用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教學樂器
go

請教學樂器 [複製鏈接]

小兒今年升中一,學校需要考閲音樂譜及打拍子,不需要演湊樂器,老師建議學生學樂器,讓學生能應付音樂考試。
小兒小學沒有學任何樂器,請教大家學什麼樂器可以幫助考閲音樂譜及打拍子?
謝謝!
   0    0    0    0

MLKN 發表於 18-9-4 00:27
小兒今年升中一,學校需要考閲音樂譜及打拍子,不需要演湊樂器,老師建議學生學樂器,讓學生能應付音樂考試 ...
小朋友自己鍾意啲嘜樂器?其實學任何樂器都需要識睇樂譜同打拍子。

如果係喺香港讀小學,小朋友應該有學牧童笛、口琴之類既小學樂器。不如問下音樂老師接唔接受牧童笛、口琴呢啲?如果唔得,而小朋友對音樂興趣唔大,就唔好揀銅管類,難上手;揀樣敲擊、弦樂、木管類樂器,會容易上手啲。

王家爸爸 發表於 18-9-4 09:06
如果係喺香港讀小學,小朋友應該有學牧童笛、口琴之類既小學樂器。不如問下音樂老師接唔接受牧童笛、口琴呢 ...

謝謝王家爸爸回覆!
牧童笛需要學,但不包括,佢想學Ukulele/結他,其他佢真係麻麻冇乜興趣,我叫佢問問老師先。Thx!

MLKN 發表於 18-9-4 09:19

謝謝王家爸爸回覆!
結他類既樂器容易學,如果小朋友想學,老師又接受,其實都OK。除非小朋友突然對音樂有興趣,或者將來諗住係音樂有發展,否則唔好刻意要佢學太難既樂器。

王家爸爸 發表於 18-9-4 09:27
結他類既樂器容易學,如果小朋友想學,老師又接受,其實都OK。除非小朋友突然對音樂有興趣,或者將來諗住係 ...

Thx!

小兒今年升中一,學校需要考閲音樂譜及打拍子,不需要演湊樂器,老師建議學生學樂器,讓學生能應付音樂考試 ...
我都煩緊呢個問題 , 我囡是運動型 , 對音樂一啲興趣都無 , 問佢想學咩都係是但 , 我都想搵啲容易啲比佢學

Jasonhaha 發表於 18-9-4 10:22
我都煩緊呢個問題 , 我囡是運動型 , 對音樂一啲興趣都無 , 問佢想學咩都係是但 , 我都想搵啲容易啲比佢學:f ...

大家加油!

Jasonhaha 發表於 18-9-4 10:22
我都煩緊呢個問題 , 我囡是運動型 , 對音樂一啲興趣都無 , 問佢想學咩都係是但 , 我都想搵啲容易啲比佢學:f ...

敲擊樂?鼓太嘈,手鈴学校有冇班?

Jasmine-4711 發表於 18-9-11 20:28
敲擊樂?鼓太嘈,手鈴学校有冇班?
沒有手鈴班 , 現偏向是管樂 , 是因為時間可配合

Jasonhaha 發表於 18-9-12 10:10
沒有手鈴班 , 現偏向是管樂 , 是因為時間可配合

銅管樂幾千元一件,係有興趣先好,否則就要放二手市場。

结他類會平的,学校冇得学,可去外面找。

Jasmine-4711 發表於 18-9-12 14:01
銅管樂幾千元一件,係有興趣先好,否則就要放二手市場。

结他類會平的,学校冇得学,可去外面找。
咁貴 ? 再同阿囡商量先~

但我响#1見你話學樂器只為打拍子同閱譜既音樂科考試, 咁, 結他唔知係咪簡譜, 可能同閱譜既譜唔一樣响。中樂就更加唔駛諗, 全部係簡譜。

little_yolky 發表於 18-9-13 18:02
但我响#1見你話學樂器只為打拍子同閱譜既音樂科考試, 咁, 結他唔知係咪簡譜, 可能同閱譜既譜唔一樣响。中樂 ...

謝謝你!叫小兒問問音樂老師師先,穏陣d。
‹ 上一主題|下一主題