用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 高主教
樓主: laumiuni
go

港同 vs 高主教   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-9-12 10:28
勁!

我懷疑港同應係,除咗麥當勞中學以外最勁嘅一條龍男女直資,甚至全香城計,係TOP 5 男女校?

咁又未至於
曾記,鄧顯,伊官,林護,培正,...好多都好勁
但以間咁新既學校,又係龍(仲要係全龍),算唔錯
最適合我呢啲厭倦搵學校既家長

回覆 LinusYip 的帖子

以上呢啲學校很難直接比較,既不是一條龍,亦不是直資,不過港同嘅3322%及整體5+%仍有不少進步空間

haihaimom 發表於 18-9-12 12:11
回覆 LinusYip 的帖子

以上呢啲學校很難直接比較,既不是一條龍,亦不是直資,不過港同嘅3322%及整體5+%仍 ...

如果純華山論劍,係直接比較喎。

如果話選校既比較,又真係好難比,因為收生程序方式要求都唔同。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-9-12 12:23
如果純華山論劍,係直接比較喎。

如果話選校既比較,又真係好難比,因為收生程序方式要求都唔同。

攪到華山論劍,就有聲音了,為左果1、2%嘈餐懵,個人認為得不償失
作為家長,我要嘅係透明度,令家長想知嘅清楚顯示,然後做配對 (例如,去到鄧顯咁勁,但又(根據用家評價)只識追分數,咁就唔係我想要架啦)

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 12:38
攪到華山論劍,就有聲音了,為左果1、2%嘈餐懵,個人認為得不償失
作為家長,我要嘅係透明度,令家長想知 ...

EK 版友,熟哂華山論劍既情況。樣樣都討論過要分高下,又有什麼“親生仔” 因素

BTW,貴千金考完DSE,路向如何?

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-9-12 12:42
EK 版友,熟哂華山論劍既情況。樣樣都討論過要分高下,又有什麼“親生仔” 因素

BTW,貴千金考完DSE,路 ...

今年DSE
https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2017-18/DSE2018.pdf
HIghlights中4位同學,124號都係港小上
但今年outstanding student award去左3號,外來生
佢真係實至名歸,成績好,人緣好,服務好(做charity committee chairperson拎埋service award),我女話全級咁多同學無一個唔鐘意佢,友善識唸肯幫人,簡直係完美。所以港同睇發展,唔會偏幫親生仔,亦唔係只睇成績 (佢唔係勁代表學校比賽攞獎果類人)

至於我女,哈哈哈,有書讀囉,佢成績一般架咋

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 12:59
今年DSE
https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2017-18/DSE2018.pdf
HIghlights中4位同學,124號都係港小 ...
highlight 是全女班

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 12:59
今年DSE
HIghlights中4位同學,124號都係港小 ...

好難入呢....講嘢唔叻唔醒無機

hohoho888 發表於 18-9-12 13:03

係播。

不過睇返個5級以上成績,英文好勁,但數學又略低。

有D 似那些年女校既成績PROFILE。

retriever 發表於 18-9-12 13:42
係播。

不過睇返個5級以上成績,英文好勁,但數學又略低。

我女果班男女比例係2:3
我估總體都係女多男少

可能中學情況會好少少(卦)

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 18-9-12 13:03

兩男兩女呀

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 14:15
兩男兩女呀
係WOR
睇錯tim

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 15:09
係真嘅,比起競爭大學校,港同生係豬豬地
但學校教到我個女,長大成人仲肯會在下雨天幫阿婆執紙皮同推返架 ...
Totally agree!

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 13:06
高主教公佈資料太少,只有學期尾校務報告講d,好難比較
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewt ...
高幼用家, 根據不公開的內部數據。 高幼至到高中所有數據都比外界知道的好很多。 屬於mostly1A學校。不是坊間所說的1C。其實有很多學生去了更好的學校所以才拉底了某些數據。  我也是看了數據才知道。

zazadodo 發表於 18-9-14 11:18
高幼用家, 根據不公開的內部數據。 高幼至到高中所有數據都比外界知道的好很多。 屬於mostly1A學校。不是 ...

有無參考過坊間評為1A中學既DSE成績? ~~~

醒目開學勳章 王國長老

zazadodo 發表於 18-9-14 11:18
高幼用家, 根據不公開的內部數據。 高幼至到高中所有數據都比外界知道的好很多。 屬於mostly1A學校。不是 ...

Sorry,恕我不能贊同講法,output就係output,轉校出國唔係高主教獨有,間間都有同樣情況,唔可以搵理由去discount
港同升中都4班變6班,由中一160人走剩中六120人,中間插入轉走,都係一樣

Charlotte_mom 發表於 18-9-14 12:10
Sorry,恕我不能贊同講法,output就係output,轉校出國唔係高主教獨有,間間都有同樣情況,唔可以搵理由去 ...

純粹share information,看到真正的數據才說啦。你支持港同我也沒反對,我都係港大畢業嘎! 不過凡事relax! 不用nervous!

mcl203 發表於 18-9-14 11:20
有無參考過坊間評為1A中學既DSE成績? ~~~

只能說有好多人去了神校!
‹ 上一主題|下一主題