用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟投唔投訴?
樓主: fskchan
go

究竟投唔投訴?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-9-7 16:36
向教練了解? 你有無睇亞運泳總? 總有方法耍走你。依家樓主小朋友都發現點解佢無得上台攞奬, 無得登校刊, 小 ...

其實真係要多加瞭解實情,始終大家都唔太了解該校如何處理事件。又引用當年小學做法,非學校出隊既比賽係唔會公佈於網上,包括泳總賽事,更加唔會上台攞獎。至於學界比賽,基本上係由P5年級開始,太低年級學生基本上真係玩玩下階段,始終力度係未如高年級,獲派出賽可以講湊夠腳而已(除非係已經可以達標好出色既泳員),有時感覺被冷待係會出現於現實。舉例,練習係最尾位置落水,練足6年都望唔到有機會出賽~~~

利申: 可能自己小朋友俾教練話得多,仲有我既狂省,佢都係盡力而為,聽慣左~~~

Yanamami 發表於 18-9-7 17:03
儍啦!你游到PB, 学校求你出賽添呀~我係楼主就教仔,要上台就上大台,自己学校細台,唔啤上咪唔上 ...
BTW, 咁你估會唔會係出校刊同上台果D係高年班哥哥姐姐, 因為要升中, 所以學校幫下手俾多D機會?

mcl203 發表於 18-9-7 17:04
其實真係要多加瞭解實情,始終大家都唔太了解該校如何處理事件。又引用當年小學做法,非學校出隊既比賽係 ...

仲有,教練嚴D有時係好事,當年,我哋以為某位某項目教練好好,亦有知名度,豈料轉左後,係自由波式操練,一年後發覺基本姿勢錯晒,成績仲倒退,問教練佢先話佢都發覺(之前佢唔知既?),再一年後令自己小朋友已近乎失晒該項目興趣,唔肯再參加任何賽事~~~

little_yolky 發表於 18-9-7 17:11
BTW, 咁你估會唔會係出校刊同上台果D係高年班哥哥姐姐, 因為要升中, 所以學校幫下手俾多D機會?  ...

Maybe~升中唔多睇校內野㗎~唉!校訊(唔係校刋)之嘛,真係禁重要嗎?好多時派番黎我都無睇。

Yanamami 發表於 18-9-7 18:06
Maybe~升中唔多睇校內野㗎~唉!校訊(唔係校刋)之嘛,真係禁重要嗎?好多時派番黎我都無睇。 ...
會唔開心架, 阿大攞過咁多奬, 一次都無登呀。

little_yolky 發表於 18-9-7 18:09
我女唔care. 有时问佢有無攞牌俾老師mark低,佢会話唔記得。

Yanamami 發表於 18-9-7 18:14
我女唔care. 有时问佢有無攞牌俾老師mark低,佢会話唔記得。
係我唔開心, 唔係阿大。

儍啦!你游到PB, 学校求你出賽添呀~我係楼主就教仔,要上台就上大台,自己学校細台,唔啤上咪唔上 ...

時間係自己既,成績都係自己既,嗰啲校刊少意思啦,贏咗學界有cert有牌又有名,download 咗佢報中學添呀。香港一向都唔重視運動,大細超就梗㗎啦,投訢得幾多,做好自己攞好成績重緊要啦,好多運動員要自資出外比賽,我估唔會有運動員唔鐘意霍公子,所以有得去都唔去亞運掛。

little_yolky 發表於 18-9-7 18:09

咁你有無打聽過阿大果個獎項前人有無登過校刊?

little_yolky 發表於 18-9-7 18:16
係我唔開心, 唔係阿大。
通常禁係家長當左仔女功績等同自己成績一样~先禁肉紧我係同女儲嫁妝升中用,望遠d根本唔理校內果d野。

haihaimom 發表於 18-9-7 18:18
時間係自己既,成績都係自己既,嗰啲校刊少意思啦,贏咗學界有cert有牌又有名,download 咗佢報中學添呀。 ...
Exactly!

我都係咁話,唔好輸陣,用實力去證明自己,自有留人處。at the end, 功利d,你需要佢定佢需要你

soniacky 發表於 18-9-7 14:58
唔係蝕底,主要係「公平」及「尊重」問題。樓主斜述個個游第八都有鼓掌,唯獨佢個仔冇;小型賽有登校刋, ...

如果對老師差別拍掌認為唔公平,那只能講我哋係唔同年代既人。

我其實都係睇自己果個,不過我認為睇長遠唔係睇拍掌和校刊,係過程中培養到細路D物野,係對佢有長遠裨益。

譬如運動,係為拿獎,係為掌聲,係為練就堅毅,還是係挫敗後既運動員精神?

推介比大家:

韓劇:末生
書:wonder

both 可以大人細路一起看

樓主,
如果你仔仔真係有志做一個出息的運動員
你就應放手比佢教練
响好多名校/機構教的教練真係好tough, 唔多讚, 好凶惡添
但人家有能力幫到運動員更上一層樓,
無論體能,,毅力, 紀律等, 運動員都需要有非常強的心理質素, 至少輸得起
你最好多鼓勵仔仔, 幫助佢克服逆境, 少投訴, 放手比人教

有時成也媽咪, 敗也媽咪

greentea000 發表於 18-9-7 18:19
咁你有無打聽過阿大果個獎項前人有無登過校刊?
無喎。

王國會長

Yanamami 發表於 18-9-5 22:49
題外話,小-/二就操五日,太多了……到發育时唔長高……

参加分齡賽囉,有校外公开賽紀錄,时间好唔怕学 ...
想問問, 點解到發育時會唔長高? 做運動嘅小朋友唔係會高啲咩?

vickymok717 發表於 18-9-10 11:26
想問問, 點解到發育時會唔長高? 做運動嘅小朋友唔係會高啲咩?

係上边解釋过了,运动係好,但强度要乎合年紀同体質。操水係高强度,对小-生連操五日,肌肉会拉紧筋骨,点長高?要長高,要拉鬆筋骨先有幫助。
‹ 上一主題|下一主題