用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
樓主: Cliokohonda
go

DGS 是否比SPCC 更難入?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-9-21 10:06
最出名, 最多人講就係直資果三間, 係男女校 coed, 女校, 同男校

仲有藍田同跑馬地聖保祿,天主教會用「祿」,基督教會用「羅」。

Soundervolt 發表於 18-9-21 10:29
仲有藍田同跑馬地聖保祿,天主教會用「祿」,基督教會用「羅」。
係, 呢間都熱門, 但係地區, 討論既人相對上面三間少D。

回覆 chingyu 的帖子

JUPAS

SPCC (HKU 13 + CUHK 13) = 26
DGS (HKU 12+ CUHK 17) = 29

Non-JUPAS
SPCC (HKU 6 + CUHK 2) = 8
DGS (N/A)

That said, it is too narrow to judge a school using such a narrow benchmark. Scientists, musicians, social workers and writers can contribute and shine too, and both schools nurture these boys and girls.

In academics, both schools are already cream of the crop.

chingyu 發表於 18-9-18 22:25
今時今日仍然有好多人只認識男女拔,
不知道什麼是聖保羅男女,
就算咁多榜眼探花,也不會列隊接受傳媒訪 ...

聞説會考時期,SPCC長期只考8科,而DG/DB/LS/QC/WY等都谷人考9科10科,所以年年冇得見報,所以覺得SPCC冇人咁叻!

ucw 發表於 18-9-21 13:58
回覆 chingyu 的帖子

JUPAS
Yup... couldn’t agree more..

fatman69 發表於 18-9-21 14:37
聞説會考時期,SPCC長期只考8科,而DG/DB/LS/QC/WY等都谷人考9科10科,所以年年冇得見報,所以覺得SPCC冇 ...

其實整體學生成績高,有實力,重要過出多少個狀元。

IB 都不會叫學生揀容易科目令整體高分去搏見報。
相反鼓勵學生挑戰自己揀難一點學科或自己有興趣的科目。
這才是教育吧。

我都很欣賞女拔,亦是讀得和玩得。

有時比賽遇見,大家都會惺惺相惜。

回覆樓主:

spcc 以我囡身邊嘅同學睇, 係比較著重學業成績, 身邊一線小學級頭佔比較多

dgs以我囡收到offer嘅小學同學睇, 多數級成績後d d,但都有特異工能同presentable

對冇特異工能嘅, 會覺得dgs難d嘅
對有特異工能, 成績未去到級1,2,3 嘅, 咪覺得spcc難囉

Arabellahk    發表於 18-9-22 23:28

velma 發表於 18-9-22 18:15
spcc 以我囡身邊嘅同學睇, 係比較著重學業成績, 身邊一線小學級頭佔比較多

dgs以我囡收到offer嘅小學同 ...

同意!難與不難是相對的,例如DGS校長欣賞你囡女的才能,覺得可以為校爭光,就算面試表現不突出也會照收,這就是不難了!
YY Mom :-D

velma 發表於 18-9-22 18:15

dgs以我囡收到offer嘅小學同 ...

同意呀!

我記得你囡囡都是有兩間學校offer.

即是成績十分好 and presentable . 可能仲有特異功能添。

chingyu 發表於 18-9-22 23:40
同意呀!

我記得你囡囡都是有兩間學校offer.

冇特異工能呀, 不過應該合dgs校長眼緣, 所以收咗

velma 發表於 18-9-23 08:34

希望有得in .. 小女呈一級二 .沒有特異工能(emoji)

Cliokohonda 發表於 18-9-23 11:29
希望有得in .. 小女呈一級二 .沒有特異工能(emoji)

只要個女唔覺得interview好大壓力, 好痛苦, 都係一個好嘅經驗, 長知識㗎

velma 發表於 18-9-23 08:34

Same!!! :) 我個女都無特異功能,但是合DG校長眼緣。

最後,我們兩個都選了SPCC喎。 你女應該細兩年。

velma 發表於 18-9-23 13:04
只要個女唔覺得interview好大壓力, 好痛苦, 都係一個好嘅經驗, 長知識㗎
...
我之前都咁同樓主講。
‹ 上一主題|下一主題