用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 課外活動 vs 學業
樓主: asd456
go

課外活動 vs 學業   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

要減成10磅我女依D咪大鑊, 佢岩岩磅, 有成48.5 KGS

妹妹頭 發表於 18-9-7 13:27

要減成10磅我女依D咪大鑊, 佢岩岩磅, 有成48.5 KGS

幾高先, 如果有15X, 其實係標準的。我阿大原本係49KG, 得147cm, 依營養C建議餐單兩個星期已減咗3KG, 不過後來去旅行, 又重返1KG 佢依家147 Kg, 如果唔繼續重落去, 到149 KG就標準了。

後記:剛查過, 48.5KG, 151cm 已經標準。

阿女160 cm, 48.5 kgs

妹妹頭 發表於 18-9-7 15:02

阿女160 cm, 48.5 kgs
咁係標準的。

我覺得輕番d會好d

妹妹頭 發表於 18-9-7 15:21

我覺得輕番d會好d
發肉期輕飄飄, 大咗好似平板電腦咁就唔好。有次我响街見到個港女對腳好似香雞咁, 嚇死我。

最敝我女對腳, 依家成對象腿咁

little_yolky    發表於 18-9-7 15:29

回覆樓主:

掉返轉頭,佢參加課外活動,但成績差,你又接唔接受?

hei918 發表於 18-9-6 00:06
我個問題啱啱相反,小朋友咩都想學,如果照佢意思,幾乎星期一至星期日都可以塞滿 ...
我個同你一樣, 咩都想參加, 小學都入選過唔少校隊, 體育音樂咩都有, 但太遠太早太晚的都join 唔晒只好取捨,  現中學近左, 佢剛興緻地去左幾個audit, 又暫時收左一個,  唔知仲有幾多未audit.   我見大部份校隊一星期2日每曰小時, 如多過一個校隊其實放學會幾趕.   佢唔算sport 人, 我都叫佢睇定些,  唔好太快join太多. 留些時間做功課同其它課外活動.   好彩番左幾日暫時未見多功課, 遲D唔知佢點啦.   
不過我自己都唔想中學, 尤其是初中只讀書, 都想同我地時代唔同, 起碼趁有時間玩多些活動, 最好動靜音美體都有.

妹妹頭 發表於 18-9-6 10:22
回覆 asd456 的帖子

我女剛相反, 以前小學時, 學校既課外活動佢都唔參與, 剛升上中一, 佢同我講, 好多學會 ...

學界游泳會唔會碰到?

asd456 發表於 18-9-5 18:10
升中後,小朋友主動唔參與課外活動(校隊)
因為自己知自己事驚未必跟得到中學課程!

讀書會重要,但活動,運動必須有,自己好好安排,放鬆在學習上的壓力。另外,參加學校的學會,會体驗另類的學習,兩者必須平衡。課外活動有時會令小朋友更加揸緊自己功課温習時間。

回覆 JJDBB 的帖子

阿女今年冇參加學界呀, 佢已參加左3個學會+童軍, 佢驚搞唔掂, 依家岩岩開學, VRSS已令佢非常擔心

妹妹頭 發表於 18-9-10 11:13
回覆 JJDBB 的帖子

阿女今年冇參加學界呀, 佢已參加左3個學會+童軍, 佢驚搞唔掂, 依家岩岩開學, VRSS已令 ...

我仔參加左泳隊
另外佢又想學單簧管本身已學緊7級琴
我都擔心太多課外活動,但我又想佢參加童軍
所以都唔知點好
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 mw7183 的帖子

2樣都係唔同種類喎, 一樣係音樂, 另一樣係紀律團隊, 性質唔同

mw7183 發表於 18-9-11 09:11
我仔參加左泳隊
另外佢又想學單簧管本身已學緊7級琴
我都擔心太多課外活動,但我又想佢參加童軍
童軍真係好, 我老細話係讀書人, 但釘釘dup dup呢D粗重嘢全部都識, 真係學到好多嘢。

妹妹頭 發表於 18-9-11 09:14
回覆 mw7183 的帖子

2樣都係唔同種類喎, 一樣係音樂, 另一樣係紀律團隊, 性質唔同
但JM阿仔唔係兩樣, 係四樣喎:琴、單簧管、泳隊、童軍

但性質都唔同, 有2樣係音樂(可2選1), 其他游水係運動, 童軍係團隊

最好用既就係識扎架, 識生火, 我老公就係好例子, 依D粗重野一概係佢做, 佢係深資童軍

little_yolky    發表於 18-9-11 11:52

妹妹頭 發表於 18-9-11 11:48

但性質都唔同, 有2樣係音樂(可2選1), 其他游水係運動, 童軍係團隊
其實泳水當運動, 童軍真係好有用, 鋼琴學到7級應該捱埋佢, 單簧管初學壓力都應該唔大啫。

妹妹頭 發表於 18-9-11 11:49

最好用既就係識扎架, 識生火, 我老公就係好例子, 依D粗重野一概係佢做, 佢係深 ...
所以我好羡慕人哋老公乜都識, 我房個燈膽壞咗, 叫C6換, 點知佢打爛咗個燈罩...............仲笑笑口同我講:食嘢唔做嘢, 做嘢打爛嘢。
‹ 上一主題|下一主題