用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優教育學院面授課程
go

資優教育學院面授課程

資優教育學院的面授課程的成績,原來有分 complete, merit 同 distinction. 係咪好少機會有 distinction 同 merit? 謝謝.

大部分的面授課程也會根據課程內的測考表現而給予同學Certificate of Completion/Merit/Distinction, 但也有一些課程一律只有Certificate of Completion.
比例上肯定是Certificate of Completion最多, 但要說是否很小機會Distinction/Meirt, 卻也未必, 我想每個課程的Completion/Merit/Distinction 比例也不盡相同

回覆 Big_Gal 的帖子

會根據小朋友上課時既學習態度、功課、小測、大測同 project 去比分。我小朋友曾經上過一個課程,老師直問每一組,個 presentation 邊個做架?相信無份做既,project 做得好,高分都唔會比果啲無份做既同學仔。所以一定要參與呀⋯⋯

我小朋友上過,成績是merit。

回覆樓主

阿仔攞過Distinction

果個年代仲係要上office 攞certificate, 唔係就咁自己print.

個職員搵咗好耐都搵唔到佢果科果張,卒之醒起可能喺Distinction 果格(科科distinction 都放果度),見到一大個folder 都係certificate of completion, 分姓氏英文字母排。

Distinction 分開放,果格只有幾張。

cowkingb 發表於 18-9-6 07:38

會根據小朋友上課時既學習態度、功課、小測、大測同 project 去比分。我小朋友曾經上 ...
我仔試過 group project 時,另外個同學咩都唔做,結果佢問老師可唔可以自己做一個 project,老師無問原因就即係話可以,可能呢D情況都經常出現。

Activehealth 發表於 18-9-6 11:06
阿仔攞過Distinction

果個年代仲係要上office 攞certificate, 唔係就咁自己print.
你仔好叻!

Big_Gal 發表於 18-9-6 11:29
我仔試過 group project 時,另外個同學咩都唔做,結果佢問老師可唔可以自己做一個 project,老師無問原因 ...

我覺得老師心裡有數,因為有做有預備唔會唔一齊 present,一睇就知。

拎 distinction 真係好開心架,唔只個小朋友,做家長既每次上完堂都好期待出成績。
加油呀!

cowkingb 發表於 18-9-6 14:11

拎 distinction 真係好開心架,唔只個小朋友,做家長既每次上完堂都好期待出成績。

Deleted

Activehealth 發表於 18-9-6 14:54
其實都好出奇阿仔攞Distinction, 絕對意料之外。

阿仔由細讀IS, 廣東話麻麻,讀書非常hea, 諗佢都唔會好 ...

阿仔收第一張 distinction 證書時,我地都有點意外架。不過可能係推動力,阿仔又鍾意上資優既課程,所以每次既成績都好好。阿仔呢兩年上堂,除左一張係 completion 既證書,其他既都係 merit同 distinction。今年試讀 humanities 既課程,成績一樣好理想。

大家一齊努力呀!