用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 校長:資源遜直資 津中不宜辦IB
樓主: elbar
go

校長:資源遜直資 津中不宜辦IB  

hy2910 發表於 18-9-8 00:12
院校,例港大醫學院2018收hkdse人數,又收IB人數及分數;2012收hkdse人數,又收IB人數及分數;IB入港大醫學 ...

看以往數據,應全收本地生。另一方面,中大医今年收了155個dse生,多過港大,有人認為是港大医新面試形式令考生唔肯定自己入到機会,於是放中大做首選,我點我就唔識啦

有家庭重視教育,兩公婆將一大部分收入供仔女讀直資或國際學校,為的是希望他們將來有更多選擇,他們是香港納稅人,點解要仇他們的仔女?

Ivymom    發表於 18-9-10 13:50
Brianmommy    發表於 18-9-9 16:20

讀DSE的學生就是基層?同事選擇仔女讀本地學校放棄直資學校,可著名牌,一年外遊數次,這個是對教育的個人選擇,若果大學教育是要照顧基層,可能在收生時候要睇埋家庭收入及資產申報了。

hy2910 發表於 18-9-7 23:15
IB國際文憑試,本身系面向國際。再講本地官資校並冇IB课程。讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你? ...
這些家長絕大部份是中產,他們是香港稅收的重要來源,如果要用香港港立稅人養不養的概念,可以說其實是他們在養香港的基層市民,為什麼連他們子女享受津貼大學教育的資格都要剝奪?!
中產家庭已經光是交稅,享受極少社會福利,現在連他們選擇子女教育的自由也要受批判,這是什麼道理!

mingmingyinyin    發表於 19-7-19 18:50
cherubic    發表於 18-9-11 23:20
Ivymom    發表於 18-9-10 13:51
978212    發表於 18-9-9 20:38
Brianmommy    發表於 18-9-9 16:11

院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公平嗎?既然面向國際,逃避本地Hong Kong DSE,叫佢自費又不合理嗎?
港人港地,港校港生,一人一言,一人一信,投訴教育局,要求取消大量IB人入讀香港各大學優質學位。

回覆 hy2910 的帖子

「港人港地,港校港生」為什麼轉讀IB就被剝奪香港人身份,取消他們入讀本地大學資格?這是分化社會的言論,若發展下去,留學外國的香港年輕人是否不可以回港工作,因為他們搶走了香港畢業生的飯碗,這樣會是一個怎樣的社會?

hy2910 發表於 18-9-8 10:40
院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公 ...

dse評分不公唔去要求改進,而去要求限制他人,本末倒置喎

两邊走牛角尖都唔好,理性的,最好IB同DSE係好唔同嘅課程,比較就冇謂喇,最好就全港港人學生都可以揀,然後一齊排jupas條隊,非港人排non-jupas條隊。大家正正式式明刀明槍比實力,咁樣有邊個會話唔公平!

poonseelai 發表於 18-9-8 13:04
太同意! 先做好自己,再管其他!
先修身 再齊家 然後再治國平天下

有一部份成績好的轉IB,都係香港人,只係佢地選IB,沒問題㗎,院校收生都以成績行先。好似DBS未開IB前,DSE唔差,近幾年,叻的全部揀IB,咁尖子去晒IB, 咁大學都係睇成绩收生。

一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。(大部份人走過的路)
走捷徑,走歪路(用IB 國際預科試),不考本地Hong Kong DSE(文憑),入讀大學,應該自費。
長遠,政府可續年cut IB入本地優質大學學位。

Ivymom    發表於 18-9-10 13:54

Norwood 發表於 18-9-8 08:47
讀DSE的學生就是基層?同事選擇仔女讀本地學校放棄直資學校,可著名牌,一年外遊數次,這個是對教育的個人 ...
同事中不乏有能力買多一層樓收租,出人私家車,一年外遊幾次的。他們的子女也讀資助學校及考DSE。反而有人收入不多,令願夜晚打多一份工也要供仔女出國留學。考咩試根本不能完全反映到家庭經濟狀況。

hy2910 發表於 18-9-9 15:49
一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。( ...

你D歪理都好得喎,邊度訓練出來的?

歪路我見到,國際預科課程。歪理我見唔到,哪一條是歪理?思想,言論不能篏制,真理靠領悟。

英雄莫問出處。

係咪港人,一向都有法可依,去外國讀書就無左港人身份? 無稽,機制自有規程。
咁基本嘅公民權利都 混淆不清。
愚昧,直接倒退到義和團咁無法理基礎嘅水平。

續...

入大學唔係排隊輪籌,排某條龍一定着數左,讀咩學制都要付出,讀DSE 有獎學金去外國升學又係咪無左香港人身分,Jupas已經係完全只容許DSE 考生可參與嘅機制。基層向上流都係要通過自身努力去曾取,無須要靠 抹黑對方揾着數,亂點一通係教壞年青人。

自己冇能力俾仔女多條路揀,而唔俾人哋有多條路,思維模式同大陸人嘅精緻利己主義冇分別。

hy2910 發表於 18-9-9 15:49
一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。( ...
咁不如話所有人資助都睇吓父母纳幾多税,纳多呢就資助多呢,香港你可以選擇,考DSE,IB,GCE,有本事咪去考囉,没人阻止你㗎,入唔到只能怪自己技不如人,唔係埋怨唔公平。

HaYi    發表於 18-9-14 21:41

poonseelai 發表於 18-9-8 13:04

Can’t agree more.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-9-9 22:32
Can’t agree more.

陳Sir, 你對改善DSE評分有乜嘢高見?

LingChiBaBa 發表於 18-9-10 08:48
陳Sir, 你對改善DSE評分有乜嘢高見?
Very busy for the coming business trip, reply to you later.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.