用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問在學家長對ICA 有咩comments?
樓主: philnmena
go

請問在學家長對ICA 有咩comments?

Mangobma 發表於 19-2-11 22:06
想問下ICA有無圖書館?學校點樣培養小學友閱讀興趣同埋習慣呀?謝謝
有圖書館, also with Kidsa a/c to let the kids to read at home.

回覆樓主:

多謝2位分享。上次去學校參觀,都有入課室,但沒有見到圖書館,所以才想起問問。

另外,想問問學校會否帶學生到校外(例如:學校對面青年會或上環文娛中心)上課?因為我在school tour聽到他們用區內設施,但無機會詳細問

回覆樓主

因考慮到沒有九龍校巴問題,請問有沒有住西九龍的家長,你們會有包車/私校巴返學嗎?

A.O.C 發表於 19-3-21 11:23
因考慮到沒有九龍校巴問題,請問有沒有住西九龍的家長,你們會有包車/私校巴返學嗎?
...

西九的話可以選擇到香港站、中環站搭校巴

oceanhenry 發表於 19-3-21 22:29
西九的話可以選擇到香港站、中環站搭校巴

如果香港站上車,幾點要上車,多謝你回覆!

tyjchan 發表於 18-9-11 08:43
ECA分兩種:學校老師自己搞的,和external vendors (例如CYMCA,Sport4kids 和Advanced Music Academy)教 ...

謝謝分享,請問如果讀開local 幼稚園的小朋友考ICA考到嗎?如果yr3 或 yr4先試考又有機會嗎?

A.O.C 發表於 19-3-22 00:33
如果香港站上車,幾點要上車,多謝你回覆!

This year, the school bus schedule is
DB Pier/ADM MTR/HK Station - 7:25-7:35

ywwmama 發表於 19-2-11 22:26
school tour 會到圖書館參觀,會簡單講解借書規則(目的是提升閱讀興趣),課外活動後無校車。
好值得去這個s ...

我想知道有什麼音樂班呢?因為我小朋友(4歲)好中意音樂,說想學多點古典音樂和樂器。所以我想搵一間學校有多啲音樂活動支援。謝謝!

回覆 SmilyBoy’sMom 的帖子

只是參觀時見到year 1上音樂課,每個小朋友會有一個樂器,例如鼓、手搖鈴、rattle。
老師說那一種樂器名稱,負責那樂器的同學就要利用樂器敲/制造出聲音。老師是本地人。

詳細有待在讀家長回應。

ywwmama 發表於 19-3-22 17:13
回覆 SmilyBoy’sMom 的帖子

只是參觀時見到year 1上音樂課,每個小朋友會有一個樂器,例如鼓、手搖鈴、ra ...

Many thanks for your sharing!