用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試會唔會改期
樓主: belgiumchoco
go

港同面試會唔會改期   [複製鏈接]

oaris 發表於 18-9-13 10:50
網頁已更新

有關小一入學面試惡劣天氣安排

我見到新既通知同你呢個唔同。

belgiumchoco 發表於 18-9-13 12:25
睇完都唔知,係改為23定24號定隨便去一日?

佢網站之前係講星期六嗰批如果消取就23in, 星期日嗰批就24 in.  但之後又刪減了嗰段文字。所以唔知係點。

KeekeeNg 發表於 18-9-13 12:32
佢網站之前係講星期六嗰批如果消取就23in, 星期日嗰批就24 in.  但之後又刪減了嗰段文字。所以唔知係點。
...

好唔清晰

KeekeeNg 發表於 18-9-13 12:32
...

應該會23/9或24/9補
究竟邊日補要睇最新消息
應該個風過左(下星期)先出

比如一日幾或兩日都唔得,就要分兩日補,如果一日唔得,就23/9補

回覆樓主:

改左期的話,唔知26/9仲出唔出到2nd in result

回覆樓主

打去學校問左,具體要視乎幾時掛風球同幾時除風球,所以學校冇寫實係邊日嘅interview 同邊一日去補。佢哋話會再有進一步通知在網上發佈。

回覆樓主:

今年有幾多考生呢?上年超過5000人!

ednamode11 發表於 18-9-13 17:33
今年有幾多考生呢?上年超過5000人!

今年都過5000,好似同上年相約

我估個風過左學校會係‘最新消息’公佈正式安排,到時先安排(如請假)都唔太遲卦
Round 1一個家長去就得,就算調左星期一都其中一個請假就可以
最怕同其他學校撞期

還記得上年我們跟小朋友一起去面試突然天色大變傾盆大雨,
學校要等到所有家長及小朋友濕透, 到面試時間才安排入校,
而當時我印少了一份面試證,不可順利進校~門口的人要我企在一旁等一下才去處理,
但當時已經很大雨而我們亦沒有避雨工具, 叫我們企在校外門口等待,即是叫我們直接淋雨.....
我已要求先給我進校先, 再求解決事情, 但不得要領...........
我小朋友完全看在眼內, 見我全身濕透地保護他避免淋雨他很不開心,
最後小朋友亦叫我走~跟我說: 爸爸我不想來這裏面試了, 我想走.........
我看著他的心情已經知道勉強面試亦沒有用了.
而一間沒人情味及不會彈性處理事情的學校, 亦不是我的考慮的.

所謂學校揀我們,我們亦要揀好的學校,
回想起選擇一些有心有人情味的學校, 總好過比較選擇有名氣沒人情味的學校......

chungayu2 發表於 18-9-14 16:33
學校要等到所有家長及小朋友濕透, 到面試時間才安 ...

某程度上同意,猜部分原因可能是在門外處理事情的話不到事,也不敢上報免麻煩。優才面見一樣,下雨學校一樣唔比入,報紙都有報導。相信是不彈性怕麻煩多於無人情味。比得你入又怕要比第二個入,聽了也覺無奈

我同意這位家長的信念,面試時教職員工的處理方法就是代表學校平時的處事態度。學校不只教知識給小朋友,老師應該對小孩有關愛。下著大雨,大人或許可以忍著排隊淋雨,小孩抵抗力弱容易病倒,為什麼要大家都站在門口淋雨呢?  就算有雨傘小孩也容易在大雨下淋濕病倒,為什麼學校沒有人性化和應變的措施呢?難道淋雨也是測試小孩和父母有沒有有耐力嗎?  其實學校可以開放室內、如課室、圖書館、禮堂、樓梯什至走廊給家長小朋友避雨。我相信學校不可能全校所有室內地方也是用做面試掛?  

我曾帶仔仔去男神校面試,當天超大雨,本要站在外面等夠鐘才可入,但學校提早開給大家避雨。我一小時後去接他,本來也要站在外面淋雨,學校最後開放有蓋操場給家長等候。呢d咪叫關愛,有應變措施和人性化!利申:神校冇收阿仔。

我也試過到另一灣仔半山某天主教小學排隊報小一。我和幾位不認識的家長那天都烏龍地欠了一份文件,當值老師問我們手機有冇文件copy, 然後迅速地幫我們印出來,整過過程態度友善,最後我們說要付錢給回學校,當值老師說:「說吾駛啦!我們明白嘅!」係,申請表也列明吾齊文件不接受申請,其實呢d又糸叫人性化處理囉!利申:學校收左我個仔但冇去讀。

回覆樓主

溫馨提示:港同附近有間小書局,各位家長,如果需要打印,此書局應該可以付錢打印文件。

回覆 chungayu2 的帖子

我也很喜歡港同。但請恕我直言,近日有少數人士只會唱好的態度,令人對他們(不是直接對港同)失望。

manmonster 發表於 18-9-14 23:19
回覆 chungayu2 的帖子

我也很喜歡港同。但請恕我直言,近日有少數人士只會唱好的態度,令人對他們(不是 ...
完全同意,大家巳認同港同是小數直資的高質素學校,但一味唱好及刻意將
其他學校拿來與港同比較,這像有
意圖去煲貶其他學校來抬高自校的威水史。
讓人看在眼裡只感覺港同家長的素質很一般。

認同,佢點樣對面試嘅人,平日就會點對你嘅小朋友,學校門口人話唔到事,裏面坐係Office嘅大粒冇可能唔知道出邊大雨,或者唔care,或者之前開會準備嘅時候亦都冇諗依方面嘅準備

回覆樓主

每年學校都要消耗大量人力物力去搞小一報名及面試,以學校有限的資源和人手,實在已經做得相當流暢,當然也有可待改善之處。
其實指定時間前五至十分鐘到達,已可避免排隊太耐
只覺得香港人越來越難服侍,大人和小孩都嬌生慣養

其實港同應該真的沒有什麼地方可讓小朋友避雨:有蓋操場登記,課室要面試,禮堂家長聽seminar,至於圖要館,我就不知在哪裏了,安排上港同算是可以,只是它校園太細,實在沒辦法,大家唯有自己執生。選校會很受自身經驗影響的,也隨緣吧!樓上家長的經歷,又真的很慘,我自己經驗港同的staff上上下下算非常有禮。
我個人也覺得近日港同當紅,家長自覺飄飄然。

CMMM 發表於 18-9-15 08:38
其實港同應該真的沒有什麼地方可讓小朋友避雨:有蓋操場登記,課室要面試,禮堂家長聽seminar,至於圖要館, ...

圖書館在二樓

正如樓上所講,如果地下室內操場用來攪講座,又真係冇乜地方俾其他未到時間既家長避雨(禮堂係四樓)

門口通常見到果位secu姨姨比較‘盡責’,即使家長平時冇帶家長證都必定要你登記,好難‘捉’衫尾入到學校範圍,可能比較硬崩崩。

至於不少所謂撐港同既家長,其實不是港同家長,只是路過。

港同其實都有好多唔好既地方,例如:
1. 成績不是最top
2. 校舍遠,細,唔夠靚
3. 部分學生俾人印象有啲’曳‘
4. 冇教深(有啲家長唔鐘意)
5. 要收錢(相對名津而言)
6. 弟妹跟到哥/姐入去相對機會低
...

‹ 上一主題|下一主題