用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 遇到睇書既難題..幼稚園生..請教
go

遇到睇書既難題..幼稚園生..請教 [複製鏈接]

我由2歲開始伴讀..因為係我屋企人同佢story time訓覺的..咁不嬲睇緊oxford reading..五歲去到level7-8, 我通常係佢識哂有9成字我先會跳去下一個stage既..跟住我轉工人..而家果個stable既暫時..自從呢個工人姐姐黎左之後..佢就慢慢每日早上都係先睇完書後刷牙洗臉..而d stage佢都係慢慢完成左..又慢慢唔多鐘意睇中文書...

1    0    0    1

回覆樓主

到而家自行選校..我就參觀完各校再思考下..有d學校閱讀風氣真係好強..學校重點黎..我又十五十六兩間一線..就諗住plan埋統一派位果兩條一..於是我就問我個小朋友究竟鐘唔鐘意睇書..如果第時日日要自己睇..你ok嗎?佢話唔鐘意..佢話有人喺隔離陪佢讀佢先會睇字..如果唔係就睇圖多...
但個問題係唔鐘意睇但d字都可以入腦?佢既字量around去到movers但我無考cert...

屋企既書佢都可以睇十幾二十次..但同佢去圖書館就係快睇...
請comment比d意見..thanks

回覆樓主:

回覆樓主:

我囡剛5歲,ORT睇到stage 6,中文大部份童書繪本可自己睇到9成,熱愛閱讀。但只要爸爸媽媽喺身邊,佢大部份書都係想我地讀。5歲還小,喜歡有人伴讀都好正常,並非因為佢地唔鍾意睇書。唔鍾意睇書嗰啲,真係可以連伴讀都冇興趣的。

選校也不需煩惱吧,肯定揀一間閱讀風氣重既,到時有老師同學陪住一齊睇,佢自然會睇。反而你小朋友唔鍾意睇中文書才是要留意既地方。如果日間工人姐姐陪住佢睇英文書,咁晚間就主力伴讀中文書平衡返吧。

scgift 發表於 18-9-9 06:04
我囡剛5歲,ORT睇到stage 6,中文大部份童書繪本可自己睇到9成,熱愛閱讀。但只要爸爸媽媽喺身邊,佢大部份 ...

咁請問你而家有無慢慢教佢唔洗讀出聲?

prettywuman 發表於 18-9-9 16:53

睇ORT既話我係要求佢讀出聲既,我喺隔離聽住。如果佢自己攞書來睇既話,有時會讀出聲有時唔讀。通常睇漫畫時就唔讀出聲。

prettywuman 發表於 18-9-9 16:53

睇ORT既話我係要求佢讀出聲既,我喺隔離聽住。如果佢自己攞書來睇既話,有時會讀出聲有時唔讀。通常睇漫畫時就唔讀出聲。

prettywuman 發表於 18-9-9 00:53
到而家自行選校..我就參觀完各校再思考下..有d學校閱讀風氣真係好強..學校重點黎..我又十五十六兩間一線.. ...

我自己覺得,閲讀是開心享受的事,最重要是令小朋友愛上閲讀而不是令佢有壓力⋯⋯

我覺得幼稚園至初小,伴讀無問題呀⋯⋯ 我大女初時也要伴讀,但好快,佢就嫌我慢就自己睇.....

另外,我見你講plan 統一派位,即是官津小學? 是中文小學嗎? 如果是,不要重英輕中..... 因為中文要求更高......

藍藍媽 發表於 18-9-9 20:36
我自己覺得,閲讀是開心享受的事,最重要是令小朋友愛上閲讀而不是令佢有壓力⋯⋯

我覺得幼稚園至初小, ...

Ic..thanks
咁可能唔洗伴讀果d真係少數就真..我去書局都見到d差唔多年紀既人都係睇圖多既...應該繼續比佢地睇去培養..都係急唔黎

prettywuman 發表於 18-9-9 20:53
Ic..thanks
咁可能唔洗伴讀果d真係少數就真..我去書局都見到d差唔多年紀既人都係睇圖多既...應該繼續比佢 ...

我女間小學也是重閲讀的地區一線津小,我同校長傾過計,佢話小一、二也應伴讀,make sure 佢識d字,不要由佢養成只睇公仔習慣.... 我女小一上學期有伴讀,下學期已自行閲讀,是書蟲一名......

所以俾d時間啦,佢哋進步得好快的

scgift 發表於 18-9-9 19:11
睇ORT既話我係要求佢讀出聲既,我喺隔離聽住。如果佢自己攞書來睇既話,有時會讀出聲有時唔讀。通常睇漫畫 ...
我要求小朋友一路讀出聲,好多時睇完要佢選啲句子重複讀來練習。因為我哋喺屋企冇人講英文,要佢有信心讀大聲小小。其實我當年大個都係咁改善自己啲英文會話,拿起小說讀出聲,便發覺一行總有啲字唔識讀。
‹ 上一主題|下一主題