用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試會唔會改期
樓主: belgiumchoco
go

港同面試會唔會改期   [複製鏈接]

回覆 LinusYip 的帖子

個別力讚港同的家長,在小學版十分有名。
版主中肯,我則很敬重。

讀了四年,真心覺得港同係一間關愛且富人情味的學校。

我小朋友今年再次擔任面試服務生,佢話星期五面試的小朋友出席率都好高。

今年面試分三日五,六,日,面見57xx位小朋友。由於人數眾多及需保持整個程序流暢,學校老師和高年級服務生都會全力協助是次面試順利進行。港小地方不多,又正進行加建工程。每場面試半小時,己有數百位家長同小朋友在內。每個課室有數位老師參與面試。所以在其他的地方和人手配合方面,未必能満足個別參與面試家長的期望,請見諒。

為了避免等候時間太長或日曬雨淋,建議家長早5至10分鐘到就可以了。

近日天氣不穩定,今明兩日可能會很惡劣,請帶備雨具。如果天氣轉壞,掛八號風球的話,請留意學校網頁之後公佈的安排。

宮二 發表於 18-9-15 08:21
每年學校都要消耗大量人力物力去搞小一報名及面試,以學校有限的資源和人手,實在已經做得相當流暢,當然也 ...
5-10分鐘前到達? 搭車+行路過去, 有時時間好難預得咁準的。面試咁重要, 相信家長都會預鬆啲, 情願早啲出門口的。唔係話港同唔啱, 不過又真係可以再做得好啲囉! 港人越来越難服待係事實, 因為大家嘅教育/生活水準都高咗, 變得有要求, 亦清楚自己嘅權利。記得老人家講過, 以前入醫院, 第一件事係要帶夠利是, 否則水都冇得你飲。今日, 服待得唔好, 醫生都照投訴你咁作為病人的話, 你想唔想宜家啲醫院變返幾十年前咁?!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果俾著我要淋雨搵張紙,我都會嬲學校不近人情
我無張notice喺手,印象中學校有指引面試前幾耐至開門(10分鐘?5分鐘?),但家長早到左都似乎揀在門口排隊(一個前都有)
我明交通難預,但學校亦有自己考慮,如果在惡劣天氣安排下可以彈性處理,應會更佳

回覆樓主

一定唔可能5分鐘前到就準時入到去,一定有大班人系出邊排隊和等人,未夠鐘都排定先,如果真係傾盆大雨係佢自己個細路仔淋雨5-10分鐘,我諗正氣人士唔會講嘢咁正氣

chungayu2 發表於 18-9-14 16:33
還記得上年我們跟小朋友一起去面試突然天色大變傾盆大雨,
學校要等到所有家長及小朋友濕透, 到面試時間才安 ...
聽到小朋友要淋雨等,我都覺得有點難過,校舍細係事實,不是每個職工都友善有禮亦係事實。同意學校確有改善既空間,希望學校硏究下雨天時,可唔以在紅磚地開些帳幕俾等候既家長?其實附近有些細商場和運動場,有時回校早到,我自己都會縮入去等。

回覆樓主

我覺得港同校舍空間有限是事實,但亦有改進空間如開放課室比家長小朋友入內等。我講一句易,要做到有好多野要安排。

但更想講人應該要適應環境,而不只要求環境/其他人遷就自己。我今日帶定遮去擋太陽,排排下仍覺好熱,就入去街市行教街市知識等夠鐘。我唔覺辛苦。

星星的後裔 發表於 18-9-15 18:02
我覺得港同校舍空間有限是事實,但亦有改進空間如開放課室比家長小朋友入內等。我講一句易,要做到有好多野 ...

其實今日已經唔錯,天氣係熱啲,但起碼冇日晒雨淋,又唔駛改期

其實面試,無論搵學校同見工都好,始終都有少少‘運氣’,我女試過面試時俾人點錯課室,導致某些項目做唔到,又試過見見下唔舒服。所以唯一方法係預備好啲,同報多幾間

順便講多個港小既缺點(上面都有題過),就係附近冇乜落腳點,如要帶小朋友參加課外活動家長都幾悶,茶餐廳又小又爆,一係行十分鐘去圖書館(雖然可能入去都冇野做),一係行十幾分鐘去柴灣新翠商場,真係幾無聊

LinusYip 發表於 18-9-15 19:27
其實今日已經唔錯,天氣係熱啲,但起碼冇日晒雨淋,又唔駛改期

順便講多個港小既缺點(上面都有題過), ...

我會去柴灣體育館坐或做gym.

有offer 再算

醒目開學勳章 王國長老

星星的後裔 發表於 18-9-15 18:02
我覺得港同校舍空間有限是事實,但亦有改進空間如開放課室比家長小朋友入內等。我講一句易,要做到有好多野 ...

有人批評(非惡意)都係好事,希望學校睇到後可以做得更好

Melody_BB 發表於 18-9-15 10:13
讀了四年,真心覺得港同係一間關愛且富人情味的學校。

我小朋友今年再次擔任面試服務生,佢話星期五面試的 ...

今日聽到校長及副校長講說,覺得他們係實事求事的人,對小朋友好關愛,好重視小朋友!我好放心把小朋友交給他們,若有機會的話

kcbaby2013 發表於 18-9-15 21:57
今日聽到校長及副校長講說,覺得他們係實事求事的人,對小朋友好關愛,好重視小朋友!我好放心把小朋友交 ...
小朋友讀咗六年,的確係事實。

安排星期五面試,完全吾考慮K3要上堂,要小朋友請假打亂學習進度,比我感覺間學校好自私,非常反感我無幫仔仔請假。

醒目開學勳章 王國長老

QQfishs 發表於 18-9-15 23:00
安排星期五面試,完全吾考慮K3要上堂,要小朋友請假打亂學習進度,比我感覺間學校好自私,非常反感我無幫仔 ...

咁多人,你都見一改期就成個schedule改後晒,咁學校都要時間做野架
就算1st in唔請,遲d都一定係平日,申請得學校就要預呢d時間

Charlotte_mom 發表於 18-9-15 23:34
咁多人,你都見一改期就成個schedule改後晒,咁學校都要時間做野架
就算1st in唔請,遲d都一定係平日,申 ...
點解吾分兩個星期六日,感覺學校顧自己多過小朋友。

QQfishs 發表於 18-9-16 00:08

其實有成5xxx 個小朋友,我估學校都想快些見完,盡快出2nd in result 比家長。如果分2個weekend 又會將個schedule 延後左。
再者,學校都為左Interview 而全校停課14-17.

其實作為家長我prefer 有些Interview 係weekday ,可以減少撞期/要走幾場既機會。

都慣咗了,唔係得佢一間係咁 。而且如果全部學校擺曬星期六日,真係撞期撞到天花龍鳳。   我而家有三間喺同一個星期六   我寧願佢有啲係放喺平日。 都係依幾個月啫,之後就冇了。

回覆樓主

試在校長,老師及其他職員角度想。週未週日兩日返工,隨時要連踩12日。若分兩個星期,隨時是19日無假放。試想幾辛苦,所以校方至一連幾日in 晒佢。

你申請多幾間就發覺好多學校都會安排平日,學校想集中時間in完都有佢啲考慮,分兩個星期又有家長投訴遲in小朋友有著數。星期五六日都in我都可以接受,有學校只in五六,我覺得更唔合理。

‹ 上一主題|下一主題