用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?  

little_yolky 發表於 18-9-7 10:15
你哋操水丫嘛, 點同我哋興趣班。飛浮板? 我未見過惡人既。
禁都係对付曳人,正常唔会禁既~

hippoo 發表於 18-9-6 20:51
游水係咪競爭比較大嘅項目?點解游水教練普遍比較惡

我小朋友玩過幾個體育項目,咪差不多見到個個教練都係鬧人,唔公平亦常見,有時家長們又唔使太緊張既,好唔認同既咪唔玩或轉教練囉,或許,有壓力先進步快D~~~

little_yolky 發表於 18-9-7 09:26
我第一日報名前已經清楚說明我既要求, 亦清楚講出阿女無運動細胞, 所以佢係無必要凶小朋友, 只需要keep住小 ...

依哟泳班,流水作業,幫你報名既,下個月又轉工,教水既又係,唔好對企哋太大期望。

haihaimom 發表於 18-9-7 11:21
依哟泳班,流水作業,幫你報名既,下個月又轉工,教水既又係,唔好對企哋太大期望。
...
報名職員唔知, 但班教練都算幾穩定喎, 學咗兩年只走過一個。見嚟見去都係果班人。

little_yolky 發表於 18-9-7 09:20
而且阿大唔係唔做, 好都好努力咁游, 只不過, 你要求一個體育成日得70分既小朋友游到識飛, 有乜可能呢, 佢如 ...
累的話好多動作自然做唔到或冇咁好,所以去休息一下是正路。其實有時小朋友以為做左教練要求,但可能唔夠明顯教練睇唔到,咁咪產生誤會,所以我會叫小朋友誇大 d 動作,做前諗下計劃下點做,通常教練見到學生肯嘗試都會ok的

mcl203 發表於 18-9-7 10:17
我小朋友玩過幾個體育項目,咪差不多見到個個教練都係鬧人,唔公平亦常見,有時家長們又唔使太緊張既,好 ...
雖然我唔同意鬧,但我亦會同小朋友講第時出來做事,做錯做唔到都會比人鬧,自己要諗下是否真的盡左力,若是就當音樂

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-9-7 09:58
結实肌肉会拉紧筋骨,發育時期就难長高。

我囡好彩個跌打師傅係前港隊,學過運動創傷,知道肌肉運用點先發揮得最好,教我囡唔少野,加上有讀相關科目,知道多左囉。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

MrBeast 發表於 18-9-7 11:57
雖然我唔同意鬧,但我亦會同小朋友講第時出來做事,做錯做唔到都會比人鬧,自己要諗下是否真的盡左力,若是 ...
咁唔鬧得...可能...若玩得專項D都會有難度 ~~~

但...我同我小朋友講...岩玩就玩...唔岩玩咪唔玩羅...你又唔係職業學生...要靠佢揾食要交數
况且...年級越高越少時間玩...池早要暫停 ~~~

miriam 發表於 18-9-7 12:10
我囡好彩個跌打師傅係前港隊,學過運動創傷,知道肌肉運用點先發揮得最好,教我囡唔少野,加上有讀相關科 ...
咁有無教阿女點至可以長返高?

MrBeast 發表於 18-9-7 11:57
雖然我唔同意鬧,但我亦會同小朋友講第時出來做事,做錯做唔到都會比人鬧,自己要諗下是否真的盡左力,若是 ...
老闆係俾錢你做嘢, 上堂係你俾錢去學嘢, 點一樣。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-9-7 12:19
咁有無教阿女點至可以長返高?
係發育期已經增肌得好嚴重, 加上背部兩條肌肉, 大髀小腿都好勁, 已經難救.

依家轉操校隊, 大髀肌肉已經有轉變, 有無得再高........希望有喇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 18-9-7 12:24

呢D同時可應用於返學和補習身上~~~

little_yolky 發表於 18-9-7 12:24
係呀,my first rule of eca 是唔會貼$買難受,但既來之,就當做role play law,反思一下

mcl203 發表於 18-9-7 12:11
咁唔鬧得...可能...若玩得專項D都會有難度 ~~~

但...我同我小朋友講...岩玩就玩...唔岩玩咪唔玩羅...你又 ...
但但用鼓勵和讚是effective d, 至少在初學時.  

miriam 發表於 18-9-7 12:10
我囡好彩個跌打師傅係前港隊,學過運動創傷,知道肌肉運用點先發揮得最好,教我囡唔少野,加上有讀相關科 ...
我之前在physio 到吹水都學到都增進不少這方面的知識,不過小朋友青少年總是不聽老人言⋯

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-9-7 13:33
我之前在physio 到吹水都學到都增進不少這方面的知識,不過小朋友青少年總是不聽老人言⋯ ...
衰 D 講, 係我囡第一次來經我已經極力反對佢為比賽減磅, 要佢打原磅數, 唔可以為左打低一個磅去減, 同時要食多 D 蛋白質既野, 但佢死都唔聽我講, 同一磅數 KEEP 左幾年, 到佢發現有問題時先知我係為佢好.

retriever 發表於 18-9-6 08:37
老老實實,而家親子界最大問題係家長怕細路“蝕底左”,更唔好係“替細路出頭”。

唔係蝕底,主要係「公平」及「尊重」問題。樓主斜述個個游第八都有鼓掌,唯獨佢個仔冇;小型賽有登校刋,佢個仔大賽冇登(當然這需要再闡述什麼比賽能登與否);呢啲其實不單止不公平,而且係權力式欺凌。

如果番工跑數,大家同rank 都跑咁多番嚟,得你開會時冇被讚賞;appraisal又低分過跑數少過你的人,相信條氣一定唔gur.

投唔投訴不敢說,每人性格和忍耐性不一。
唔投訴:冇人會欣賞你死忍,繼續欺凌
投訴:多數冇好結果,但可以揭發俾學校知

可以選擇向教練了解,而不是投訴

soniacky 發表於 18-9-7 14:58
唔係蝕底,主要係「公平」及「尊重」問題。樓主斜述個個游第八都有鼓掌,唯獨佢個仔冇;小型賽有登校刋, ...

講得不偏不倚
畀著我,我都一定唔抵得會向教練或者學校反影。

soniacky 發表於 18-9-7 14:58
唔係蝕底,主要係「公平」及「尊重」問題。樓主斜述個個游第八都有鼓掌,唯獨佢個仔冇;小型賽有登校刋, ...
向教練了解? 你有無睇亞運泳總? 總有方法耍走你。依家樓主小朋友都發現點解佢無得上台攞奬, 無得登校刊, 小朋友已發現有問題, 發現個唔公平, 啞忍只會影響小朋友既心理。至於樓上JM講既校隊比賽學界既認同及團隊精神, sorry, 樓主小朋友唔可能有, 因為佢無俾人當過係一份子。

little_yolky 發表於 18-9-7 16:36
向教練了解? 你有無睇亞運泳總? 總有方法耍走你。依家樓主小朋友都發現點解佢無得上台攞奬, 無得登校刊, 小 ...

儍啦!你游到PB, 学校求你出賽添呀~我係楼主就教仔,要上台就上大台,自己学校細台,唔啤上咪唔上~有实力,你就要掉轉求我代表学校出賽了~楼上講既氣氛呀歸屬感呀全係中学部,小学嘛……差遠矣~真係何須肉紧。六年班个姐姐要畢業㗎,上边幾多叻人都無用,学校最怕青黄不接,你游得叻,唔洗惊学校唔mark实你~