用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問在學家長對ICA 有咩comments?
go

請問在學家長對ICA 有咩comments? [複製鏈接]

我睇完ICA介紹同舊帖對ICA好有興趣,但想知多d佢個課程,希望有人解答到。我想知依家個中文課程點樣?係咪繁體字?
另外,每班有幾多個學生同班主任?
我仲想知ECA係免費定自費?
學校有冇其他語言學?
Thx
   4    0    0    0

philnmena 發表於 18-9-8 21:14
我睇完ICA介紹同舊帖對ICA好有興趣,但想知多d佢個課程,希望有人解答到。我想知依家個中文課程點樣?係咪 ...

學校用IPC課程,你可上IPC官網理解一下~
中文係繁體字,我小朋友剛上Yr. 1, 所以不能太肯定「課程」係咩,但一向大路comments是偏淺。
Yr.1-2係1班主任1 TA, 唔記得Yr.3係咪都係,但Yr.4 開始只有1位。之前我school tour時,學校話每班最多唔會多過25人。
ECA要自費,但價錢我覺得好合理,有不少係去對面YMCA上。

其實你嘅問題全部可以在school tour時了解,所以好建議你報school tour.

safeway 發表於 18-9-10 12:25
中文係繁體字,我小朋友剛上Yr. 1, 所以不能太肯定「課程」係咩 ...

學校除了英文同國語,唔覺有其他語言學 (至少低年班冇)

回覆樓主

ECA分兩種:學校老師自己搞的,和external vendors (例如CYMCA,Sport4kids 和Advanced Music Academy)教的。

前者免費(但可能要畀車費出外表演/比賽) ,後者則要直接向vendor報名和交學費。

Thx so much想問多少少,讀完Year 6, 小朋友考其他IS year 7容易嗎?
適應上有冇問題?

philnmena 發表於 18-9-11 13:05
Thx so much想問多少少,讀完Year 6, 小朋友考其他IS year 7容易嗎?
適應上有冇問題?
...

今年開始已經有middle school去到Yr. 8, 我了解之後會開到Yr. 9 (有錯請指正), 之後再升其他lS, High School一向有位多,我相信要轉都唔係太困難,學校亦會有support, 而且講緊係9年後嘅事,到時按小朋友嘅能力再考慮吧

回覆樓主

畢業生通常去那裡上Year 7?

rhineriesling 發表於 18-9-17 18:14
畢業生通常去那裡上Year 7?

Island School, 其次是其他ESF. 不過這可能跟學費有關, 因其他好多IS中學的學費都大幅拋離ICA,所以就算有ICA學生考其他學校, 相對可能有點零零星星.去年cdnis收左個ICA y6 and y7學生.
早2年亦有一個y6畢業生去了HKIS (但她有sibling)

但我相信隨著iCA校齡增長, 學校越發成熟, 留校完成Y7甚至去到y9的人會越來越多,始終我講緊呢兩三年讀完y6/y7的學生都係第一兩年,人數亦偏少,有d讀完y5已走..

safeway 發表於 18-9-10 12:25
中文係繁體字,我小朋友剛上Yr. 1, 所以不能太肯定「課程」係咩 ...
請問你小朋友現在在ICA 學中文情況怎樣?想知道一下中文程度,他們用什麼課本呢?謝!

chocotung 發表於 18-12-18 13:07
請問你小朋友現在在ICA 學中文情況怎樣?想知道一下中文程度,他們用什麼課本呢?謝!

中文冇課本,跟課程主題用工作紙教,現在都係教啲簡單基本字,水平應該未達有要求的父母

safeway 發表於 18-12-19 09:44
中文冇課本,跟課程主題用工作紙教,現在都係教啲簡單基本字,水平應該未達有要求的父母
...
Thanks !

回覆樓主

我去過school tour 都感覺學校老師好親切有善,請問校風如何?學生有紀律嗎?由year 幾先開始有功課,考試之類呢?學校有到九龍校巴嗎?謝謝回應!

回覆樓主

請問呢間學校要唔要買債券?

6x6=36 發表於 18-12-25 03:52
請問呢間學校要唔要買債券?

No need pls.

Immomo 發表於 18-12-25 08:33
No need pls.

Many thanks!

回覆樓主:

請問 ICA 日常上課以外,有甚麼學校活動?

回覆樓主

我所接觸的學生都活潑、返學開心得黎學到野。未聽過有bullying。學校亦有一個appreciate 學生achievement  既機制。雖然話國際學校較學生自由,但作為家長參與學校活動時見老師對學生們都有要求的,亦好有心機引動學生按能力學習。

Mangobma 發表於 18-12-28 22:48
請問 ICA 日常上課以外,有甚麼學校活動?

我都想知!  另外想問吓課外活動有什麼? 如參加after class activities, 有冇校車接回家?

回覆樓主:

想問下ICA有無圖書館?學校點樣培養小學友閱讀興趣同埋習慣呀?謝謝

school tour 會到圖書館參觀,會簡單講解借書規則(目的是提升閱讀興趣),課外活動後無校車。
好值得去這個school tour,將參觀高年級和低年級的家長為兩隊人,會讓家長入課室觀課一會,見過中文課﹑英文課﹑數學課和音樂課的上課情況,碰巧遇到Year 3中文測驗是句子填充(詞語)。
‹ 上一主題|下一主題