用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 親子vs獨立
go

親子vs獨立 [複製鏈接]

應該點平衡呢?
阿女k2, 玩親就要人陪, 成日提親子,咁我應該點訓練佢學識學自己玩? 又應該幾時先親子
   0    0    0    0

隨心而行

helenfan888 發表於 18-9-6 13:14
隨心而行

在家有時都會陪下佢玩玩具
但有時自己都累,都算,最慘係我發覺佢真係連玩都唔識玩咁,返到學校自已玩玩具時都好似咩都唔識玩咁,越人問題越明顯咁,所以佢越大反而越痴我,k1返學都唔喊嘅……k2返學返而喊,唉…我都唔知點解佢連望住件玩具都完全唔起勁,唔識玩咁……

不用擔心,他們大個(k3至p2)會俾朋輩影響而獨立起來.我反而喜歡和他們玩遊戲和看故事書,增進親子感情,他們再大個(P4之後)便没有此機會了...

回覆樓主:

如果阿女連有份玩具喺佢面前都唔識玩的話,我會先教識佢點玩先,再由陪佢玩到放手佢自己玩。
佢返學喊會唔會係因為見到其他小朋友都可以自己/同同學一齊而佢唔識所以唔知點算?

提外話: 佢平時喺屋企好少玩玩具? 好少會有小朋友唔識玩學校嘅玩具。(學校嘅玩具大部份都啱佢地嘅年齡玩)

coraor 發表於 18-9-12 00:59
如果阿女連有份玩具喺佢面前都唔識玩的話,我會先教識佢點玩先,再由陪佢玩到放手佢自己玩。
佢返學喊會唔 ...

可能我講得唔清楚,佢唔係唔識玩,只係一要佢自己玩時,佢就冇晒興趣,情願唔玩咁意思囉

回覆樓主:

哦…咁一個人玩玩具又真係悶d嘅…4歲又真係未必自己諗到唔同嘅玩法。佢係咪冇兄弟姊妹㗎…我d朋友得一個嗰d好多時都要陪玩到初小㗎~
有時唔係佢唔識玩,而係佢知道你陪佢玩會開心同好玩好多。你唔喺度嘅時候佢已經要自己玩,所以佢見到你咪要你陪囉~
如果唔係太攰就陪下佢啦~太攰的話我就會叫佢自己油顏色。

回覆樓主

聽你似是working mum, 她又是獨女。對嗎?佢可能是要你的注意,要你留意同愛護。我都要返正,返到屋企好在有工人,但都太累唔想沃。有時都係訓喺到同佢講故事,亦買一啲一個人玩的智力遊戲劇,等佢自己玩我就旁邊訓底。

至於點玩,佢可以自己創作,唔一定跟大人既定方法去玩。小朋友開心可以好簡單。
‹ 上一主題|下一主題