用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國班級問題:一月插班好?還是明年九月先入學好呢? ...
go

英國班級問題:一月插班好?還是明年九月先入學好呢?

囡囡今年中二(13歲),讀Band2中學,成績中等。我打算明年暑假後先送囡囡過英國讀書,所以開始找Agent 報學校。
第一間Agent 話囡囡出年讀中三,所以係報2019年暑假後Year 9,但另一個Agent 又叫我插班明年一月讀Year 9,暑假後就升讀Year 10。突然叫我嚟緊一月就去英國,好似好趕咁,但佢話如果出年九月先讀Year 9,囡囡就變咗留班。
我而家都唔識點揀好,想請教大家意見,謝謝!

ipadress 發表於 18-9-5 18:40
你小朋友 準備好未?

囡囡有晒心理準備明年去,但而家如果一月去,得三個幾月,好似好急。

回覆樓主:

我會揀明年九月先讀 year 9,一月插班比較倉猝。
始終學習環境完全改變,我覺得最好做足準備先出發。

keibri 發表於 18-9-5 20:42
我會揀明年九月先讀 year 9,一月插班比較倉猝。
始終學習環境完全改變,我覺得最好做足準備先出發。

其實係咪好多人都係唔計年齡,而係按年級過英國升學呢?
即係好似我囡囡咁,按年齡明年應該係讀Year 10,但如果計班級,佢下年升中三就係Year 9。
你哋係用年齡定班級去選升讀幾多班?
麻煩晒大家!

回覆樓主

用班級。
人生流流長,唔駛咁急大學畢業。好好預備,打好基礎比一齊重要。
你小朋友band 2 中游,俾我就9 月讀year 9. 用一年適應下,先去讀year 10,考靚GCSE.另一方面,亦可以多d 時間揀間適合嘅學校。

SIYip 發表於 18-9-5 21:53
用班級。
人生流流長,唔駛咁急大學畢業。好好預備,打好基礎比一齊重要。
你小朋友band 2 中游,俾我就9  ...

我原本都係咁唸,但個Agent又話插班,唔好留班,攪到我亂晒。

myemmie 發表於 18-9-6 04:31
我原本都係咁唸,但個Agent又話插班,唔好留班,攪到我亂晒。

你同小朋友點諗先最重要。
既然你接觸過兩個agent,你問下另一個agent 有咩advice. 同時,如果你插班,佢俾咩學校你揀呢? 揀到適合學校最重要。

SIYip 發表於 18-9-6 05:40
你同小朋友點諗先最重要。
既然你接觸過兩個agent,你問下另一個agent 有咩advice. 同時,如果你插班,佢俾 ...

阿女話冇所謂,另一個Agent就話以阿女成績讀year 9會好D,讀得上嘅話下學期再跳班。
不過叫我早D過去嗰個agent就話,Year 9其實唔難,Year 10先難,如果中途跳班去Year 10仲難追喎!
真係公説公有理,婆說婆有理。。。

重係低年級, 我唔會比佢做插班生, 果邊 d 同學已經開左學一個學期, 已經一 group group 同學, 我覺得小朋友好難跟上....除非同學仔係好肯幫助中途加入既新生啦.

myemmie 發表於 18-9-6 06:07
阿女話冇所謂,另一個Agent就話以阿女成績讀year 9會好D,讀得上嘅話下學期再跳班。
不過叫我早D過去嗰個a ...

唔算留班,好多香港細路都係咁,包括我姨甥仔,佢係band 1 頭學校精英班過英國。
我覺得除非係好心儀嘅學校,先值得插班。

回覆樓主

多謝你哋呀!
我唸我都係按原先計劃,明年九月後先過去讀Year 9。
我都唔想太急,亦唔想咁急攪到好似冇得揀學校咁,因為咁急,可以選擇嘅學校都唔會多。
多謝晒大家比嘅意見!!

myemmie 發表於 18-9-6 09:38
多謝你哋呀!
我唸我都係按原先計劃,明年九月後先過去讀Year 9。
我都唔想太急,亦唔想咁急攪到好似冇得揀 ...

Agent 梗係叫妳早些入學!妳應該估計到他是什麼原因!
一般香港人學生到英國都是跳班的!如果是我!我會報year 10 ! 學校會評估的

回覆樓主

如果你囡囡是中二 band 2學校,你們又有足夠財力。我建議你明年9月去讀 year 9, 打好了英語基礎,再繼續升上 year 10 準備考好 GCSE,那樣才是上策。
一來有多d 學校選擇,二來中途插班不容易融入班裡。
不要信晒香港 agent ,你早d去,他們早d 問那間學校收傭金。

myemmie 發表於 18-9-6 04:31

d野無須聽agent,可能大部分學生都系9月去,而1月無咩生意做(但有些學校因有人轉校又或著9月時有人放棄學位/收生不足),所以agent想推銷一下。我個agent都叫我1月就去,不過我話太急又未箍完牙,所以會照原定計劃明年9月讀Y10(今年讀中三)。

9月開學多新生尤其Y9,明年去讀Y9好過1月插班。

SIYip 發表於 18-9-5 21:53
用班級。
你小朋友band 2 中游,俾我就9  ...

同意

明年九月讀 year 9 俾小朋友打好根基,熟習環境,咁先可以投入俾心機考試

回覆樓主

唔該晒大家!
而家我都決定繼續明年去嘅計劃。
我另一個agent上星期開始幫我報緊學校,囡囡成績唔太好,但希望都有些較好嘅學校肯收佢啦。
遲D我應該又會再問大家選校意見^_^

謝謝你們!

Year 9 較容易搵學校,我當年都係agent 游説早些去,由year 9 改 year 8適應先,其實你已準備year 9, 如果不是超齡,都有一年時間準備才讀GCSE。我仔和其他同學都係香港F2 然後去英year 9, 有一年適應,不過有心理準備他們maths 很淺吧。

noel2010 發表於 18-9-6 18:43
Year 9 較容易搵學校,我當年都係agent 游説早些去,由year 9 改 year 8適應先,其實你已準備year 9, 如果 ...

明白,謝謝你

回覆樓主

其實你們個女咁早過去讀書,會放心?
剛剛收到學校offer, 我個女下個月頭到澳洲,老公好擔心!阿囡都咁大個人,又話驚佢系香港太依賴,去到那邊唔識得照顧自己,又說怕她唔安全等等的憂慮...我現在又要解說一下,希望他唔好再咁擔心!佢又講到好似系我要個女去外國讀書咁!唉,是否第一次出國會特別擔心呢(emoji)