用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑小學 培僑 同 柴米比較
go

培僑 同 柴米比較

16網家長可否俾d意見我,其實培僑會否差過柴米好多??

有無家長可分享一下 柴米 同 小西灣培僑小學 的校園生活 ?升中怎樣?讀得開心嗎? 會否有好大壓力?

感激

queenie718 發表於 18-9-8 20:19
16網家長可否俾d意見我,其實培僑會否差過柴米好多??

有無家長可分享一下 柴米 同 小西灣培僑小學 的校 ...

今日開放日,有去嗎?

讀咗幾年培僑,
討論區 有人話東區小學 四小龍一培僑,

我自己就感覺
培僑有部分老師十分難能可貴,有教育熱誠,
不過有部分老師比較9,拿份工資,明哲保身為主,
所以睇你小朋友分去咩班,

hkting 發表於 19-1-31 10:39
讀咗幾年培僑,
討論區 有人話東區小學 四小龍一培僑,

有媽咪問我: 有幸抽中培僑 小朋友今年9月讀小一 想知邊d老師比較差? 其實讀粵教中定普教中比較好? 以你經驗來說。

我無法pm回復你,
在此回復

第一,老師果度,只是觀點和角度。就算pm我也不會說出老師的名字。
第二,培僑有得選擇普教中或者粵教中,如何選擇,呢個老生常談,我小朋友選擇普教中,某一個普教中的老師好有熱誠,是我找朋友最喜歡的老師。
根據小朋友興趣、中文基礎、未來發展,來選擇是否去普教中班。不過可以同你講,就算呈分試,中文卷全部是一模一樣,另外,listening方面,普教中班,中文listening呈分試也是聽粵語。

回覆樓主:

柴米無公布升中結果
培僑2019年升中結果如下:

B1* 36 (27.91%)
BPS 3 張祝珊 6 中婦 2
港島民生 7 聖馬可 3 嘉諾撒 3 筲官 9
SPSS 1 聖鄧 1
直資: SSC 1

B2A-1C* 6 (4.65%)
直資: 中華基金 6

B2* 27 (20.93%)
培中 5 衞理 9 劉永生 8 金文泰 2
慈幼 2 顯理 1

NR 55 (42.64%)
衡怡 7 嶺南 4 文理 4 小福 4 寶血 2
筲東 8 李福慶 6 張振興 4 馬登 3
聖貞德 1 協同 1 閔僑 1 李潤田 2
直資: 漢華 2 蘇淅 6

其他 5 (3.88%)

總數: 129 (100.00%)

* Banding據hkpapa名單

回覆樓主:

柴米2019年只有升英中校名無人數
共有英中24間 (B1 22 | B2A-1C 2)
假設小六120人 各B1有1/2/3人
升B1比例為 18.3%/36.7%/55.0%

http://www.skhcwsms.edu.hk/new_website/files/banners/SSPA_result_2019.pdf

本校六年級學生獲派英文中學名單

英華女學校
皇仁書院
英皇書院
瑪利曼中學
協恩中學
張祝珊英文中學
庇理羅士女子中學
德望學校
聖士提反女子中學
嘉諾撒書院
聖保祿中學