用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純八卦: 胡諾言兩個女轉讀CKY?
樓主: smileyb
go

純八卦: 胡諾言兩個女轉讀CKY?   [複製鏈接]

貝珠 發表於 18-9-5 15:18
咁又冇需要, 人家冇女

我以前有個同學好憎A校, 因為曾經同A校嘅學生打過交。有個同學好憎B校, 因為插班插極都唔入。又有個同學同樣好憎B校, 因為每次喺運動場上都輸俾佢地。唔鐘意一樣嘢, 原因可以係一個, 亦可以係千百個。可以係A, 亦可以係B, C , D ......! 又或者係A+B,  B+D ......etc . 唔同嘅組合。

ok3 發表於 18-9-5 23:21
gh同cky嘅退學率分別係幾多? 我真心想知。thx.

經歷過初小插班,去到不同的一條龍或有聯繫中學的小學都見到GH生考插班,因為佢地都著校服去,我仲心諗點解會著校服去考插班?所以感覺GH退學率高d,可能GH上中學率不高,聽聞得六成所以冇信心果d想走呱。

醒目開學勳章 貢獻勳章

whitepurin 發表於 18-9-5 17:00
SFA全級頭三,不是應該講緊入st. Joe, dg 甚或spcc嘅level? 咁計cky咪重勁過呢幾間?以此來踩低GH也沒必要 ...

你覺得係踩緊?
我無呢個意思喎,我只係講我所見到嘅case
何況頭3不入嘅係仔
全城都知女校較男校多位,GH亦唔係最最top嘅,男女校生態更加唔應該同女校比添...所以絕無比較成份
再講,cky擺到明重語文,要講,我想講對男孩唔公平多d!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ok3 發表於 18-9-5 23:21
gh同cky嘅退學率分別係幾多? 我真心想知。thx.
我無確實數字,但cky家長同我講,cky個筆試係做show, 未必有位,筆試當刻可能根本無人退學,要等有人退學先有位,再睇返筆試成績
GH~聽聞長期受其他女校歡迎,而sfa除2x考得入,3x都有case入到,所以,相信競爭唔會太大
但會唔會個好sfa或其他私小咁,P2開始就長期有位,就要問現任家長喇
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

QQfishs 發表於 18-9-5 15:07
你對Gh都幾大仇,成日見你插間學校。
有咩仇?插緊咩?!我成屋仔喎

我講個2x入GH個case,仲要返轉頭插返去SFA添,呢兩年仲有case,响開咗學2-3個月,就放棄GH,返SFA
咁算唔算插呀?!

講俾我聽嘅人,只係想話我知,我仔讀得唔開心,其實都可以轉返去SFA咋,我真心唔覺佢地踩/插GH

可能我個人頭腦比較簡單,唔識呢d野... 抱歉

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實CKY 嘅難考,係在於家長對傳統教育嘅失望,但又未必有$$讀國際學校 (or 唔想)
而market 上無乜類似學校,所以相對會難度較高

正常情況,唔應該會有人將GH 同 CKY 比 (唔同style, market 唔同, market size 都極大分別),只係我見到有人講難唔難,先加把咀

鐵粉多心喇~
GH絕對係一間好嘅傳統女校!
恐龍家

小曳人 發表於 18-9-6 07:38
你都叫有仇數據王咪⋯
見你地講得咁興奮我又加把咀,屋苑幾個gh 例子,平時見到都唔係特別開心,當然這未必和學校有關,just an observation.  cky 呢,早幾年前有直接問過一個學生,佢話返學是開心的

小曳人    發表於 18-9-6 09:23

小曳人 發表於 18-9-6 07:38

我只係覺得,有時好多case有個別原因,沒頭沒尾提一兩句,就易令人有誤會。好似你講頭3不入可能更大原因是無位,但就以此來說cky很難入,似乎也不太正確。

好多時「國際學校有錢就入到」呢d傳聞,就是呢d一句兩句無心之語走出來。

hippoo    發表於 18-9-6 13:43

醒目開學勳章 貢獻勳章

whitepurin 發表於 18-9-6 09:10
我只係覺得,有時好多case有個別原因,沒頭沒尾提一兩句,就易令人有誤會。好似你講頭3不入可能更大原因是 ...

再三聲明,無頭無腦講cky難入過gh嗰個唔係我呀!我係和議咋!
咁人地和議,舉下例證,係咪應該比就咁和議嘅可讀率高ddd咁多呀?! (唔鍾意咪自己skip囉)

無位/少位,唔係難入係咩?!咁唔通長期有位/年年有人轉走叫難呀?

學校呢d野,當然係有錢都未必入到啦,你要佢有位先得架!就算有,仲要睇你嘅對手多唔多)

咁應該問,點解有d學校長期無乜位,有d學校又長期都有位收插班生,當然,每間學校都有唔同特質,每個學生/家庭都有唔同需要

但以供求問題上,cky 呢類學校,供應的確係極低,相對想轉入去嘅人,的確好難搞
但如果入唔到GH,傳統女校仲有好多選擇

恐龍家

minibigmac 發表於 18-9-6 06:58
經歷過初小插班,去到不同的一條龍或有聯繫中學的小學都見到GH生考插班,因為佢地都著校服去,我仲心諗點 ...

其實好正常,有能力會想轉走至真正一條龍學校,怕升唔上又會轉走,所以其實學校維持番一個stable 而較高的升中率才更有利。

小曳人 發表於 18-9-6 09:30
再三聲明,無頭無腦講cky難入過gh嗰個唔係我呀!我係和議咋!
咁人地和議,舉下例證,係咪應該比就咁和議 ...

冷靜d, 其實cky不易入是事實,佢每年幾千人考仲要in唔記得三定四次, 一定不是容易的。

我只想講提供資訊全面一點會較好,既然你自己也解釋不可比較又何以一開始將兩個case直接比較,雖然forum大家吹下水,但又好多人睇完就信。

講野客觀d好,吾好隨便比併作出結論。
講完一堆道理但最尾都要抽一抽水就吾好啦。

我只係覺得,有時好多case有個別原因,沒頭沒尾提一兩句,就易令人有誤會。好似你講頭3不入可能更大原因是 ...
其實cky難入過gh, gh退學率高過cky, 我都覺得唔出奇. 你話cky係全港最難入, 退學率最低嘅學校都得 (反正大家都係無憑無據, 吹水段估冇辛苦). 但如果單憑1個半個case就下此結論, 當成事實, 就未免......!

回覆樓主

相信間間考插班都蘭難,始終要睇學校有冇,位如果無位就算幾叻都未必入到,所以好難直接比較

星星的後裔 發表於 18-9-5 13:31
我覺得一家有路搭,不過你唔一定搭中條路。

倒轉問有無名人,有富豪後代只讀普通學校?
有,賭王個女何超蓮讀嘉諾撒聖心書院。

kongman 發表於 18-9-6 11:46
有,賭王個女何超蓮讀嘉諾撒聖心書院。

四太d仔以前都係讀港華,d女讀MPS。絕對係本地學校fans

CKY近年唔知點解咁惹火

其實就算SFA考級一,CKY都不一定要收,佢地收生不只看成績,而有無位又係另一回事

GH跟CKY定位不同,很難比較,亦唔見得任何一間係易考易讀。

ok3 發表於 18-9-6 10:56
其實cky難入過gh, gh退學率高過cky, 我都覺得唔出奇. 你話cky係全港最難入, 退學率最低嘅學校都得 (反正大 ...

Cky 少人轉走,好大因素係學制跟傳統學校不一樣,根本涵表唔到。
相反,由傳統轉入cky 就較易適應。

sillypapa 發表於 18-9-6 18:06
Cky 少人轉走,好大因素係學制跟傳統學校不一樣,根本涵表唔到。
相反,由傳統轉入cky 就較易適應。
...

轉走通常去國際學校,不過識一位低年級轉真道!

whitepurin 發表於 18-9-6 09:54
冷靜d, 其實cky不易入是事實,佢每年幾千人考仲要in唔記得三定四次, 一定不是容易的。

我只想講提供資訊 ...
現實d,這類info 跟本無可能有全面數劇,當有高人提供全面公開試/升大學中學數據,又會有人說選校唔應只看呢d,咁只會變一潭死水
‹ 上一主題|下一主題