用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2019年10月18-19日臺灣/台灣高等教育展(有80幾間台灣大 ...
樓主: 小時了了
go

2019年10月18-19日臺灣/台灣高等教育展(有80幾間台灣大學)

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-5 15:52
咁台灣自己出去搵房我又覺得唔會太難,不過有多個保障就安心d

唔難揾房。有D宿舍住5-8人,習慣左靜的唔會鐘意,通常yr 2 會出去租套房。如撞著d同房衰就慘,上星期要交水电費,阿仔其中一个roommate唔肯比,執埋行李退左房

國立交通、國立高雄海洋、國立屏東、國立中央、國立金門都保障住4年

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 18-11-5 16:14
唔難揾房。有D宿舍住5-8人,習慣左靜的唔會鐘意,通常yr 2 會出去租套房。如撞著d同房衰就慘,上星期要交水 ...

所以宿舍有宿舍煩,自己租有自己租煩

2019臺灣高等教育展@香港 Go! Be a winner Fly! To the future
✪展出日期:2019年10月18日(五)10:00~19:00 /10月19日(六)10:00~17:00
✪展出地點:九龍灣國際展貿中心3樓展貿廳2
✪活動內容:81所大學參展、升學講座、報名諮詢、集章換超Q禮物~豐富的參展活動等著你:)
✪更多資訊 https://cmn-hant.overseas.ncnu.edu.tw/fair2019hk/info?fbclid=IwAR3nvxLvRJmRUFoSh8v6C6xvhFDCczC90YvdjWN9fdWKV0mzi9lq1CTJ29s

有無人會去呀?  我會去, 因都想雙學制大學資料.

醒目開學勳章 王國長老

今年唔去了,仔中四,終於揀定科,出年中五可能會去睇多次,預備中六可申請

醒目開學勳章 王國長老

2kidsma 發表於 19-9-13 12:56
有無人會去呀?  我會去, 因都想雙學制大學資料.

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/雙聯學制
頭先隨便上網search,唔知有幾準確,但似乎選擇都唔少

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-9-14 15:58
今年唔去了,仔中四,終於揀定科,出年中五可能會去睇多次,預備中六可申請
...

https://www.istm.fcu.edu.tw/academicsdetail_tw.php?id=610
頭先8卦左一陣
似乎逢甲有點爆冷,雖然逢甲本身在台灣排名唔高,但齋以雙聯大學排名計,似乎Purdue排名(在QS)比其他學校雙聯校如Uni of Technology Sydney,Temple University等,仲要好?

請問有無人去咗台灣升學展?   可以報下料嗎? 有無邊間值得考慮?