用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女女唔回答問題
樓主: sweetapplebb
go

女女唔回答問題 [複製鏈接]

sweetapplebb 發表於 18-9-8 14:06
唉。。。我對住我女都好勞氣,好被動囉。咩都要人提,唔主動去做除左功課。書都唔肯溫,講多提多就覺得我囉嗦 ...
要小朋友學主動,可從日常生活细節中训練,讓小朋友多参與,簡單就如平日食咩早餐,買咩顏色衣服,去那裡遊玩,作息時間...... 都可以嘗試讓小朋友表達,在可接受範圍內接纳小朋友意見,與孩子多溝通但家長切忌假民主,否則小朋友就唔會願意主動表達自己意見。

新秦先生 發表於 18-9-9 22:06
迪士尼你係講緊法國定日本果個?講上海果個即刻垂頭喪氣,原來係香港果個就立即還原基本連意見都唔想表達=.=" ...

孩子想去日本定法國迪士尼?但要全级考三名内,大陸全班考三名内,香港每星期可去(全年套票)考國際比赛有獎,你OK?

sweetapplebb 發表於 18-9-7 20:05
性格野好難改,我唔健談,但出來做野同同事合作愉快,有傾有講,感覺良好。你叫我同奶奶健談多野講,我未必做到 ...
所以阿女 vs 老師 = 你 vs 99 , 咁諗你會好過好多。

新秦先生 發表於 18-9-10 00:00
如果按照番呢個水平去計算,五得個五,十得個十,九九八十一......如果升中考到神校,就要去環遊世界(只係擔心 ...

考神校不難,有D神校分三種學生其中-種是有$人,捐-百萬捐學校,估有好消息! 停-年學好現普遍,如做交流生/交换生,(讀萬卷書不如行萬里路為由)學校-定OK的

sweetapplebb 發表於 18-9-8 14:13
我又唔係同老爺奶奶一起住,姑奶都有佢自己一頭家。這個topic同奶奶姑奶扯不上關係,以上個位樓主話我一定同 ...
果個係例子呀, 即係我最憎同99、姑奶講嘢, 正如你自己性格都係咁被動, 唔係好健談, 阿女自然學到足, 老師問佢嘢, 咪唔想答囉, 怕自己講既嘢唔啱聽, 俾同學取笑之類(可能同學根本無笑過佢, 又或者有D同學無論人哋講乜都取笑)。如果自己都係咁, 係好難改變小朋友性格架。

MNIF 發表於 18-9-10 11:08
回覆 sweetapplebb 的帖子

性格係一方面。主因我覺得小朋友自己信心不夠,怕出錯而不願意主動回答問題。其 ...
係呀, 記得阿細初小時都好鐘意舉手答問題, 仲記得佢返嚟同我講過, 好唔開心次次舉手老師都唔叫佢答。不過, 香港D老師有時好趕客, 阿細P1時有次班主任問, 邊個坐小巴會叫落車, 咁阿細即刻好開心舉手, 因為佢日日都要坐小巴。點知, 個趕客老師即刻話:XX你實係講大話啦, 你平時講嘢咁細聲, 小巴司機點會聽到你叫落車。阿細好唔開心, 老師無端端話佢講大話。

Yanamami    發表於 18-9-11 14:37

回覆樓主

你要知道女女點解唔答問題喎
只係怕醜定有其他原因?
你要了解女女發生咩事而唔係單方面用自己既見解套入去
‹ 上一主題|下一主題