用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 學校如果知道係資優,會唔會有多啲機會? ...
go

學校如果知道係資優,會唔會有多啲機會?

想問下各位過來人,你地同學校講左小朋友係資優之後,學校會唔會因此俾多啲唔同既機會佢? 例如校隊果啲

又或者你地學校會有啲咩支援或附助?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我本身係因為學校課堂上有小問題,所以响學校做評估嘅,之後EP同班主任自行溝通,亦有課堂外特別安排,當年小一,加咗入talent pool,但資優培訓或相關活動,就要小3開始

轉校後,有交評估報告,但基於私隱問題,學校老師係唔可以睇到嘅,如果要個別老師知道,就要家長主動講。
基於本身有興趣項目成績算唔錯,亦經PTA屬會家長幫忙下,成為校隊成員,要數學校隊係小四先可以加入,亦通過全級數學比賽成績加入

結論:要睇個別學校安排,先了解咗安排先,因為交咗報告都唔會有人理,只作filing

一般情況,有事就有人理,無事就無人理
我仔有情緒問題,都係我地主動搞社工幫手
恐龍家

資優並不等于績優,學校校隊也是要去比赛争取榮譽的,相信學校的考慮會是績優稳定型的學生,資不資優已是其次
個人倒認爲,學校若真的考慮到資優生的某些個性上的缺㸃而给機會去學習,會重要些,
小兒在學習上完全没問题,但是個性执着,不够圆滑,受㸃小刺激就一個人生悶氣甚至會哭,學校老師也發現這些的問题,给予包容是會有,但是學校的安排是讓他做小组長,學習领導小團體,讓他了解合作的重要而不是一個人埋頭苦幹。

學習和别人相處,認識自己的缺㸃而改善,知道人外有人,這些會比讓别人知道你是資優更重要,説真的,真正的資優是會發光,别人會感受到的,好過讓别人知道你是資優却平平庸庸

回覆樓主:

都係既,其實因為而家小三,諗緊好唔好問下老師學校對資優有冇支援或者附助,因為開始要為升中準備,睇下會唔會有咩訓練就諗起下佢   佢本身成績都幾好既

不過聽完你地意見,可能都係順其自然好啲

我個無做過評估,但學校話佢有特質,俾佢參加校本資優計劃,和推薦出去大學和資優學苑

hehababy 發表於 18-9-11 01:27
想問下各位過來人,你地同學校講左小朋友係資優之後,學校會唔會因此俾多啲唔同既機會佢? 例如校隊果啲

又 ...
我仔的情況是沒有同學校講仔是資優, 因為我當時根本不懂什麼是資優。是學校發現, 再推薦去中大和資優學苑上課。班主任今年叫我仔試DP, 但我發覺和中大和資優學苑的可能撞時間, 研究中, 很頭暈。我相信很多過來人都不是"同學校講小朋友是資優"而是學校同家長講小朋友是資優。如果你講了你小朋友是資優會否多些機會成為校隊, 我不知道。但如果本身有能力在外比賽有拿獎, 自然學校會招你入隊。背負校隊之名和為自己拿獎, 壓力是不同的。你是中學會看重一個校隊成員但拿二三等獎, 還是一個非校隊成員拿一等獎/特等獎的學生呢?所以是否校隊不是關鍵, 反而能力才是關鍵。結論, 是否資優, 是否校隊都不重要, 有真實力才重要呀。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

咁可能我仔喺學校冇乜資優既特質表現出黎
咁我都係等佢夠10歲自薦去資優學苑試下

hehababy 發表於 18-9-12 10:57
...
如果有做智力評估, 可以再比學校跟進, 相信學校懂得處理的。

hehababy 發表於 18-9-11 01:27

又 ...
如果小朋友既資優可以表現係成績度,例如語言(中英文)、數學特別出色,每個重要比賽都有獎,當然最好俾老師知道。

hehababy 發表於 18-9-12 10:57
...
如果在學校無特質表現出來, 但你們平時又見到有, 你們就要和學校溝通, 講比學校知道。其實我覺得有些資優生是喜歡自己鑽研事物, 集體上課他們並不喜歡, 所以你都要了解小朋友是哪一類資優生。

王家爸爸 發表於 18-9-14 18:07
如果小朋友既資優可以表現係成績度,例如語言(中英文)、數學特別出色,每個重要比賽都有獎,當然最好俾老 ...

佢又唔係成日攞獎,我冇同佢參加出面比賽,因佢係work processing同埋文字方面高分,所以喺學校可能比較難表現到,老師應該只會覺得佢比較聰明

sillydad 發表於 18-9-14 20:06
如果在學校無特質表現出來, 但你們平時又見到有, 你們就要和學校溝通, 講比學校知道。其實我覺得有些資優生 ...

其實我都係因為發覺佢記憶力好好,同埋對科學好有興趣,唔係佢年紀認知範圍既都會好記得,咁呢啲係唔會喺學校俾老師見到既,佢同同齡小朋友一樣都係鍾意玩同打機又多口果啲

hehababy 發表於 18-9-21 23:38
其實我都係因為發覺佢記憶力好好,同埋對科學好有興趣,唔係佢年紀認知範圍既都會好記得,咁呢啲係唔會喺 ...
先了解一下資優三環論, 看看幫唔幫到你。

sillydad 發表於 18-9-22 00:32
先了解一下資優三環論, 看看幫唔幫到你。

唔好意思,咩係資優三環論?

hehababy 發表於 18-9-23 10:53
唔好意思,咩係資優三環論?
是指有創意, 高度熱忱和中上智能。在資優學苑, 中大的講座和教育局網頁聽到或看到的。全球沒有統一標準何謂資優。而香港大好多數應該是採用了資優三環論去了解資優。希望有經驗的家長補充一下,我驚我講錯。

hehababy 發表於 18-9-21 23:34
佢又唔係成日攞獎,我冇同佢參加出面比賽,因佢係work processing同埋文字方面高分,所以喺學校可能比較難 ...

其實香港咁多寫作比賽,參加一、二個比較有代表性既,攞個冠軍,就可能證明小朋友得。試下呢個:https://www.hkywa.com/  或者 http://app4.rthk.hk/special/topstory2018/ ,入到圍已經唔錯。

王家爸爸 發表於 18-9-24 09:10
其實香港咁多寫作比賽,參加一、二個比較有代表性既,攞個冠軍,就可能證明小朋友得。試下呢個:https://w ...

請教一下,咁如果數學或者常/通識呢啲,有冇邊啲有代表性啲既比賽呀? 因我仔作文唔係好得,反而呢2樣ok啲

hehababy 發表於 18-9-26 23:02
請教一下,咁如果數學或者常/通識呢啲,有冇邊啲有代表性啲既比賽呀? 因我仔作文唔係好得,反而呢2樣ok啲  ...
如果佢作文唔好,就先處理作文最實際。唔處理到高年級就很難搞了。

王家爸爸    發表於 18-9-27 08:30

請教一下,咁如果數學或者常/通識呢啲,有冇邊啲有代表性啲既比賽呀? 因我仔作文唔係好得,反而呢2樣ok啲  ...
通識其實就係考作文,可以試下 Hong Kong Standard Writing Competition,寫 LS 既六個主題,入圍已經會被刊登喺 Standard Standard 度。

數學勁既可以試下呢個:
https://www.hkage.org.hk/en/competitions/detail/4287
每年二月搵老師提名參加。