用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試會唔會改期
樓主: belgiumchoco
go

港同面試會唔會改期   [複製鏈接]

一樣米養百樣人,香港自私的人真係多

説得好,請假去面試都要吵

legolas625 發表於 18-9-17 13:46
説得好,請假去面試都要吵

無所謂,多些這種想法的家長我不會介意

我由自己以前讀書, 到帶兩個女去面試同比賽, 都唔鍾意太早到試場, 因為太早到, 見到其他人咁緊張, 會令到自己好心怯. 情緒會受到影响, 理想係15分鐘之前到, 再去埋個洗手間, 就剛剛好. 雖則如此, 但可以早一啲到試場附近等, 如我之前曾經講過, 港小附近有個有冷氣的街市, 有個體育館, 仲有個冇咩野睇的地區商場.

前年我都有帶女去面試, 當然都要响門口排5-10分鐘, 我帶定風扇同遮, 不停同佢抹汗, 同佢講吓笑, 時間好快就過.

多年前帶個大女去SPCC 面試, 我亦一早就到左學校出面, 坐响架車, 等到差不多15分鐘前先入去.

港小入面真係細, 如果一次過放咁多人入去, 都唔係好事, 尤其是雨天, 不過學校可以考慮好似會展出面咁, 加帳篷, 擋一擋都好.

legolas625 發表於 18-9-17 12:23
我like平日,星期六趕幾埸好辛苦

都係,亦減少撞期既機會

littlekitty73 發表於 18-9-16 00:18
其實有成5xxx 個小朋友,我估學校都想快些見完,盡快出2nd in result 比家長。如果分2個weekend 又會將個s ...
第一, 對學校黎講學生既學習機會永遠係第一位, 所以對考生及港同自己學生黎講, 因星期五面試而停課係雙輸.

第二, 是否面試安排星期五就係好事? 調轉想想, 點解要報咁多間? 就係因為面試不撞期, 先可以有人去1x間, 如果星期六日撞期, 每間學校面試人數必減少, 比我揀寧願係咁!

第三, 面試題目外洩根本唔係問題, 即使同日進行也會出現.

Shellyxlk 發表於 18-9-15 16:44
一定唔可能5分鐘前到就準時入到去,一定有大班人系出邊排隊和等人,未夠鐘都排定先,如果真係傾盆大雨係佢 ...

不在其中,沒話說~~~

回覆樓主

其實港同嘅位置非常遠,交通非常不便,考左入去嘅小朋友上學都有朋友。所以入讀得嘅都係非常有誠意及認同學校的理念。其他家長看到這個不夠體貼嘅遭遇,真的要好好想想不要再去面試,不要浪費自己嘅時間。

回覆樓主

考到入去嘅學生都要想想如何上學,沒有校車的日子怎麼樣,學校不能滿足各種不同的嘅需要。

HappiMom 發表於 18-9-18 18:04
考到入去嘅學生都要想想如何上學,沒有校車的日子怎麼樣,學校不能滿足各種不同的嘅需要。
...

港同校車又唔係太差,港島區大部分地方都到(除非住山頂、赤柱之類)
九龍就差少少,最遠好像去到美孚、大圍
學校係有ELA校巴,如果只返第一輪ELA仍可坐校巴放學(當然路線選擇少啲),如參加第二輪(如校隊)就冇
我都識人因為交通問題只參加第一輪ELA
更多人因為考到選做孟母
‹ 上一主題|下一主題