 報告得好清楚, 好誠實。有0的學校報告得好tricky (唔止呢幾間, 其他學校甚至神校都係), 比如淨係列出派得好的部份名單, 唔提全級幾多人, 又或者只係寫「英中及有英文班中學」, 然後0的百分比淨係計「有英文班的中學」, 唔計其他, 亦唔提邊間和咩banding, 又或者淨係話獲派頭三志願有幾多%, 但頭三志願其實揀左咩學校都好大影響。所以大家睇「升中結果」要好小心, 唔好俾呢0的統計技巧呃到。
潮商呢兩年派得差左, 今年只得三成派到 band 1中學, 真係好可惜。當然如果計「有英文班的中學」, 就遠遠唔止三成啦。不過都係果句, 入得潮商, 就唔係只想派入band 1, 如果淨係想入band 1中學, 千祈唔好入潮商, 一來潮商唔會好似名小咁多入到band 1, 二來「谷成績和banding」唔係潮商的教學方針, 所以如果想入band 1中學, 潮商應該唔係你杯茶。

pccw2017 發表於 19-7-2 13:25
"人地升中派位仲好過英一/二,基恩呢D學校" 呢句完全唔正確.
以過去三年計, 14/16有40%入Band1中學、15/17 ...

不幸言中 2019年升B1跌到得23%

B1*: 21 (23.08%)
(BPS 1 MSS 2 YWGS 3 KC 1 聖馬可 1 SJC 3 SSGC 3 聖鄧 2 SCGS 4 RC 1)

B2A-1C*: 1 (1.10%)
(李國寶 1)

* Banding據hkpapa名單

https://www.csshk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/17-19_升中學位分配.pdf

我識人今年幫個小朋友插班入潮商。小朋友之前讀中小有D吃力,因為英文比較強。轉咗校開心好多。朋友話潮商一年只得兩次考試,無測驗,有D 簡單 quiz, 默書都唔多,而且學校資源都充足。當然,人各有志,未必適合想谷又谷得起嘅家庭。

回覆樓主:

潮商小一我小二零測二考,小三至小六中英零測二考,數常二測二考,每次測驗分兩次,每次測兩課,能力一般的小朋友都唔會吃力
‹ 上一主題|下一主題