用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 課外活動 vs 學業
go

課外活動 vs 學業   [複製鏈接]

升中後,小朋友主動唔參與課外活動(校隊)
因為自己知自己事驚未必跟得到中學課程!

請問作為家長,你哋點睇?

鼓勵佢參加課外活動?還是讀好書?
   0    0    0    0

回覆樓主:

已經升中,由小朋友自己決心。

同學自己決定。

回覆樓主

好多學校要求必須參加啊

asd456 發表於 18-9-5 18:10
初中是蜜月期,可讓孩子慢慢適應,無须一刀切選擇讀書還是参加課外话動,學校话動亦並非只得校隊,若小朋友唔想操練太辛苦唔想参加校隊,亦可以鼓勵佢参加其他话動,中學會有許多活動、許多學會及服務可供同學参與,多與孩子溝通,讓他/她好好享受多姿多彩的中學生活。

我個問題啱啱相反,小朋友咩都想學,如果照佢意思,幾乎星期一至星期日都可以塞滿

小朋友自己決定,但時間上一定不可放學業少於40%,未必個個可以之後追番。

學校生活需平衡,ECA,必須有,人總要有社交及身體伸展,不能死讀書,孤獨過活:但一星期二至三天就好了!

回覆 asd456 的帖子

我女剛相反, 以前小學時, 學校既課外活動佢都唔參與, 剛升上中一, 佢同我講, 好多學會都好想玩, 但學校只比參加3個, 佢都加入左3個學會, 另參加了學校的童軍, 再晌出面繼續游水, 我覺得佢將會好忙了

妹妹頭 發表於 18-9-6 10:22

我女剛相反, 以前小學時, 學校既課外活動佢都唔參與, 剛升上中一, 佢同我講, 好多學會 ...

我校出名多功課(一日十幾樣),谷爆嘅中學。

醒目開學勳章 王國長老

除非學校強迫性地要求一體一藝, 否則由得佢決定
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我女學校都唔弱, B1A中學, 昨天第一天上堂已有5樣功課

讀書既係小朋友,佢點諗先係最重要,如果佢唔想參加課外活動,咁就唔參加。

上到中學,由佢決定.但之前要先告知他利與弊.有足夠資料for him/her to make decision.而不是單單說,你大個喇,你自己決定.

王家爸爸 發表於 18-9-6 13:22
讀書既係小朋友,佢點諗先係最重要,如果佢唔想參加課外活動,咁就唔參加。 ...

佢爸爸希望佢可以健康同減肥,所以好反對佢唔玩課外活動。想個仔做運動。

王家爸爸    發表於 18-9-7 10:59

王家爸爸 發表於 18-9-6 13:22
讀書既係小朋友,佢點諗先係最重要,如果佢唔想參加課外活動,咁就唔參加。 ...

都要睇情況,我有朋友既小朋友,去到佢話無法再迫佢,由佢自由波,暫時結果係,越來越宅~~~

asd456 發表於 18-9-6 18:19
佢爸爸希望佢可以健康同減肥,所以好反對佢唔玩課外活動。想個仔做運動。
...
佢只係唔玩校隊,定所有课外话動都唔會参與?其實只要佢肯参加,動又好静又好咪由佢自行決定囉,始終孩子開始長大,家長要给于空間冇须要强迫。

回覆樓主:

初小可参加一兩個課外活動,但唔好入校隊,一周操兩次,每次兩個鐘。俾佢適应下中学生活先。佢搞得掂成績可以繼續,成績下滑就cut.但入左校隊,唔到你話走就走。

asd456 發表於 18-9-6 18:19
...
到高啲年級既時候,長高啲,自然會瘦啲。

王家爸爸 發表於 18-9-7 11:00
到高啲年級既時候,長高啲,自然會瘦啲。
講係咁講, 減肥對於一D踢極都唔郁既小朋友真係好困難。阿大咁辛苦暑假兩個月只減咗兩公斤。仲有三公斤要減
‹ 上一主題|下一主題