用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純八卦: 胡諾言兩個女轉讀CKY?
樓主: smileyb
go

純八卦: 胡諾言兩個女轉讀CKY?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-9-11 07:35

李國寶家族,四代讀聖JO,佢自己話既。

唔知會讀幾耐啫。依家仲細,大個d就放洋架啦。我估未讀完小學都已經會去英國貴族學校了。

Moonlight819 發表於 18-9-4 16:42
應該是DGS,我朋友女兒讀緊說。

劉華幾好,顧家傳統男人,佢老婆又係老老實實顧家型。

我係校長,都收劉華個女,好過果D VV WET WET,咀串串成日去時尚派對果D 父母啦。

SCboy 發表於 18-9-11 07:45
唔知會讀幾耐啫。依家仲細,大個d就放洋架啦。我估未讀完小學都已經會去英國貴族學校了。
...

價值觀,愈細培養愈好。

個孫留傳統學校幾耐,可能睇族長既生命力。

回覆樓主:

原來劉生囡囡曾經一日讀兩間幼稚園?

趙:表面上是,家長可以把教育局津貼的五千餘用來交下午校的學費,可算是「錢」盡其用,在下午又似乎可以學多些英文或知識,自己又可以樂得有半天清閒,所以不少家長都樂於一試。不過,我告訴你兩個失敗例子,一個是影樂壇天皇劉德華,三年前亦用過「一日讀兩校」這一招,早上送女兒讀創價 (一間免費幼稚園),下午送女兒讀德望 (一間私立幼稚園),結果發覺行不通,一個月不夠,便改讀維多利亞幼稚園了。

2x kg 真的咁怪獸?若父母雙職唔想比工人spoil 也是一option,事實上fd 小朋友入到神校先知好多同學之前都是2X kg,寫到一手好字冇ham 接問題。

Ps 利申我小朋友讀一kg

回覆樓主

身邊都識唔少2x 例子,不過大約一半讀一個月drop, 因為一小時交通食飯換衫實在大人細路都辛苦。

retriever 發表於 18-9-11 07:35

李國寶家族,四代讀聖JO,佢自己話既。

我也奇怪他不讀國際學校!

supermom1 發表於 18-9-11 08:34
身邊都識唔少2x 例子,不過大約一半讀一個月drop, 因為一小時交通食飯換衫實在大人細路都辛苦。
...
之前同學X 2 kg, 一個鍾還可以做嗮上午校的功課,超級無敵!最後入DG
‹ 上一主題|下一主題