用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 課外活動 vs 學業
樓主: asd456
go

課外活動 vs 學業   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

我屋企大小事務, 大至換水喉, 換電制, 小至清理吸塵機, 清理洗衣機, 都係我老公做, 我只係做一樣野, 就係同阿女溫書, 有時有朋友來我屋企BBQ, 我老公仲要上埋去天台"透"爐

妹妹頭 發表於 18-9-11 11:59

我屋企大小事務, 大至換水喉, 換電制, 小至清理吸塵機, 清理洗衣機, 都係我老公 ...
C6乜Q都唔識, 透BBQ爐可能識既。我有個相熟師傅同我哋做維修, 有次廁所個水泵壞咗, 佢都耐唔住同C6講:你自己試下換啦, 好簡單之嘛。

我地都係自己換, 不過, 都會有搞唔掂既時候, 到時再CALL師父整

little_yolky 發表於 18-9-11 11:53
其實泳水當運動, 童軍真係好有用, 鋼琴學到7級應該捱埋佢, 單簧管初學壓力都應該唔大啫。 ...

Yes
但仲未見有童軍通告
哲哲寫真 哲哲私相集

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

jli008 發表於 18-9-24 12:01
本人就覺得在學校一定是學業比體育重要,聽說有人入了校隊就少了時間學習,最終都所有都下降~~~~ ...
我女由初中到今年S4都是參加3個運動校隊,唔覺少了時間學習,成績ok。最重要是懂得分配時間。

mw7183 發表於 18-9-11 09:11
我仔參加左泳隊
另外佢又想學單簧管本身已學緊7級琴
我都擔心太多課外活動,但我又想佢參加童軍

同我個仔一樣啵,兩樂器,一運動,童軍,仲要學校band+orchestra ,再玩埋debate.舊年本來仲有乒乓波,但時間真係full晒,今年quit左乒乓波。佢自己鍾意玩佢就有辦法handle到

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-9-25 12:05
當然總有些例外,但比例一定少。最終都是学業重於運動。音樂及運動祗作為調理健康身體之用。
...

比例多與少,視乎你個人既圈子。係某些學校,比例反為係大既。可能,地區學校睇重成績吧~~~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-9-25 16:27
可能系,父母當自已子女到高考時,正常都系中英數取A吧,祗得体育取A其它取E都會有點兒失落吧。當然行行出 ...

有兼顧體藝,唔等於音體可以取A,更加唔可以否定佢地中英數無A。事實上,大部分既傳統中學都係睇重全人發展。去到DSE階段,可能會重新分配時間,減少體藝投放時間,但並不等於完全停止~~~

王家爸爸    發表於 18-9-26 09:04

jli008 發表於 18-9-25 12:05
當然總有些例外,但比例一定少。最終都是学業重於運動。音樂及運動祗作為調理健康身體之用。
...
其實好多傳統名校都係去到中五先係A. Meet、辯論、寫作等比賽既主力,中五下學期先有機會減少運動,集中精力讀書。如果係辯論,學校又入到八強,去到中五下學期都仲要打比賽。

mcl203 發表於 18-9-25 16:05
比例多與少,視乎你個人既圈子。係某些學校,比例反為係大既。可能,地區學校睇重成績吧~~~
...
真係視乎學校、生活圈子。除咗地區學校,好多B1尾,B2頭,中四已經谷學生讀書。

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:17
真係視乎學校、生活圈子。除咗地區學校,好多B1尾,B2頭,中四已經谷學生讀書。 ...

一樣有B1頭,S1就谷學生讀書~~~

jli008 發表於 18-9-26 10:41
課外活動正常衹是令學生有些玩樂減壓之用,世界上始終學術才是最重要,在香港這奇怪地方才更突出.  始終都是 ...

課外活動,一樣可以培訓學生書本以外既智識,團體精神,組織能力,領袖培訓,品格培訓,價值觀,等等~~~

回覆 mcl203 的帖子

我女果間, 5/9正式上課就已經黍料, 老師話, 佢地係冇"蜜月期", 一開波就係測考默, 測考默

回覆 mcl203 的帖子

同意, 我女都係由童軍至學識 "社交", "紀律"

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-9-26 14:57
的確是有以上所說功能,直接也說全都不關書本上的知識,九成高考不需要.  而且真的這樣說在小學也可以學會了. ...

每人既focus可以唔同既,無分對錯~~~
‹ 上一主題|下一主題