用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 私家評估後, 政府CAC再做評估及排 I / E 位問題 ...
go

[其他] 私家評估後, 政府CAC再做評估及排 I / E 位問題

我小孩今年7月(19 months大)時在私家做了全面發展評估, 評估結果發展遲及提議排 I 位.其實我們也排緊政府既CAC於12月做全面評估.

請問一下, 如果我們現在已排了 I 位, 到了12月, CAC 見到我們已於私家做了評估及排緊 I 位, 會否拒絕我們於12月的訐估唔同我地做呢?

如果12月到時CAC都肯做, 訐估後建議排 E 位, 咁到時可否轉 E 隊呢? 是否要從新排過隊呢 ?? 或以第一次排 I 位的時間計呢??

先謝謝回覆.

回覆樓主:

CAC唔會拒絕啊會同你照做評估嘅。
如果轉其他位會跟返你排i位果個時間,唔使重新開始。

回覆 MiraLeung 的帖子

謝謝回覆.你有經驗, 之前已排緊位, CAC 之後冇拒絕做評估嗎?
因為有社工這樣講的... 所以我有這個疑間..

回覆樓主:

我仔4月喺協康評估排s位,剛8月尾排到CAC,評估後轉排e位

哦..... 了解了解... 謝謝資訊.
你囝囝的兩次評估差別也很大哦.......

dmyip 發表於 18-9-7 11:30

哦..... 了解了解... 謝謝資訊.

第一次時情緒比較激動,第二次就好合作完成

MiraLeung 發表於 18-9-7 11:27
我仔4月喺協康評估排s位,剛8月尾排到CAC,評估後轉排e位

請問排期要重新排嗎?

CAC 不會理會私家的評估, 他們有自己的一套, 私家的只作參考.