用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 博定唔博?定穩陣d好?
樓主: mokstick
go

博定唔博?定穩陣d好?

mokstick 發表於 18-9-6 16:13
都會考直資,當俾呀囝預習一下,但我完全冇諗過過會考到星展會考埋英華,但香港區個邊就唔考了,太 ...
喇叭唔會易過星展銀行喎 喇叭都諗住考, 居然唔考星展。

little_yolky 發表於 18-9-6 17:21
喇叭唔會易過星展銀行喎  喇叭都諗住考, 居然唔考星展。

會考,但冇乜勝算,當見識吓

mokstick 發表於 18-9-6 17:24
會考,但冇乜勝算,當見識吓
放鬆心情, 表現自信。祝你成功。

little_yolky 發表於 18-9-6 17:26
放鬆心情, 表現自信。祝你成功。

Thx

mokstick 發表於 18-9-6 10:58
我屋企樓下同附近,有三間何文田區內幾好嘅學校,如果好彩入到,返學好近,最近個間都有信心入到,穩陣d。 ...

SPCC 值得一試  

mokstick 發表於 18-9-6 12:39
可否講多少少點解係九華呢?我見九華有成25分係俾天主教徒同校友分,我地冇宗教,又不是校友,會否冇咪著 ...

部份家長選擇學校會著重公開試成績(尤其係媽咪),不過學校除咗學術之外仲係學習各方面成長嘅地方,九華喺呢方面嘅全人教育一直都十分好,而且近年改革之後成績亦顯注提升,學校資源豐富,頂級軟硬件,舊生實力強大而團結,香港唔係有咁多學校有咁嘅元素。

但大多成績好嘅學校又都做倒上面配套喎,所以要放胆一試.(指試直資,因不影响派位選擇)

Soundervolt 發表於 18-9-7 11:25

部份家長選擇學校會著重公開試成績(尤其係媽咪),不過 ...

九華學校環境又真係冇得頂,其實我都鐘意佢夠free,當初揀私小,又係鍾意比其他學校少抄寫功課同多活動。

ilyrd 發表於 18-9-7 11:38
但大多成績好嘅學校又都做倒上面配套喎,所以要放胆一試.(指試直資,因不影响派位選擇) ...

我諗住試兩間直資,始終香港區太遠

mokstick 發表於 18-9-7 13:18
九華學校環境又真係冇得頂,其實我都鐘意佢夠free,當初揀私小,又係鍾意比其他學校少抄寫功課同多活動。
...

您之前所提及嘅學校學術成績當然好,但始終未及得上喺九龍區包括九華嘅三間男校(DGS係女校)嘅綜合實力,剩係九華今時今日張成績表,喺外國嘅知名中學及大學仍然有唔錯嘅認受性,呢尐唔係好多學校可以做到。

BTW,如果成績OK而又talk得,自行可以試下LSC。

Soundervolt 發表於 18-9-7 17:12
您之前所提及嘅學校學術成績當然好,但始終未及得上喺九龍區包括九華嘅三間男校(DGS係女校)嘅綜合實力, ...

剩係出去報吓D短期課程,學員來自邊D中學,都睇到有分別~~~

mcl203 發表於 18-9-7 17:21
剩係出去報吓D短期課程,學員來自邊D中學,都睇到有分別~~~

Can’t agree more!阿仔都join咗JHU CTY program,其他參加嘅香港學生來來去去都係來自嗰幾間學校。

Soundervolt 發表於 18-9-7 17:28

Can’t agree more!阿仔都join咗JHU CTY program,其他 ...
睇下邊D係大户...邊D係單拖到會...信心都大D ~~~

回覆樓主

喇叭要咩成績先可以博?級十內可以嗎?

bbeasy25 發表於 18-9-7 19:25
喇叭要咩成績先可以博?級十內可以嗎?

考級幾多都需要睇下邊一間學校,首先了解本身學校最近一次Pre-S1嘅成績,全級大約B1學生比例,先至大約知到本身學校嘅全級排名有冇競爭力。報得喇叭嘅學生好多都又讀得又玩得,又做好多社群服務等專長。所以要突圍,面試表現十分重要,學校鍾意主動、轉數快同喜歡表達自己嘅學生,唔係只懂讀書,所以對talk得嘅申請人較為有利。

Soundervolt 發表於 18-9-8 00:53
考級幾多都需要睇下邊一間學校,首先了解本身學校最近一次Pre-S1嘅成績,全級大約B1學生比例,先至大約知 ...

麻煩哂!小學大約5成band1, 級十內,有玩運動,係校隊,不過不是頂級精英,個性外向,英文talk得。 會試一試

Soundervolt    發表於 18-9-10 18:31

回覆 mokstick 的帖子

九華係有25分俾宗教背景和教友,  但九華總分係200分, 所以比率也不算很高.

回覆 Soundervolt 的帖子

請問尼個是什麼PROGRAM?

yeunglam 發表於 18-9-10 17:13
回覆 Soundervolt 的帖子

請問尼個是什麼PROGRAM?

Johns Hopkins University,Center for Talented Youth's Programs

回覆 little_yolky 的帖子

死野,比你笑死