用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 高主教
樓主: laumiuni
go

港同 vs 高主教  

LinusYip 發表於 18-9-11 13:48
有人講話港同學生能力低所以走唔到

講真,全部直升,佢哋真係冇人哋嗰啲戰鬥格,我就領教過,親身體驗,不過不便公開。

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-9-11 14:55

講真,全部直升,佢哋真係冇人哋嗰啲戰鬥格,我就領教過 ...

係真嘅,比起競爭大學校,港同生係豬豬地
但學校教到我個女,長大成人仲肯會在下雨天幫阿婆執紙皮同推返架車上行人路,我樂於接受佢無戰鬥格加做埋d污糟辣撻下欄野
(此留言無意比較高主教校風,我唔清楚,只講港同係咁教細路,教好一個人,唔需要高壓)

EmilyMami    發表於 18-9-12 17:50
IYY    發表於 18-9-11 18:24
haihaimom    發表於 18-9-11 17:02

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 15:09
但學校教到我個女,長大成人仲肯會在下雨天幫阿婆執紙皮同推返架 ...

相信德育成長呢方面,家庭教育都好重要嘅,我相信妳都係悉心教導下,女兒先有如此好同理心。

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 15:09
但學校教到我個女,長大成人仲肯會在下雨天幫阿婆執紙皮同推返架 ...
其實呢個就係龍校既優點
唔急,  因為有12年比你教
其他小學為左學生可以應付中學, 在所難免

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 14:08
咁無奈地留返喺港同讀到DSE啦,得一半人入3大/8成人有jupas degree offer,能力的確一般
...

版主,港同有一半入三大咩? 係咪資助學位?

如果堅咁好犀利,喇叭入三大都係6成左右。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-9-11 18:55
版主,港同有一半入三大咩? 係咪資助學位?

如果堅咁好犀利,喇叭入三大都係6成左右。

係,49.5%經jupas入三大

2jkidsfather    發表於 18-9-11 19:30

醒目開學勳章 王國長老

monodad 發表於 18-9-11 16:45
相信德育成長呢方面,家庭教育都好重要嘅,我相信妳都係悉心教導下,女兒先有如此好同理心。
...

客氣喇,我做我應做嘅,但真係學校功不可沒,學生由細到大都係受愛的教育,愛心爆棚

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 19:26

勁!

咁順便問下,有人話去聽左優才簡介會,話有七成入三大,又信唔信得過?

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-9-11 19:31

勁!

優才公佈嘅數字,不嬲有得拗

無得拗嘅係:
1. 3322入大學最低要求,優才有87.9% (即經jupas得到學位offer max 87.9%)
2. 4主科達5以上比率係24.55%

For 1, 有3322唔等於有大學收,應該係常識(即唔夠高無得考空姐,但夠高唔一定考到空姐咁解)
For 2, 4主科5數字,正常同入u數字掛鉤(尤其同入3大數字)

咁我會建議睇睇呢個帖,自己估下入3大應該有幾多 (個人認為8x%入三大機會接近零)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=&page=1

19841984 發表於 18-9-11 20:23
BK果邊有個自稱教書的版友,
仲話從來冇聽過港同呢間學校,
仲問「港童?即係港女個仔?」

其實睇下你教乜同教邊區啫

我有朋友中學做校長,家住東九龍,都有個女讀港小,我估佢都滿意既(除左返學都係小小遠)

回覆 19841984 的帖子

都不一定呀。不過都幾兩極。一係好勁,一係好hea。成績好前吓嘅都係港小上去的(至少去年中一係),包括之前嗰兩個狀元。

Charlotte_mom 發表於 18-9-11 19:26

WAIT。 119 個 APPLICANT,即係扣起左未達3322 人數,即不是全體畢業生數?

retriever 發表於 18-9-12 08:14
WAIT。 119 個 APPLICANT,即係扣起左未達3322 人數,即不是全體畢業生數?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

41樓有講3322係97人,81.5%,即dse考生97/.815=119

中一果陣150左右,到中六走剩119人,差不多

EPB 發表於 18-9-11 23:51
回覆 19841984 的帖子

都不一定呀。不過都幾兩極。一係好勁,一係好hea。成績好前吓嘅都係港小上去的(至 ...

我諗JM 講既係戰鬥格,唔係講成績。

19841984 發表於 18-9-11 20:23
BK果邊有個自稱教書的版友,
仲話從來冇聽過港同呢間學校,
仲問「港童?即係港女個仔?」
又可能佢叫港同做港小je
不過無聽過又唔代表d 乜既.
好似時裝界咁, 好多神級名牌都從來係只有小眾識
我呢d孤陋寡聞既只識baba, cool 遲, LB..

回覆 haihaimom 的帖子

咁又係比較hea 啲

LinusYip 發表於 18-9-12 08:56

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

勁!

我懷疑港同應係,除咗麥當勞中學以外最勁嘅一條龍男女直資,甚至全香城計,係TOP 5 男女校?

Arabellahk    發表於 18-9-18 00:25