用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 校長:資源遜直資 津中不宜辦IB
樓主: elbar
go

校長:資源遜直資 津中不宜辦IB   [複製鏈接]

oasismcmug 發表於 19-7-25 19:57
回覆 poonseelai 的帖子

我講完你都唔明?我梗係知IB 無LS , 我估全球都無其它國家u 要求要LS , 我個point ...

唔知你有無留意,近年中文合格率同英文差多,今年仲高過英文,通識一直合格率唔低,死亡卷現在似係英文喎

算吧啦!講極你都唔明,根本唔係中英文LS 合格多和小的問題,好似英文,在外國such as 澳洲,英國,美國、加拿大,即使我是中國人or 佢地眼中的外國人,你要入佢地u, 伱都要pass 英文and it is their compulsory subject(考唔到佢地local high school 英文都要考返ielts 之類的公開試) , 當然math 好多國家也是compulsory, 唔pass 根本meet 唔到佢地大學入學要求,亦都一定要at least pass ,入u 後才跟得上佢地水平,唔會因為我是外地人就唔洗考英文(好似香港咁唔洗考中文,唔係剩係講IB , AL 牙之類一様),亦唔會因為我是外地人,考個英文試就考易d 個隻( 好似IB and GCE ),u 的英文and math 的要求是一様因為practically 是必須的。點呀,明未呀?唔明就算啦,你明同唔明都對整件事情毫無影響。

oasismcmug 發表於 19-7-25 23:01

算吧啦!講極你都唔明,根本唔係中英文LS 合格多和小的問題,好似英文,在外國suc ...

我亦唔明為何你唔明點解本地人考入香港的大學要考中文。考外地大學要求英文水平因授課語言係英文,你去德國讀也可能要求德文水平,在香港除了讀中文中史会用中文上堂,其他英文,但入學大都要求中文合格,雖然同授課無關,你自己想下點解

我係唔明點解本地人用dse 就要中文和LS , 本地人用IB or AL etc 就唔洗。

oasismcmug 發表於 19-7-25 23:17

我係唔明點解本地人用dse 就要中文和LS , 本地人用IB or AL etc 就唔洗。 ...

IB and AL又不是本地政府學制,如何規範人家讀什麼科?

米就係根本入大學practical 對中文無要求law , 唔識or 唔掂都收因為根本practically 無這需要law

算啦!嘥氣!

oasismcmug 發表於 19-7-25 23:21

米就係根本入大學practical 對中文無要求law , 唔識or 唔掂都收因為根本practical ...

一開始覆你咪話要求中文有3並非學術考慮,以前香港考会考加A level年代,亦無要求A level要考中文啦

唔係要求人家讀什麼牙,係要求人家達什麼標牙 , 伱要報u 米另外加,達佢要求law, 再者,我而家唔係話要IB 識中文,LS 牙,係唔識唔掂都得,咁點解u 要dse 就compulsory 牙. Anyway , it doesn’t matter. Your understanding make no difference on this matter .  I go to sleep now .

poonseelai    發表於 19-7-25 23:34
‹ 上一主題|下一主題