用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?  

retriever 發表於 18-9-6 09:42

大家傾下,相信你亦唔介意。

理性討論唔call each other names 絕對welcome
其實大家goal一樣只是條路唔同,我細膽啞口無言genes pass 左比小朋友,再加上傳統教育,有需要inspire 小朋友,希望佢學左自己做到。

我身邊有個eg, 小朋友robot class 唔見左d羅C,老師唔肯幫(lets assume good intention),上堂stuck 左係度,個阿爸打比老師offer 配番,note 不是投訴但亦冇話小朋友錯,最後老師補番d後備比個小朋友,若個阿爸唔出聲,個小朋友會覺得好無助,唔識點解決問題

mcl203 發表於 18-9-6 10:16
游泳,跟校隊和泳會操似乎係兩回事,雖然可能係同一個泳會既教練。泳會操既硬度係強好多,外判教練都會建 ...
講真入鄕隨俗,橫掂都要比學費,go w the flow 唔係咩問題

MrBeast 發表於 18-9-6 12:10
理性討論唔call each other names 絕對welcome
其實大家goal一樣只是條路唔同,我細膽啞口無言ge ...

我覺得小朋友要從成功經驗去累積自信,父母幫佢哋爭取成功,佢哋唔一定學到,有時反而令小朋友更依賴更冇自信。當然小朋友性格唔同,點樣幫,幫幾多係好深既學問。

Delete

激將法

我都遇過此類事情,有對學校負責老師出聲,但老師的解釋是不過於事,所以之後對那個老師已無希望,亦對學校也不抱希望,自己靠自己。我個人覺得你要出聲,都要為小朋友出口氣,那是小朋友應得的,事至名規得來的,如出佐聲學校仍不改善就算law,最起碼日後不後悔。

其实游水如参加到泳总Champ comp. 有成績唔玩学界申請中学都夠用,唔一定要学屆,落唔落成績表都無所謂,果个係个人成績,中学上網-check就见到。何須著眼校訊同成績表吖~

其實仔仔係有泳會泳隊操水,係泳總分齡賽亦拎過奬,只係依位老師影響我小朋友既心理,因為仔仔成日問我點解校刊冇佢,上台拎奬又冇份,仔仔好失望!我只可以安慰仔仔,繼續努力!我沒有放大仔仔,只係依個老師已經唔係一次半次,係太多次都係咁,我忍到氣頂先會咁樣!我唔係麻煩媽媽,從來都唔會投訴學校同老師,今次真係忍無可忍先上黎問問大家意見!不過點都好,好多謝大家既意見

haihaimom 發表於 18-9-6 12:50
我覺得小朋友要從成功經驗去累積自信,父母幫佢哋爭取成功,佢哋唔一定學到,有時反而令小朋友更依賴更冇 ...

high will high skill - 等佢自由發展low will low skill - 就要幫下

in my prev eg, 個阿爸之後有同小朋友解釋和老師的對話。

ps, 大家有留意在ek 間中有些呷po, 但又唔肯向學校投訴 or 澄清,whys that?

MrBeast 發表於 18-9-6 14:18
high will high skill - 等佢自由發展low will low skill - 就要幫下

in my prev eg, 個阿爸之後有解釋和 ...

諗字學校會睇ek

Yanamami 發表於 18-9-6 13:27
其实游水如参加到泳总Champ comp. 有成績唔玩学界申請中学都夠用,唔一定要学屆,落唔落成績表都無所謂,果 ...

我覺得為咗個老師唔游小學學界係好可惜,又家長又同學氣氛好好,佢哋好enjoy㗎,分晒區,啲勁人打散曬,獎牌易攞啲

haihaimom 發表於 18-9-6 14:34
我覺得為咗個老師唔游小學學界係好可惜,又家長又同學氣氛好好,佢哋好enjoy㗎,分晒區,啲勁人打散曬,獎 ...
係吖~~学屆獎牌係易过泳总。

haihaimom 發表於 18-9-6 14:29
諗字學校會睇ek
或者阿爸阿媽冇教點投訴
又或者一投訴就比人鬧

miriam 發表於 18-9-6 09:22
投訴完仲留係隊等於未來幾年都無運行, 換轉係我情願轉出去訓練好過.
主要係做乜要留响校隊, 出面咁多泳會有得出賽, 比賽又多, 做乜要受氣先。係咪?

haihaimom 發表於 18-9-6 09:45
老老實實,我都有唔高興過,時間明明我仔快啲,但接力冇份,我都幾shock,我忍住冇問老師點解,只係同仔講 ...
我哋唔係泳隊, 只係學游水而已。有一次泳會教練鬧阿大, 鬧佢姿勢學極都唔好, 好惡咁鬧佢。阿大唔開心, 同我講, 識就唔嚟學啦。第二日, 我寫投訴電郵同打電話去鬧咗佢哋負責人10分鐘。皆因報名前我已聲明, 我小朋友好守規矩, 唔好有危險動作, 你哋只需要教佢游水, 我哋唔係為咗比賽, 只係為咗減肥, 你安排唔惡既教練俾佢哋。因為你哋惡, 佢哋唔想學, 就會俾麻煩我, 要我搵過其他游會。最初都相安無事, 但學咗一年, 諗住OK就一次報三期, 平D, 點知就出事。我同佢哋講, 爸爸响看台睇住, 總之一見到你哋教練再鬧佢, 爸爸就會衝落嚟鬧你哋教練, 唔好再有第二次俾我知道。

之後學埋報咗既堂就cut埋。泳會姐姐仔仲唔識死, 見一cut cut咗兩個, 學咗咁耐, 仲打電話問我原因, 又俾我話多次。

little_yolky 發表於 18-9-6 17:53
我哋唔係泳隊, 只係學游水而已。有一次泳會教練鬧阿大, 鬧佢姿勢學極都唔好, 好惡咁鬧佢。阿大唔開心, 同我 ...
"好惡咁鬧佢" - 大声?用衰语句?奚落她?如果学校老师好惡咁鬧佢, 你们会怎样处理?

little_yolky 發表於 18-9-6 17:40
主要係做乜要留响校隊, 出面咁多泳會有得出賽, 比賽又多, 做乜要受氣先。係咪? ...
“主要係做乜要留响校隊“ - 玩学界,代表学校出赛,同学一起拼搏打气,试过就知不一样。

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-9-6 12:50
我覺得小朋友要從成功經驗去累積自信,父母幫佢哋爭取成功,佢哋唔一定學到,有時反而令小朋友更依賴更冇 ...
我囡 S.1 時暑假排球隊去台灣集訓, 咁佢有一段時間因傷停左無練, 老師無派到通告畀佢諗住無佢份.

我咪話主動問老師可唔可以去咪得囉, 得就得, 唔得咪留係香港吽臭囉, 最終佢既一問, 造就左 8 日台灣集訓之旅.

講真我可以直接打返學校問架, 但唔做之嘛, 條路佢點都要自己行落去, 夠吉士既自己拆掂囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-9-6 17:40
主要係做乜要留响校隊, 出面咁多泳會有得出賽, 比賽又多, 做乜要受氣先。係咪? ...
只可以講校隊畀到學生另一種感覺, 我都唔知點講好.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 18-9-6 17:53
我哋唔係泳隊, 只係學游水而已。有一次泳會教練鬧阿大, 鬧佢姿勢學極都唔好, 好惡咁鬧佢。阿大唔開心, 同我 ...

我喺泳池見有個教練狅燥上身,由上堂鬧到落堂,一手挰起個小朋友上水再鬧過,然後仲要罰企(當時冬天得12/13)度,好多係姐姐帶黎上堂,父母又唔知,唉