用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我很想不通的 大學聯招 問題
樓主: workingmom
go

我很想不通的 大學聯招 問題   [複製鏈接]

brother4 發表於 18-9-11 12:04
好奇,去大學info /open day, D 教授講中文定英文?
講座通常用英文,但係事後問問題就好靈活。
如果係外國人,我會用英文問。如果佢個名似係香港人,我會用廣東話問。如果佢個名似係台灣、國內人,佢又聽唔太明廣東話,我會轉用普通話問。

JustAParent 發表於 18-9-11 12:12
駛驚?就算搬龍門,只會再搬近啲NJ。不如怕搬吓搬吓搬到越位好過啦。
其實所謂搬龍門,只係每年申請人既程度差異導致。越來越多叻學生怕咗DSE(尤其係中文同吹無定向風既通識),改修IB,結果係NJ人數越來越多,但係其實競爭亦都越來越大,所以最終未必有好處。

王家爸爸 發表於 18-9-11 12:19
其實所謂搬龍門,只係每年申請人既程度差異導致。越來越多叻學生怕咗DSE(尤其係中文同吹無定向風既通識) ...

我講笑啫。

正經D睇番呢個考生既選擇。之前有唔少家長話,IB / GCE學生好多時都唔係target香港,咁呢個學生好明顯冇外國學生嘅思維,三個志願,醫學院法學院商學院乜都齊, 如果報UCAS,我唔知佢份personal statement可以點寫。

牙醫法律收生要求有D距離,如果佢當初預計自己入到牙醫,少少失手,兩大法學院都應該有餘有剩,NJ搬少少龍門對佢影響應該唔大啩。否則佢PG偏差得咁嚴重,就唔好"本來可以點點點"啦。

王家爸爸    發表於 18-9-11 12:35

回覆 JustAParent 的帖子

"本帖最後由 JustAParent 於 18-9-11 12:34 編輯

牙醫法律收生要求有D距離,如果佢當初預計自己入到牙醫,少少失手,兩大法學院都應該有餘有剩,NJ搬少少龍門對佢影響應該唔大啩。否則佢PG偏差得咁嚴重,就唔好"本來可以點點點"啦。"

Dear Just a Parent,

無錯牙醫同法律的收生要求是有段幾大的距離.

可能是我之前寫得不清楚。

Non-JUPAS application

HKU
Priority 1放牙醫 ,
Priority 2放Law,
Priority 3放 BBA,

Priority 1 Dental比咗 Conditional Offer (CO), Priority 2 & 3 唔比,
出咗成績之後,  但係你meet唔到 HKU Dental CO, 你再問Priority 2 同3都唔會俾offer你, 再沒有機會入 HKU.

中大
Priority 1放 Law,
Priority 2放BBA,
Priority 3放 Econ

Priority 1 Law比咗 Conditional Offer (CO) , Priority 2 & 3 唔比
出咗成績之後,  你meet到 CU Law CO, 你只能去中大讀 Law

JUPAS Application

你原來JUPAS的選擇

A1 HKU Dental
A2 HKU Law
A3 CU Law.

派左成績之後, 知道 HKU Dental無機會 , 轉排位 A1 HKU Law,

然後你跟DSE成績可以入港大Law , 不用去中大讀 Law

呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

我咁寫法,希望你明啦

ccycsy    發表於 18-9-14 13:56
樹熊MA    發表於 18-9-12 16:22
hksarah    發表於 18-9-11 18:13

bbtung 發表於 18-9-11 17:05
回覆 JustAParent 的帖子

"本帖最後由 JustAParent 於 18-9-11 12:34 編輯

我幾清楚Jupas/non-Jupas點玩,但行得NJ路,不是早已預左出國咩?香港只係另一個保險。將NJ同UCAS比,UCAS restriction仲多,NJ對IB/AL學生,已經好有彈性。都係呢句,IB/AL PG本來就好重要,佢PG錯到咁,仲有乜好講。

佢PG 44/45

HKU Dental CO 44/45

Final result 43/45

PG 同 final 爭一分, 算好近

係 HKU dental要求高, meet唔到

HKU Dental 神科喎 梗係要求高啦 !

HKU Dental連續三年QS排名世界第一

bbtung 發表於 18-9-11 17:36
佢PG 44/45

HKU Dental CO 44/45

我估我哋有啲唔會。我上面係講如果想入港大Law,就應該take gap year,唔好難為自己去一間唔想去嘅大學。網友王家爸爸跟住問,take gap year ? 如果NJ下年搬龍門點算?我答佢,除非個學生PG錯到離曬譜, 否則點會一個原來target醫學院既學生最後連法學院都入唔到。

我好清楚NJ冇得再排,其實佢地去外國好似UCAS,都唔會有呢個機會, 除非五個choices全軍覆沒。我始終覺得,香港已經對IB/AL考生"過份"關懷,如果佢地可以被不同大學獨立考慮之餘, 仲可以第一個學系唔得就去第二個, DSE應該可以立即執笠。

回覆 workingmom 的帖子

因為  JUPAS 是要確保每個學位都有同學讀。 不能浪費任何資源。而且也要公平。已經比機會成績好的同學優先次序揀科,冇可能比一個同學同時報幾個位。

非聯招每間按金一萬:   請問在什麼情況下是沒有得退款?我愚昧。

回覆樓主:

之前幾日有問大學,正常有得退款,通知大學不達標及要求退款可

friendfriend 發表於 18-9-12 17:06
非聯招每間按金一萬:   請問在什麼情況下是沒有得退款?我愚昧。

例子是朋友孩子理工收咗,最後入咗三大,理工不會退$

friendfriend 發表於 18-9-12 17:06

出offer 係 conditional ,meet 唔到 offer 可以退 deposit 。

bbtung 發表於 18-9-8 10:10
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可 ...

想請教你若排第二是水泡科,例如中大、港大engineering,會不會在接受了第一offer後,但放榜 failed, 排第二的學科都有機會再有offer 呢?

kls12 發表於 18-11-10 16:09
想請教你若排第二是水泡科,例如中大、港大engineering,會不會在第一offer failed, 都有機會再有offer 呢 ...

當然會有 offer

王家爸爸 發表於 18-9-11 12:14
講座通常用英文,但係事後問問題就好靈活。
如果係外國人,我會用英文問。如果佢個名似係香港人,我會用廣 ...

港大講座用英文,中大講座用廣東話,除非specify咗語言。

JustAParent 發表於 18-9-11 12:32

我講笑啫。
我都同意呢個講法,一係唔知自己興趣和志願喺咩,點會又醫,又法,又商。法同商都近少少,但牙醫就....看來學生睇住自己PG去報科。

又醫、又法、又商,是父母意願多過同學興趣

在樓主眼中會覺得有好多大學offer在手會好正,其實有辣有唔辣,非聯招報每間大學時要寫personal statement,好似Jupas唔使,另外NJ 面試通常安排在聖誕節前後,學生一方面要溫習功課,如果是IB的話又要趕internal assessment, 越報得多大學越多嘢做,而jupas 則無需填寫個人personal statement 面試則又在六月左右,亦即是話考完哂試先慢慢去準備面試

Norwood 發表於 18-11-10 22:41
又醫、又法、又商,是父母意願多過同學興趣
問題係父母既意願又對同學有幾大影響。

‹ 上一主題|下一主題