用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 引數據指考IB較DSE易得高等級 葉建源倡訂公開試成績換 ...
樓主: elbar
go

引數據指考IB較DSE易得高等級 葉建源倡訂公開試成績換算制   [複製鏈接]

回覆樓主:

路過!好難公平公正,如dse成績同丨B同分, 最後收ib生,又要大學出來解釋?不如小學升中試改為升ib 定dse中學,同時官校中學行ib,大學規定收多於4成國際學生,+年後再檢討!大家估小D爭論!

如果DSE真係易過IB/GCE AL,咁好簡單,NJ報香港嘅大學要考埋DSE 4core subjects,照計分。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

報得香港嘅大學,香港嘅核心“”價值” 同 “核心科目” 很重要 !  各學府應當重視 !!!

LingChiBaBa 發表於 18-9-6 14:48
如果DSE真係易過IB/GCE AL,咁好簡單,NJ報香港嘅大學要考埋DSE 4core subjects,照計分。
...

.......

我唔係專家,我唔識IB。但我知去其他國家考大學要考試,如TOFEL,IELTS,SAT,EJU.....,你要報,咪乖乖地去考。

考香港嘅大學,DSE係香港嘅學制,特區政府指定咗4個核心科目,點解香港嘅大學對NJ考生無呢個要求?

LingChiBaBa 發表於 18-9-6 17:11
我唔係專家,我唔識IB。但我知去其他國家考大學要考試,如TOFEL,IELTS,SAT,EJU.....,你要報,咪乖乖地 ...

IETLS: 英國大學用英語授課,如學生本身take Eng as a second language 要考IELTS,乎合英文水平要求才可入讀,dse考生一定要考,ib eng A 考生其實可豁免,但一般考定免申請豁免,IETLS 同英國本土學生考A level (即dse) 是兩個不同類型,去英國工作要出work visa 一樣要考ielts, 只是不同內容

samsam123321 發表於 18-9-6 16:45
贊成ib 學生al 學生要考埋dse 英文

應該係NJ 想入本地大學要考DSE 中文
(我諗本地啲大學即時無晒啲NJ 學生 )

我唔係專家,我唔識IB。但我知去其他國家考大學要考試,如TOFEL,IELTS,SAT,EJU.....,你要報,咪乖乖地 ...

SAT: 申請美國大學是完全另一個故事,不如你研究下再講

poonseelai 發表於 18-9-6 18:27

我唔研究啦,你當我錯啦。我祇係想講,香港嘅大學用英語授課,香港考DSE嘅學生讀咗十幾年中文,都一定要考DSE中文,既然政府認為DSE中文對入香港嘅大學咁重要,點解NJ可以不要?咁不如DSE中文改為Elective。

LingChiBaBa 發表於 18-9-6 18:43
我唔研究啦,你當我錯啦。我祇係想講,香港嘅大學用英語授課,香港考DSE嘅學生讀咗十幾年中文,都一定要考 ...

點解香港越來越多 IAL / IB 考生 ?

因為佢地想逃避DSE 中文囉

咁唔公平嘅制度。
真係唔明點解教育局可以比佢繼續?

回覆樓主:

香港主流考試叫DSE,入學遴選JUPAS,我估冇人會反對。

當初設立NJ原意係乜? 最後點解會變為少數人既後門?香港社會真係有共識咁做?

好一句擇優而錄,咁不如開放埋畀全中國高考生,唔好成日以為人哋英文差,香港一千幾百個法學院醫學院學位,純學術比拼,幫你掃晒D學位人家仲有餘有剩。

又有班傻官話不同學生有不同需要,給學生一個適合嘅環境適合嘅學制,他們會飛。真? 咁教育局限制學校至少50% DSE學生把鬼咩。

總之呢,有便宜真係唔使洗頸,人之常情。不過,佔完便宜就算,唔好仲大大聲。

JustAParent 發表於 18-9-6 19:08

當初設立NJ原意係乜? 最後點解會變為少數人既後門 ...

當初設立NJ嘅原意係乜?

咪就係搞DSE嘅人知道DSE唔係好嘢囉   

JustAParent 發表於 18-9-6 19:08

當初設立NJ原意係乜? 最後點解會變為少數人既後門 ...

請搞清楚, NJ 不等於non local, 政府投資高等教育,是規定了多少學額是要給本地人的,不管大陸有多少優秀學生,都唔可能拿走那些給本地人的學額。

NJ 學生中包括了本地人考IB/AL 或其他資格的, 也包括了非本地人(他們學額是有限制或學費不同), 本地學生就只因為不是考大眾的DSE 而取其他所謂小眾的學制就是剝奪了學額嗎?

Cherishvalue 發表於 18-9-6 20:44
請搞清楚, NJ 不等於non local, 政府投資高等教育,是規定了多少學額是要給本地人的,不管大陸有多少優 ...

剝奪? 依家唔知係邊個剝奪邊個呢?

王家爸爸    發表於 18-9-24 09:32

LingChiBaBa 發表於 18-9-6 18:43
我唔研究啦,你當我錯啦。我祇係想講,香港嘅大學用英語授課,香港考DSE嘅學生讀咗十幾年中文,都一定要考 ...

簡單如“A good working knowledge of Cantonese is required.” 只適用於jupas, 不適用於NJ,都不能扭轉啦

1773 發表於 18-9-6 21:23
簡單如“A good working knowledge of Cantonese is required.” 只適用於jupas, 不適用於NJ,都不能扭轉 ...
這就是制度的弊端所引致的現今情况。

去院校睇下Direct application /International Students 嘅requirements, 包括埋language requirements 吖。
重可以Google 下Jupas 1990年引入,DSE 邊年開始,咁non Jupas或Direct application 嘅歷史同變化,幾有意思嘅。

其實不應該以考甚麼試(DSE, IB, AL) 來決定考生用聯招或非聯招報讀香港的大學。應已考生是否香港永久牲居民來決定。

如果考生是香港永久性居民,無論考甚麼試(DSE, IB, AL),都用聯招方式報讀香港的大學。只有外國學生才可以非聯招報讀香港的大學。而學費亦要貴本地生幾倍。現在澳洲大學是用這方式取錄學生的。

回覆 hb242 的帖子

support
‹ 上一主題|下一主題