用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
樓主: Cliokohonda
go

DGS 是否比SPCC 更難入?  

os_ecu 發表於 18-9-10 12:09
剩睇牌面普通咗少少,唔多夠。
英文,普通話 流利否 ? (劉校面試最重視對答流利)
樂器有無八級以上 ?

小一開始未出過三,八婆style

Cliokohonda 發表於 18-9-10 11:57
冇特異功能,牌面得呢啲,級頭,DGS 有冇機?
劉校長講明級頭和級十以內無分別,級頭必問有報SPCC嗎? 反而怕收咗妳,妳唔讀

BTW 以機會率計算,DGS一個人決定是50%,SPCC三個人決定是12.5%

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:12

Mustrek 發表於 18-9-10 12:34
劉校長講明級頭和級十以內無分別,級頭必問有報SPCC嗎? 反而怕收咗妳,妳唔讀

點為之 50%  ? 一係收一係唔收 ?
唔好誤導人哋了

回覆樓主

我認識幾個考入DGS嘅女仔,共同特徵係醒目女,即係唔止識書好,俾人嘅感覺係自信、主動、腦根靈活,更加有一定程度嘅好勝心。體藝有啲有,有啲冇,不過都係辯論隊成員。

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:12

kennyklt 發表於 18-9-10 12:48
我認識幾個考入DGS嘅女仔,共同特徵係醒目女,即係唔止識書好,俾人嘅感覺係自信、主動、腦根靈活,更加有 ...

認同!

os_ecu 發表於 18-9-10 12:06
個人覺得 DG 真係 比較難入 (女仔計)
人講就誤導,你講又唔係?

我認識幾個考入DGS嘅女仔,共同特徵係醒目女,即係唔止識書好,俾人嘅感覺係自信、主動、腦根靈活,更加有 ...

有幾多家長真系有信心才報DGS ? 試水溫比例多唔多? DGS 成績好靠課後補習還是老師真的比其它教得好?spcc 對我來說有點遠,不太想每天花一小時多去返學,最想入的其實是SMCC ,奈何太小位。
最壞打算QES . 略嫌學業上不太谷。。

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:13

辯論隊真係咁吃香?

Mustrek 發表於 18-9-10 13:22
人講就誤導,你講又唔係?

報直資再博自行程序上有冇玩法?
例如: 直資三月尾知結果,有冇方法可拖到七月先accept offer (emoji)(emoji)(emoji)

Cliokohonda 發表於 18-9-10 13:25
有幾多家長真系有信心才報DGS ? 試水溫比例多唔多? DGS 成績好靠課後補習還是老師真的比其它教得好?spcc ...

最壞打算 QES..

出街小心d...

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:14

gigayan 發表於 18-9-10 13:28
辯論隊真係咁吃香?

全港究竟約有幾多女仔有條件而又想入DGS?
HY , SPCS , SPCC , SMCC , LW , TST , BPS,  MCS 等已收左吾小TOP 女生。。
呢堆人會吾會因DGS 跳船。?

gigayan 發表於 18-9-10 13:28
辯論隊真係咁吃香?

唔係辯論隊特別吃香,而係debate訓練對interview特別有利。當然唔係興趣班式嘅訓練,而係校隊嚴格訓練。

Cliokohonda 發表於 18-9-10 13:25
有幾多家長真系有信心才報DGS ? 試水溫比例多唔多? DGS 成績好靠課後補習還是老師真的比其它教得好?spcc ...

最壞打算係QES?!得罪講句,打拼幾個月後你可能唔會咁諗

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:14

Ktfk 發表於 18-9-10 13:33
最壞打算 QES..

出街小心d...

(emoji)(emoji)(emoji)我大女咪著緊生命麵包校服(emoji)

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:15

cornelius 發表於 18-9-10 10:40
一定係,所以我個仔入唔到
知音人

ABC-DAD 發表於 18-9-10 14:19
知音人

爬文有吾小spcc 收但dgs 唔收。。
所以先問下係咪dgs 收生好揀擇。
特工才有機會。
SPCC 感覺親民一點。我所有討論都只是聽返黎。想揀啲教學好,風氣好而不是靠補習去獲得好成績。。不想小孩放學後接住去補習才能跟上進度的學校。

Cliokohonda 發表於 18-9-10 13:40
(emoji)(emoji)(emoji)我大女咪著緊生命麵包校服(emoji)

“最壞打算”俾大女聽到會唔開心㗎!

Soundervolt 發表於 18-9-10 14:44
“最壞打算”俾大女聽到會唔開心㗎!

she is not aggressive on studying .. wont be picky on school as long as I can drive her daily ..(emoji) very lazy

Cliokohonda 發表於 18-9-10 11:51
呢一刻會諗DSE 先。。有冇家長果兩頁特異功能表灟空而最後有得in .
理鬼得人哋咁多咩, 報咗先啦, 又無話限住報幾多間。

Cliokohonda 發表於 18-9-10 14:35
爬文有吾小spcc 收但dgs 唔收。。
所以先問下係咪dgs 收生好揀擇。
特工才有機會。

其實兩間學校成績已經係頂班,不過兩間學校嘅文化有分別,DGS除咗學業之外,課外活動亦非常進取,所以經常俾家長感覺高調,而相對地SPCC就比較平和啫。依家補習已經唔係跟唔上課程嘅學生專利,亦有叻嘅學生去補習社學習考題技巧同操卷為咗更上一層樓或持續霸業,所以好難用學生去唔去補習define學生跟唔跟得上課程。